Hlavní obsah

Co bude s pohádkovým zámkem Lednice, pokud ho získají Lichtenštejni

„Rádi bychom investovali v Česku, ale k tomu potřebujete určitou základnu,“ naráží na majetkové spory princ lichtenštejnský.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Princ Constantin, syn vládnoucího knížete Lichtenštejnska, exkluzivně na Seznamu: Přivést zámecký byznys k zisku, pokud započítáte náklady na renovaci, je skoro nemožné.

Článek

„Máme rozsáhlé zkušenosti s renovací historických sídel a umíme je i provozovat se ziskem,“ říká lichtenštejnský princ Constantin, který má na starosti správu rodového majetku. Odpovídá tak na otázku, co by jeho rodina dělala se zámky jako Lednice nebo Valtice, které se snaží žalobami vymoci na České republice.

„Naše rodová sídla třeba ve Vídni nebo Lichtenštejnsku pronajímáme na různé akce firmám obchodujícím s luxusem, umíme přivést i ambasadory. Výstavy a prohlídky si na sebe také vydělají,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro magazín Barvy byznysu Televize Seznam muž, jehož rodina má jednu z nejoslnivějších sbírek umění.

Opravy rozsáhlých paláců se tím ale spíše nezaplatí. Čím si na ně Lichtenštejnové, jako jedna z nejbohatších vládnoucích rodin, vydělávají, neboli v čem spočívá jejich mnohamiliardový byznys? Jaká nová odvětví kromě bankovnictví a zemědělství nyní společně s dalšími významnými průmyslnickými rodinami objevují? Budou investovat i v Česku? Kde se vůbec maličký státeček mezi Rakouskem a Švýcarskem vzal? A jak si stojí ekonomicky? Podívejte se v první části magazínu Barvy byznysu nahoře ve videu.

Druhý díl pořadu Barvy byznysu s princem lichtenštejnským.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

O které majetky knížecímu rodu v České republice jde? Plánují Lichtenštejnové v případě úspěchu přivést část svých sbírek, v nichž je třeba i unikátní kolekce děl Rubense, do Česka? A není podávání žalob na český stát míchání politiky a byznysu, čemuž se údajně knížecí rod striktně vyhýbá? Podívejte se v druhé částí speciálního vydání ekonomického magazínu Byznys.

Ekonomický magazín Byznys vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den od 14:00 a v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované