Hlavní obsah

Co může mít vliv na volby v Británii? Sníh, Vánoce i mladí voliči

Foto: Profimedia.cz

Lídr konzervativců Boris Johnson navštívil severní Anglii.

Reklama

Za dva dny se ve Velké Británii rozhodne o mnoha věcech. O složení další vlády, o brexitu, nebo třeba o tom, jak bude v příštích letech vypadat imigrační politika ostrovního státu. Předčasné volby, třetí za poslední čtyři roky, na sebe jednoduše přitahují pozornost. Jaké specifické faktory mohou ovlivnit jejich výsledek?

Článek

K volbám se například přihlásil vysoký počet mladých voličů – víc než milion lidí mladších pětadvaceti let. „Mezi tou nejmladší generací je obrovský potenciál další volební podpory pro labouristy. Je tam jasná korelace mezi volebními preferencemi a věkem. Čím mladší voliči, tím je větší podíl podpory pro labouristy – někdy mezi čtyřicítkou padesátkou se to láme a starší generace většinově čím dál silněji podporují Konzervativní stranu,” řekl Seznamu politolog Jan Váška z Institutu mezinárodních studií na FSV UK.

„V posledních volbách, když byl Jeremy Corbyn ještě neokoukaný a když ještě nebylo vidět, jakou bagáž si s sebou nese, to byl právě velký počet mladších voličů, které se labouristům podařilo zmobilizovat. A to dokázalo zdramatizovat volby, které dopředu vypadaly jako rozhodnuté a nakonec skončily docela těsně,” popsal Váška volby v roce 2017, kdy labouristézískali jen o dvě a půl procenta hlasů méně než konzervativci. „Konzervativci tak ztratili parlamentní většinu, kterou do té doby měli.”

Vánoční volby skoro po sto letech

Mladší generace, studenti nebo prvovoliči, mají podle Vášky obvykle o volby nižší zájem. „To pak může ovlivnit výsledek některých voleb, klíčově to poznamenalo třeba výsledky referenda o brexitu. Kdyby účast té věkové kategorie, která z téměř 80 procent hlasovala pro setrvání, byla stejná jako u té starší, výsledek by byl ještě těsnější,” podotkl.

Své by mohlo udělat i samotné načasování voleb. Ty se nejčastěji konají na jaře, v květnu nebo červnu. Aby šli lidé k volebním urnám v prosinci před Vánoci, se nestalo skoro sto let. „ Nikdo neví, co to udělá, jak se to promítne do volební účasti. Jestli bude nižší, jak se lidé bojí, kdo nepřijde a tak dále,” připustil politolog.

Do výsledků hlasování by se mohl promítnout i tak obyčejný faktor, jakým je počasí. Britská média s předstihem varují před „chaosem”, který by mohla způsobit blížící se sněhová bouře. Ta má podle tabloidu Daily Express udeřit právě v den voleb.

Hlasovat se bude takticky

„Další věc je, že studenti, kteří jsou normálně zaregistrováni v místě svého bydliště, tou dobou budou ještě na univerzitě na kampusu,” uvedl Váška. „Takže je otázka, jestli se zaregistrují tam, nebo přeregistrují. Musí si potom vybrat, kde budou hlasovat, a vstupuje do toho taktický kalkul,” uvedl.

„Labouristé, liberální demokraté, skupiny, které chtějí zabránit brexitu – ti všichni počítají, kde je nejvýhodnější tyto mladé voliče motivovat, aby hlasovali, aby pomohli zvrátit výsledek voleb v nějakém univerzitním městě. Promítá se do toho tedy ten moment taktického hlasování, který se mi zdá být silnější než dříve,” dodal odborník z Univerzity Karlovy.

Taktické hlasování může s výsledky podle amerického serveru Business Insider bezprecedentně zahýbat. Před volbami se vyrojily i různé aplikace a webové stránky, které mají jediný cíl – ukázat lidem, jak takticky volit v jejich volebním obvodu, aby si zajistili takovou vládu i výsledek brexitu, po jakých touží.

Rozhodne brexit?

Právě otázka brexitu je nejožehavějším tématem voleb vůbec. Podle říjnového průzkumu, který zveřejnil server Politico, chce většina Britů z Evropské unie odejít, a naplnit tak referendum z roku 2016. A to navzdory tomu, zda v hlasování před třemi roky byli pro nebo proti.

K brexitu se strany staví různě – konzervativci chtějí z EU odejít v lednu. Jak slíbili, labouristé plánují vyjednat novou rozvodovou dohodu a vyhlásit do půl roku další referendum. Liberální demokraté odejít z Unie nechtějí vůbec.

Předvolební průzkumy zatím ukazují, že největší podpora se chystá právě pro Konzervativní stranu. Ta by mohla získat kolem 44 procent, labouristé na ni ztrácejí zhruba 10 procent hlasů. Liberálně demokratická strana si od minulých voleb v roce 2017 podle průzkumu má polepšit asi na jedenáctiprocentní podporu.

Reklama

Doporučované