Hlavní obsah

Co chybí nejvíc pět let po jeho smrti? Skromnost a pokora, říká přítel Václava Havla

Češi vzpomínají na Václava Havla.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Češi si památku pěti let od úmrtí prvního porevolučního prezidenta připomínají například na Vinohradském hřbitově nebo na Jungmannově náměstí.

Článek

„Václav Havel měl celou řadu vlastností, které dnes ve veřejném prostoru chybí. Ale asi ta nejpodstatnější z nich byla určitá pokora, určitá skromnost, která ho nutila pochybovat i o svém vlastním jednání,“ uvedl blízký Havlův spolupracovník Michael Žantovský na vzpomínkové akci Svíčka pro Václava Havla na Jungmannově náměstí v Praze.

Na setkání se v průběhu celého dne čtou úryvky z Havlových děl nebo dopisů, pouštějí se fotografické prezentace nebo se hrají krátké ukázky z divadelních her.

Právě pochybnosti o sobě samém podle Žantovského odlišují Havla od řady dnešních politiků. „Jeho skromnost ho nutila nebýt si tak strašlivě jistý sám sebou, jak mnozí politici jsou,“ dodal Žantovský.

Co pro nás Václav Havel udělal, je pořád ještě nedoceněné, myslí si Michael Žantovský:

Žantovský vzpomíná na Havla.Video: Lucie Stuchlíková

Havlovu skromnost a přirozenost jako úctyhodnou vlastnost zmiňovali i běžní lidé, kteří si během neděle přišli exprezidenta připomenout na Jungmannovo náměstí. Z náměstí se v šest hodin večer vydá vzpomínkový průvod na Hradčany s názvem Srdce na Hrad – Pochod na obranu svobody a demokracie. Od osmi se pak v kostele sv. Tomáše koná krátká mše.

Zádušní mši již dopoledne odsloužil i kardinál Dominik Duka. Přítomným věřícím, politikům i Havlově rodině řekl, že Havel zasvětil svůj život záchraně a obnově české svobody. Usiloval o suverenitu národa, vládu racionality, tolerance a úcty k druhému, neznal nenávist a závist, uvedl Duka.

Vzpomínkové akce se odehrají i v regionech. V Litomyšli bude promítat své fotografie Bohdan Holomíček, kterého s Havlem pojí takřka čtyřicetileté přátelství. V Brně připravilo vzpomínkovou akci Divadlo Husa na provázku, kde se bude hrát variace na Rybovu Českou mši vánoční Hej, Václave!

Byla u jeho smrti. O pohledu Václavu Havla na život i na pečení selete vypráví sestra boromejka Veritas Holíková:

Pět let od úmrtí Václava Havla.Video: Marie Vladyková

Lidé si Václava Havla každoročně připomínají také u jeho chalupy na Hrádečku na Trutnovsku, ve které Václav Havel zemřel. Za chalupou u silnice se několikrát ročně objevují zapálené svíčky a lidé na dřevěný plůtek upevňují různé vzkazy.

Vzpomínku na Havla lidé vyjadřují i vyhrnutými nohavicemi s odkazem na krátké kalhoty, které Havel často nosil. Video s „krátkými kalhotami pro Havla“ natočil například americký velvyslanec Andrew Schapiro a jeho kolegové z ambasády.

Reklama

Doporučované