Hlavní obsah

Co může Česko čekat od pondělí: návrat roušek a velké akce v ohrožení

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Česko čeká zpřísnění protiepidemických opatření. Tentokrát už se neomezí na jednotlivá ohniska.

Reklama

Situace okolo nemoci covid-19 se stále zhoršuje. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto chystá utažení protiepidemických opatření, a to znovu pro celou republiku.

Článek

Koronavirová nákaza v Česku nabývá na síle. Ve středu přibylo 247 prokázaných případů – nejvíc od konce června. O uplynulém víkendu přitom počet aktuálně nemocných přesáhl dosavadní maximum zaznamenané v dubnu, kdy platil stav nouze a jarní nástup epidemie byl na vrcholu. Nyní se odstup od dubnového maxima den ode dne zvyšuje směrem vzhůru a vyšplhal se až na 5 062 případů.

Problém se navíc týká hned několika ohnisek – nejhorší situace byla v posledních dnech v Moravskoslezském kraji, problémy ale hlásí i Jablonecko nebo Praha.

Vývoj znamená obávaný scénář – od lokálních opatření se opět přejde k těm plošným. Postup ministr Adam Vojtěch avizoval už ve středu. Definitivní závěry chce oznámit v pátek.

Jak pro Seznam Zprávy popsal epidemiolog a koordinátor ministerské odborné skupiny Rastislav Maďar, může dojít například k omezování hromadných akcí.

„Nějaké omezení může nastat. Nemohu být konkrétní, protože jsem dal doporučení panu ministrovi a on se rozhodne, kdy a v jaké formě to zveřejní sám. Obecně si ale můžeme říci, že hromadné akce jsou samozřejmě rizikem, proto se nějakým způsobem regulují. A hromadné akce uvnitř budov jsou větším rizikem než hromadné akce venku. Tímto směrem se bude nějaká regulace, pokud nastane, vyvíjet,“ přiblížil odborník.

Už minulý týden musela rozšíření nákazy v klubu na Praze 2 řešit krajská hygiena, informovala o 59 osobách, které onemocněly na oslavě. Dalších více než 120 lidí je v karanténě.

„Musíme se vrátit k tomu, že stát nebude zasahovat direktivně, dokud si lidé sami budou chtít poradit. Pokud to budou podceňovat a situace se zhorší, tak někde bude muset direktivně zasáhnout, aby ochránil lidi, kteří jsou rizikoví a mohlo by je to stát život,“ dodal epidemiolog Maďar.

Pokud jde o nošení roušek, podle odborníka možná přijde omezení právě na hromadných akcích. „To se teď řeší a pan ministr zdravotnictví názor epidemiologů zná, on se rozhodne, jak bude dál časově postupovat,“ dodal.

Ministr Vojtěch už dříve naznačil, že se celorepubliková opatření nejspíš nebudou vztahovat na zavírání celých ekonomických sektorů a podniků. Nevyloučil naopak, že by mohlo jít například o zmiňované povinné roušky ve vnitřních prostorách.

Utažení v Praze

V pozoru je nyní i pražská hygienická stanice, jak pro Seznam zprávy potvrdila její ředitelka Zdeňka Jágrová, opatření připravuje ve spolupráci s magistrátem.

„Včera jsme měli jednání, které se týkalo nových opatření, jež se týkají právě nošení roušek, ale nebudeme je rozšiřovat v této situaci na všechny MHD. Důvodem je současná klimatická situace, která toto neumožňuje. Všechny prostředky nemají klimatizaci,“ dodala. S omezením hromadných akcí souhlasí, jsou podle ní rizikové.

Čísla okolo koronaviru se nyní zvedají po celé Evropě, jednotlivé státy proto – podobně jako nyní Česko – utahují některá opatření.

Roušky budou například od pátku opět povinné v některých rakouských obchodech, na poštách a v bankách. Na jižních hranicích se budou kontrolovat lidé přijíždějící z rizikových oblastí, pro vstup do země budou potřebovat negativní test. Povinnost nosit roušky v obchodech se přitom zrušila 15. července.

V Polsku dál platí povinnost minimální dvoumetrové vzdálenosti mezi lidmi, a pokud to není možné, musí se nosit rouška. Ta je pořád povinná i v obchodech a v městské hromadné dopravě, v bance, na poště, na trhu i v kulturních institucích. Dýchací cesty si v Polsku nemusíte zakrývat v restauracích a barech, pokud pijete drink nebo jíte jídlo, v práci či v lese.

Na Slovensku je nošení roušek venku dobrovolné, v interiérech mimo domov je ale pořád až na výjimky povinné. Opatření se od poslední vlny uvolňování na začátku června nijak nezpřísňovala.

Reklama

Doporučované