Hlavní obsah

Bonus: Členové Okamurovy strany vypovídali na policii, že museli v e-shopu SPD kupovat šály a placky za tisíce

Bonusový materiál ke Zvláštnímu vyšetřování: Jak se k případu e-shopu SPD staví Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí?Video: Vít Klusák, Filip Remunda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Našli lidé z vedení strany Tomio Okamury v politice zlatou žílu? Investigativní seriál Zvláštní vyšetřování odkrývá způsob financování SPD.

Článek

Internetový obchod strany SPD nabízí ke koupi šály, placky, trička, ale i náušnice nebo kšiltovky – to vše s podobiznou Tomio Okamury a logem jeho strany Svoboda a přímá demokracie. Obchod provozuje lídr moravskoslezské SPD a poslanec Lubomír Volný. Kdo chce, může si v e-shopu zboží zakoupit. Potud vše v pořádku.

Jenže někteří členové SPD vypověděli na policii, že byli k odebírání zboží nuceni. „Musel jsem si za své peníze koupit reklamní předměty na stranu SPD jako šály, odznáčky a jiné v hodnotě zhruba tři tisíce korun za období dvou měsíců a toto následně rozprodat a peníze odevzdat panu Volnému, který mi na to nedal žádný doklad,“ uvedl loni v létě do policejního protokolu Vladimír Machciník, bývalý okresní koordinátor SPD v Novém Jičíně.

Fungováním e-shopu se zabývá i nová epizoda Zvláštního vyšetřování s názvem Okamurova tajemství. Machciníkovu verzi o povinných odběrech zboží a odevzdávání peněz lídrovi strany Volnému reportérům potvrdilo několik dalších lidí z SPD ze severní Moravy.

„Na policii nám řekli, že to předají hospodářské kriminálce,“ uvádí v rozhovoru s reportéry Miriam Zemanová, bývalá koordinátorka SPD na severní Moravě.

Mluvčí: SPD z toho peníze nemá

Lubomír Volný stejně jako předseda Tomio Okamura a další funkcionáři SPD s reportéry nekomunikovali.

Policie nechce průběh vyšetřování nijak komentovat. „Validní legislativa neumožňuje poskytnutí informací ke konkrétnímu subjektu,“ sdělila reportérům policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Jak na informace o provozování stranického e-shopu reagoval Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, se můžete podívat v bonusovém videu umístěném v úvodu tohoto článku.

Jan Outlý zde mimo jiné také uvádí, že Okamurova SPD – stejně jako některé další strany – zatím úřadu nedodala veškeré účetnictví, jak přikazuje zákon, ale jen torzo, z kterého nejde nic podstatného vyčíst.

Po zveřejnění této zprávy zareagovala mluvčí SPD Michaela Dolenská. Ve svém e-mailu mimo jiné uvedla: „Hnutí SPD neprovozuje ani nikdy neprovozovalo žádný e-shop a nemá z provozování takové činnosti žádný příjem. Souhlas s používáním symboliky nového hnutí SPD byl dán bezúplatně podnikající fyzické osobě na její žádost – žádost podal jako podnikající fyzická osoba pan Mgr. Lubomír Volný a souhlas byl dán panu Mgr. Lubomíru Volnému v polovině roku 2017. Důvodem bylo zajištění propagace SPD bez dalších nákladů pro hnutí. Spekulace o bohatnutí členů předsednictva SPD či hnutí SPD z této činnosti jsou lež.“

O tom, že e-shop – který má v záhlaví uvedeno „oficiální internetový obchod SPD Tomio Okamura“ – provozuje poslanec Lubomír Volný, jsme informovali už v původní zprávě. SPD teď tedy ústy své mluvčí uvedla, že Okamurova strana nemá z tohoto byznysu žádné peníze, vše tedy jde za poslancem Volným. Ten stále na otázky nereaguje.

Nová epizoda Zvláštního vyšetřování se zabývá nejen informacemi o e-shopu, ale rozkrývá i způsob fungování strany i jejího samotného předsedy Tomio Okamury. Jeden z jeho blízkých spolupracovníků zde například popisuje svérázné metody, jimiž si Okamura získává naprostou oddanost svých poslanců.

Epizodu Okamurova tajemství ze seriálu Zvláštní vyšetřování si můžete pustit zde:

Vzájemné vazby SPD

Tomio Okamura dokázal se svou stranou Svoboda a přímá demokracie získat jedenáct procent voličů. Stala se významným hráčem na politické scéně. Jak ale SPD funguje? Odkud se vzaly klíčové figury partaje a jaká je jejich minulost?Video: Adam Borový, Profimedia.cz, ČTK, Seznam Zprávy

Tváře kauzy

Reklama

Doporučované