Hlavní obsah

Zeman o smrti Češky na Sinaji: Nehoda? Mohou za tím být teroristé

Foto: ČTK, ČTK

Prezident Miloš Zeman při projevu na slavnostním zahájení velitelského shromáždění náčelníka generálního štábu.

Reklama

aktualizováno •

Každoroční setkávání velení české armády letos oproti minulosti promění epidemie koronaviru. Kvůli přijatým opatřením je v sále na ministerstvu obrany jen část velitelů.

Článek

Prezident Miloš Zeman doufá, že budou důsledně vyšetřeny okolnosti, za kterých spadl na Sinaji vrtulník, v němž zemřelo sedm vojáků, včetně české štábní praporčice Michaely Tiché. „Nejsem si, pane generále, zcela jist, zda to byla dopravní nehoda, protože na Sinajském poloostrově působí islámští radikálové a není vyloučeno, že vrtulník sestřelili,“ řekl Zeman při dnešním slavnostním zahájení velitelského shromáždění náčelníka generálního štábu.

"Jsme součástí boje proti islámskému terorismu, který se nyní opět projevil ať už ve Francii, nebo v Rakousku, a který samozřejmě ohrožuje i nás. Bude mi ctí 28. října příštího roku vyznamenat vojákyni, která padla v tomto boji,"dodal Zeman.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že takové informace armáda nemá. „Každopádně na místě je vyšetřovací tým americké armády, který celou věc bude vyšetřovat. Nejsme schopni dneska předjímat,“ řekl.

Tichá zemřela před dvěma týdny v troskách vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Zřítil se nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Stroj patřil k mezinárodní misi MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která dohlíží na dodržování izraelsko-egyptské mírové dohody.

Příčinou měla být technická závada. Při nehodě zemřelo šest dalších vojáků, pět Američanů a jeden Francouz. Další americký voják utrpěl těžká zranění.

Na setkání armádních špiček promluvil kromě Miloše Zemana také premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Babiš odmítl snahy o snížení obranného rozpočtu. Ministerstvo obrany by podle návrhu rozpočtu na příští rok mělo hospodařit s 85,4 miliardy korun. Komunisté ale podmiňují podporu rozpočtu škrty ve výdajích na obranu o deset miliard. Babiš nevidí důvod vyhovět žádosti KSČM. „Situace ve světě není úplně dobrá a my vždy říkali, že uděláme pravý opak, než udělala vláda při krizi v roce 2009,“ uvedl. Kritizoval to, že tehdy se výdaje na obranu propadly.

Brífink Andreje Babiše a Lubomíra Metnara.Video: ČTK, ČTK

Podle Metnara škrty spojené s finanční krizí z let 2008 a 2009 vážně narušily schopnost armády bránit stát před vnějším napadením. Řekl, že se taková chyba už nesmí opakovat, protože se z ní armáda dodnes vzpamatovává. Vyjádřil víru, že Parlament bude mít pochopení pro navyšování rozpočtu i pro příští rok.

Zeman, Babiš i Metnar poděkovali za nasazení armády v potlačování epidemie. Babiš v této souvislosti zmínil, že vláda vojáky znovu osloví při případném antigenním testování. Stát by měl podle něj před Vánocemi nabídnout lidem, aby mohli bezplatně podstoupit antigenní test na covid-19.

Ministr poznamenal, že pomoc při krizových situacích je důležitou součástí práce vojáků, jejich hlavní náplní je ale obrana před vnějším napadením. Na to, že armáda existuje kvůli obraně při ohrožení státu, poukázal i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Krize kolem koronaviru podle něj ukázala, jak je armáda připravena, co se osvědčilo a jak se z ní poučit. „Potvrdilo se, jak je armáda důležitá pro obranu země na všech frontách a proti jakémukoli nepříteli,“ řekl. Potvrdilo se také podle něj, že svět nebude bezpečné místo, a musí proto pokračovat modernizace armády a příprava na budoucí krize. Uvedl, že armáda potřebuje těžkou brigádu, ale pro budoucnost to nestačí. Potřebovat bude i umělou inteligenci, roboty, drony, laserové zbraně, přesně naváděnou munici či kybernetické síly.

Úsilí o zvýšení bojeschopnosti armády podpořil i Zeman. Podmínkou je podle něho zapojení českého zbrojního průmyslu a nakupování moderních technologií, které se osvědčily v boji. Vyslovil se například pro nákup dronů z Izraele.

Reklama

Související témata:

Doporučované