Hlavní obsah

Okamurova tajemství, 1. díl: Policie vyšetřuje Okamurovu SPD kvůli stranickému e-shopu

Okamurova tajemstvi 1. díl: Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík v nové epizodě Zvláštního vyšetřování rozkrývají tajemství Okamurovy SPD.Video: Vít Klusák, Filip Remunda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nová epizoda investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování nabízí pohled do zákulisí čím dál vlivnější strany SPD Tomio Okamury. Co vypověděli někteří členové na policii a proč se bojí o svou bezpečnost?

Článek

Tomio Okamura udělal za posledních šest let velkou politickou kariéru. S hnutím Úsvit přímé demokracie se v roce 2013 dostal do Sněmovny, a když ho kolegové poslanci obvinili z vysávání stranického účtu, založil novou stranu – Svoboda a přímá demokracie. A na její volební sliby, že zabrání migraci a podpoří vystoupení z Evropské unie, tentokrát zabralo jedenáct procent voličů.

Nová epizoda seriálu Zvláštní vyšetřování se zaměřuje na to, jak funguje Okamurova nová strana, která po volbách získala nárok na 170 milionů korun od státu.

Kdo je ideovým guru Tomio Okamury? O čem vypovídají svědci, kteří zažili činnost SPD na vlastní kůži? A k čemu slouží stranický e-shop? Epizodu s názvem Okamurova tajemství sledujte ve videu umístěném nahoře.

Vzájemné vazby SPD

Tomio Okamura dokázal se svou stranou Svoboda a přímá demokracie získat jedenáct procent voličů. Stala se významným hráčem na politické scéně. Jak ale SPD funguje? Odkud se vzaly klíčové figury partaje a jaká je jejich minulost?Video: Adam Borový, Profimedia.cz, ČTK, Seznam Zprávy

Tváře kauzy

Podání vysvětlení

Bývalý okresní koordinátor SPD v Novém Jičíně Vladimír Machciník přišel 21. června 2017 v Ostravě na policii učinit výpověď o poměrech v moravskoslezské organizaci SPD.

Jeho svědectví se týkalo nejen chování šéfa krajské SPD Lubomíra Volného, ale i provozování stranického e-shopu a netransparentního účtu strany.

Policie jeho svědectví prověřovala. Nyní odmítla uvést konkrétní údaje. „Validní legislativa neumožňuje poskytnutí informací ke konkrétnímu subjektu,“ uvedla doslova mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Podání vysvětlení

Stanovy SPD

„Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura“, jak zní oficiální název hnutí, si nechalo u ministerstva vnitra zaregistrovat novou verzi stanov 11. července 2016.

V dokumentu jsou definovány například programové cíle SPD, proces přijímání nových členů i způsob schvalování závazných stanovisek. Mimo jiné se zde uvádí: „Rozhodnutí předsednictva je přijato, vysloví-li s ním souhlas alespoň tři členové předsednictva včetně předsedy.“

Stanovy SPD

Stranický eshop

Náušnice s logem SPD za 60 korun. Kšiltovka s logem SPD za 190 korun. Plastová podložka pod SPZ s logem SPD za 110 korun. Nebo plastové kolečko s logem SPD do nákupního vozíku za 8 korun. Nejnovější sortiment, který nabízí oficiální stranický eshop, který už druhým rokem provozuje šéf moravskoslezské SPD a poslanec Lubomír Volný.

Bývalí členové strany na policii vypověděli, že z eshopu museli povinně odebírat zboží a dál ho rozprodávat. Vladimír Machciník dokonce na policii uvedl, že takto měl odebírat zboží v hodnotě tří tisíc korun během dvou měsíců.

Transparentní účet SPD

Pohyby peněz na účtu Okamurovy strany je možné sledovat veřejně. Každá strana totiž musí povinně vést transparentní účet. Z účtu SPD tak například zjistíme, že 20.1. odešly platby za dvě faktury (jedna za 2,904 milionu, druhá za 4,477 milionu korun) za analytickou činnost a mediální poradenství. Dále z účtu vyčteme, že u kandidátů SPD z předních míst kandidátek jsou napsány sponzorské příspěvky: u těch na prvním místě jde o 100 tisíc, u těch na druhých místech 75 tisíc.

Reklama

Doporučované