Hlavní obsah

ČNB skončí s tištěním korun příští rok, pak bude dost živo, říká bankéřka Zamrazilová

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Eva Zamrazilová: Loni firmy nemohly sehnat kvalifikované pracovníky, letos už i ty nekvalifikované (celý rozhovor najdete dole v tomto článku).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Minulý rok podnikatelé hlásili, že nemohou sehnat kvalifikované zaměstnance, teď už nemohou sehnat ani ty nekvalifikované.

Článek

Česká bankovní asociace zlepšila prognózu vývoje tuzemské ekonomiky pro příští rok. V rozhovoru pro Seznam Zprávy hlavní ekonomka ČBA Eva Zamrazilová vysvětluje, co ji k optimismu vede.

Slibujete pro tento rok růst 2,5 procenta, ještě v létě to bylo o dvě desetiny procenta méně. Proč ten důvod ke korekci?

Je to založeno na zahraničním obchodu. Exportérům se daří, především ve zpracovatelském průmyslu, automobily zažívají velice dobrý rok a na straně druhé zpomalují investice. To by paradoxně nemuselo být dobrou zprávou, jenomže investice jsou do jisté míry spojené nádoby s dovozem.

Říkáte export jako hlavní tahoun české ekonomiky, ovšem, nepodrazí, když to trochu přeženu, exportérům nohy ČNB? Narážím na možný konec intervenčního programu, tedy i zdražení koruny.

ČNB hovoří poměrně transparentně o tom, že by se exportéři, respektive všichni podnikatelé, měli připravit na to, že po více než třech letech, téměř čtyřech, skončí plánovací jistota v jednom ze základních parametrů, to znamená kurzu koruny. Jistota skončí.

Druhou polovinu roku 2017 skutečně považujeme za pravděpodobný moment ukončení toho kurzového závazku. Bude záležet na výši inflace. Na tom, zdali Evropská centrální banka nebude prodlužovat kvantitativní uvolňování. Co se bude dít potom, to je samozřejmě velká nejistota. Na jedné straně se čeká, že by se koruna měla vrátit ke svému posilujícímu trendu, na straně druhé je otázka, zdali centrální banka vytištěním velkého objemu nových korun (více než 700 miliard) neznehodnotila korunu dlouhodoběji. Takže jediné, co asi můžeme slíbit, nebo s čím můžeme počítat, je vysoká volatilita kurzu měny.

S tím, co slibujete, tedy poměrně dobrý růst ekonomiky, by se měla pojit i velmi slušná zaměstnanost. Ta ostatně láme rekordy - bude pokračovat tento trend?

Pravděpodobně ano. Minulý rok podnikatelé hlásili, že nemohou sehnat kvalifikované zaměstnance, teď už nemohou sehnat ani ty nekvalifikované. Nezaměstnanost sice ještě mírně klesne, počítáme v průměru těsně nad pět procent, ale současně ten nesoulad nabídky a poptávky bude samozřejmě tlačit na růst mezd, takže se pak trend obrátí.

Není už teď růst mezd trochu přestřelený?

Mzdy rostly poměrně dlouhou dobu velice pomalu, to je jedna věc. A pak je tady věc druhá, že vlastně většina těch firem, které jsou páteří české ekonomiky, jsou firmy pod zahraniční kontrolou. A ty neřídí mzdové kontrakty podle produktivity práce, ale spíše se snaží vytvářet zisk pro své akcionáře. Takže v tomto ohledu si myslím, že konkrétně u dobrých silných exportních podniků růst mezd o nějaké čtyři a půl procenta rozhodně přestřelený není.

Zdá se, že česká ekonomika se nachází v poměrně šťastném období, i z hlediska globálních podmínek. Kdy toto období skončí?

To nelze tak úplně říct a hodně to závisí na vnějších okolnostech. Protože my jsme velice závislí, my si nejsme schopni vygenerovat sami naši domácí poptávku. Naše poptávka bude vždycky záviset na stavu ekonomik okolních, především na vývoji v Německu.

Pusťte si celý rozhovor s Evou Zamrazilovou:

Reklama

Související témata:

Doporučované