Hlavní obsah

Co dál s chytrou karanténou? Aplikace najde i lidi, které nakažený neznal

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Inteligentní karanténu Ministerstvo zdravotnictví začalo před týdnem testovat na jižní Moravě. V tomto týdnu se projekt rozšíří o novou aplikaci.

Článek

Rozvolnit plošná opatření. To je zamýšlený postup vlády v boji proti koronaviru. Aby se plán podařil, musí zafungovat projekt chytré karantény, tedy rychlého nalézání nakažených lidí v populaci. Pomůžou k tomu moderní technologie, podobně jako v asijských zemích.

Projekt od minulého pondělí testují hygienici či členové armády v Jihomoravském kraji. Jak zjistily Seznam Zprávy, už tento týden jim pomůže další novinka. Iniciativa Covid19CZ, projekt českých IT a technologických firem, na němž spolupracuje i společnost Seznam.cz, pod niž spadají i Seznam Zprávy, chystá spuštění nové aplikace. S jejím používáním hygienici vystopují také potenciální nemocné, které nakažený vůbec neznal. „Typický příklad může být třeba spolucestující z metra,“ vysvětlila Irena Zatloukalová z iniciativy technologických firem Covid19CZ.

Už nyní hygienici s pomocí armádních zaměstnanců testují v pilotním režimu moderní technologii. Děje se tak při takzvaných vzpomínkových telefonátech s nakaženými lidmi. Pokud dá covid pozitivní člověk souhlas, vykreslí mu systém na základě údajů z mobilu a platebních karet, kde se v uplynulých dnech pohyboval. „Může si tedy jednodušeji vzpomenout, s kým se setkal,“ doplnila Zatloukalová.

„Chytrá karanténa se snaží stáhnout všechny potencionálně nakažené ještě dřív, než jsou infekční, do domácí karantény a pošle je na testy,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Už nyní si mohou uživatelé nainstalovat aplikaci Mapy.cz s koronavirovým modulem. „Sbírají vaši lokaci. Nemocný sám sebe může nahlásit. Je tam nastavený algoritmus, díky němuž upozorní uživatele, že byli přes více než 15 minut v kontaktu s nakaženým,“ sdělila Zatloukalová.

Nová aplikace projekt posune ještě o úroveň výš. „Funguje na technologii bluetooth. Při registraci aplikace zadáte své telefonní číslo. Systém sbírá údaje o kontaktu lidí s touto nainstalovanou aplikací. Data se anonymně uloží. Při epidemiologickém šetření pak můžete dát hygienikovi souhlas, aby použil i data z této aplikace,“ doplnila Zatloukalová.

Hygienici tak oproti předešlému systému mohou dohledat i lidi, které nakažený při svém pohybu neznal, a přitom na ně virus mohl přenést. „Z telefonu se odešle jen změť nesouvislých dat, ale hygienikovi se pak ukážou telefonní čísla dalších potenciálně nakažených uživatelů. Údaje jsou díky bluetooth velmi přesné a hygienik může vyhodnotit, zda byli dva lidé v rizikovém kontaktu,“ popsala Zatloukalová.

Aplikace bude sbírat jen data z telefonů, jejichž majitelé si ji nainstalují. Jméno aplikace tvůrci ještě nechtějí prozradit, nejdříve musejí doladit technologické překážky tak, aby byla pro zájemce v mobilech snadno dohledatelná. Podle tvůrců je to otázka jednotek dní.

Inteligentní karanténu Ministerstvo zdravotnictví začalo před týdnem testovat na jižní Moravě. Podle informací Seznam Zpráv se zatím projekt potýká s obtížemi. Hygienici a další uživatelé si těžko zvykají na nový informační systém. „Kdyby se tento projekt spouštěl ve standardním módu, trvalo by to několik měsíců, než by si s tím někdo troufl jít ven. A my jsme na to měli šest dní a to se bude chtě nechtě projevovat, i když armáda dělá skvělou práci a všichni se snaží. Všechno se koordinuje, zvyká si na sebe,“ doplnil Dzurilla.

Vláda si od chytré karantény hodně slibuje. Ministři vědí, že plošné restrikce nemohou moc dlouho prodlužovat. „Opatření nesmí být zavedena na půl roku či na rok. Nejsme schopní v sevřených podmínkách karantény vydržet další měsíce. Zároveň s tím musí jít chytrá karanténa,“ řekl na pondělní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Doporučované