Hlavní obsah

Reakce na Kellnerův nákup: akcie CME ztrácí i na pražské burze

Ilustrační foto.

Reklama

Cenné papíry mediální společnosti CME na pražské burze ztrácejí dopoledne kolem šesti procent, cena jedné akcie tak proti pátečnímu závěru klesla na zhruba 101 korun. Po nedělní zprávě, že firmu převezme finanční skupina PPF, tak trh následuje vývoj akcií na americké burze Nasdaq. V Praze se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo, analytici dnes podobný vývoj očekávali.

Článek

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera bude nakupovat akcie CME od stávajících akcionářů za cenu 4,58 USD (105,66 Kč) na akcii, páteční uzavírací cena se ale nacházela nad touto cenou. „Pokles je přesto výraznější, což bych si vysvětloval tím, že stávající akcionáři jsou s nabídnutou cenou vcelku spokojeni i s ohledem na to, že od začátku roku akcie vyrostly o více jak 60 procent,“ poznamenal Miroslav Frayer z Komerční banky.

Akcionáři jsou podle něj možná zároveň ochotni prodávat i za nižší cenu než 4,58 USD kvůli tomu, že nechtějí v budoucnu podstupovat procesy spojené se zvýšenou administrativou, až PPF přistoupí k výkupům minoritních podílů, dodal.

CME vlastní v České republice televizi Nova a další stanice. Působí také v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku. PPF podle dohody za CME zaplatí 2,1 miliardy dolarů (zhruba 48 miliard Kč). Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých zemích, kde CME působí.

Reklama

Doporučované