Hlavní obsah

Člověk nezná hodnotu domova, dokud ho neztratí, pláčou oběti kalifornských požárů

Hasiči dostávají požáry v Kalifornii stěží pod kontrolu.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Tisíce hasičů setrvávají v boji s plameny na severu i jihu Kalifornie. Oheň z domovů vyhnal desítky tisíc lidí a na svědomí má již dva mrtvé. Některé z požárů založil žhář.

Článek

Oheň v okrese Shasta na severu Kalifornie zničil od pondělí na pět set domů a tisíce dalších jsou stále v ohrožení. Hasiči mají pod kontrolou zhruba jen deset procent požáru v oblasti. Situaci jim mimo stále trvající čtyřicetistupňové teploty komplikuje i prudký vítr, který vytváří vzdušné plamenné víry.

Ve čtvrtek zahynuli v extrémních podmínkách požárů i dva lidé - požární inspektor z města Redding Jeremy Stoke a zatím nejmenovaný buldozerista, kterého si místní úřady najaly, aby s pomocí těžké techniky pomohl dostat plameny pod kontrolu.

Požár v regionu dosud zpustošil na 180 kilometrů čtverečních. Mezi nejvíce zasažená města na severu Kalifornie patří mimo Redding a Shasta Lake také Keswick. Místní úřady nařídily evakuaci již více jak deseti tisíc lidí a dalším téměř sto tisícům obyvatel ji doporučily.

„Neuvědomil jsem si, kolik pro mě znamená můj domov, dokud jsem ho neztratil. V komunitě ale držíme pospolu, je to jako terapie. Všichni tím jsme postižení a musíme se s tím společně vypořádat,” popisuje Gwen Oesch atmosféru na jihu Kalifornie, která je rovněž zasažená zničujícími požáry.

Narozdíl od severu státu, kde oheň podle hasičů rozpoutal elektrický zkrat, měl ale plameny na jihu Kalifornie na svědomí žhář.

Dvaatřicetiletého Brandona McGlovera podezřelého z pěti případů žhářství zatkla policie ve středu. Požáry vzniklé jeho přičiněním vyhnaly z domovů již 12 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované