Hlavní obsah

Co hýbalo diplomacií? 6 + 1 zásadních setkání státníků v roce 2018

Podívejte se na výběr nejvýznamnějších summitů a jednání, které zahýbaly světovou politikou.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Rozhovory mezi evropskými mocnostmi, diskuze o Korejském poloostrově, setkání s americkým prezidentem, schůzky s ruským prezidentem, vyjednávání spolupráce Velké Británie a Evropské unie po brexitu. Nejvyšší představitelé evropských i světových států se v roce 2018 scházeli k diskuzi vážných témat. Připomeňte si ty nejdůležitější schůzky loňského roku.

Článek

Leden 2018

Theresa Mayová (britská premiérka) – Emmanuel Macron (francouzský prezident)

Britská ministerská předsedkyně a francouzský prezident se setkali v polovině ledna východně od Londýna, kde podepsali dohodu o správě společné hranice. Smlouva se zaměřuje na ochranu a finanční podporu hranice města Calais na severu Francie – Británie zaplatí Francii 1,3 miliardy korun. Dohoda má přispět i k větší spolupráci mezi tajnými službami a armádami Velké Británie a Francie.

Státníci dále jednali o brexitu i o spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany. Spojené království přislíbilo pomoc Francii na misi v Mali. A podporu pro rozvoj v bývalých frankofonních koloniích v západní Africe.

Připomeňte si: Británie dá Francii 1,3 miliardy korun na posílení hranice před imigranty. Macron s Mayovou se na tom domluvili na summitu obou zemí.Video: AP

Březen 2018

Kim Čong-un (vůdce Severní Koreje) – Si Ťin-pching (čínský prezident)

Na svou vůbec první zahraniční cestu loni vyrazil severokorejský diktátor Kim Čong-un. V březnu zamířil do Číny, kde se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Dohodli se podle čínských státních médií na ukončení jaderného programu v Severní Koreji.

Kim svému čínskému protějšku přiblížil i diplomatický rozvoj na Korejském poloostrově.

Čína je dlouhodobě největším obchodním partnerem Severní Koreje. A to i přesto, že jejich vzájemné vztahy ochladly právě kvůli severokorejským jaderným testům a čínské podpoře mezinárodních sankcí vůči KLDR.

Připomeňte si: Historicky první zahraniční cesta severokorejského vůdce Kim Čong-una vedla do Číny. Video: Johana Trešlová, AP

Květen 2018

Donald Trump (americký prezident) – Kim Čong-un (vůdce Severní Koreje)

Lídři USA a KLDR, tedy Donald Trump a Kim Čong-un, se sešli historicky poprvé. A to v Singapuru. Americký prezident Trump zhodnotil jednání jako úspěšné.

Hlavním bodem summitu bylo jaderné odzbrojení Korejského poloostrova, Kim Čong-un se k němu zavázal podpisem závěrečného dokumentu. Trump naopak slíbil Severní Koreji bezpečnostní záruky.

Během jednání však nebyla zmíněna ani lidská práva, ani otázka stažení amerických jednotek z Jižní Koreje. Memorandum, které oba státníci podepsali, navíc nemá žádný časový rámec. A tak podle kritiků, ke kterým patří i jihokorejský prezident Mun Če-in, nemusí dohoda nic znamenat.

Připomeňte si: Americký prezident se sešel na historické schůzce se severokorejským vůdcem. „Dnes v noci se dobře vyspěte!“ KLDR podle Trumpa již není jadernou hrozbou pro USA.Video: Jan Marek, Jana Trantinová, AP

Červenec 2018

Donald Trump (americký prezident) – Vladimir Putin (ruský prezident)

V létě rozmrazili diplomatické vztahy i ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Donald Trump. Prezidenti řešili mimo jiné i situaci na Blízkém východě, otázku nešíření jaderných zbraní a kontrolu zbrojení, krizi na Ukrajině a jednání mezi USA a KLDR. K údajnému ruskému zásahu do amerických prezidentských voleb 2016 se však americký prezident nevyjádřil, za což sklidil vlnu kritiky i od svých republikánských straníků.

Připomeňte si: Několik dní po summitu obvinil Trump Rusko, že se do amerických prezidentských voleb vměšovalo. Na jednání s Putinem ale taková slova nezazněla.Video: Zuzana Lachnitová, AP

Září 2018

Kim Čong-un (vůdce Severní Koreje) – Mun Če-in (prezident Jižní Koreje)

Šlo již o třetí summit státníků Korejského poloostrova v tomto roce. Poprvé po jedenácti letech se jihokorejský představitel vydal do Severní Koreje. Cílem setkání bylo zlepšit vztahy mezi oběma Korejemi, a to včetně možného snížení počtu vojáků na společné hranici. Severokorejský diktátor Kim Čong-un na jednání slíbil, že KLDR trvale rozebere zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampu Sohe na západě země. Přislíbil i demontáž hlavního jaderného komplexu v Jongbjonu.

Podle Kima je Severní Korea ochotná udělat i další kroky, pokud USA podniknou příslušná opatření. Těžké je však předvídat, co se v Severní Koreji, o jejímž fungování se ví jen málo, bude dít doopravdy – na závěr důležitého summitu došlo jen k podepsání slibu.

Připomeňte si: Kim Čong-un slíbil svému jihokorejskému protějšku zničení zkušebního raketového střediska i demontáž hlavního jaderného komplexu KLDR. Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

Říjen 2018

Angela Merkelová (německá kancléřka) – Andrej Babiš (český premiér)

Během své cesty do České republiky se německá kancléřka Angela Merkelová potkala v Praze s premiérem Andrejem Babišem. Jednali spolu o hospodářské spolupráci včetně společných dopravních projektů, dále přišla řeč i na digitalizaci a současný trend digitalizace, takzvaný Průmysl 4.0.

Oba státníci na tiskové konferenci zmínili také spolupráci s africkými zeměmi v rámci řešení migrační krize, kancléřka narazila i na téma Frontexu. Babiš také informoval německou kancléřku o své návštěvě britské premiérky Theresy Mayové. Neshody mezi oběma státníky panují při vnímání pozice České republiky v Evropské unii, kterou každý z nich vidí odlišně.

Připomeňte si: Němečtí novináři se Merkelové ptali, jak hodlá přimět země V4, aby nebrzdily ostatní členy v prohlubování evropské spolupráce. Na to Merkelová odvětila, že se o žádné zdržování nejedná. Video: Seznam Zprávy

Listopad-prosinec 2018

Summit skupiny G20

Na konci roku se tentokrát ve argentinském Buenos Aires sešla skupina nejsilnějších ekonomik světa G20. Do té patří například USA, Rusko, Čína, Argentina, Velká Británie, Francie, Mexiko i Evropská unie. Mezi body summitu tradičně patřila ekonomická, ekologická i politická témata. Do popředí se ale dostala otázka obchodu a protekcionismu, zvláště pak hrozba další eskalace obchodní války mezi USA a Čínou. Na závěr summitu se politici zavázali k reformě Světové obchodní organizace.

Do jednání se negativně promítl třeba rusko-ukrajinský konflikt, který zesílil střetem válečných lodí v Azovském moři. Stejně tak i podezření, že je saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který se summitu za svou zemi účastnil, zapojen do vraždy novináře Džamála Chášakdžího.

Připomeňte si: Na závěr summitu se politici zavázali k reformě Světové obchodní organizace. Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované