Hlavní obsah

Co řekne klíčový výbor k šéfovi BIS? U poslanců ANO nastal zmatek

Foto: SZ Michal Šula

Michalu Koudelkovi skončí mandát 15. srpna. Zatím není jasné, zda premiér ustojí tlak prezidenta a ponechá šéfa BIS ve funkci.

Reklama

Povede Michal Koudelka BIS i dalších pět let? Nebo jeho nástupce vybere až nová vláda? Poměr sil ve sněmovním výboru je těsný. Čeká se na rozhodnutí ministra vnitra Jana Hamáčka, poslanci ANO se s premiérem ještě neradili.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se snaží přehodit politickou odpovědnost za rozhodnutí o budoucnosti šéfa BIS Michala Koudelky na Poslaneckou sněmovnu. Chce, aby poslanci bezpečnostního výboru v pátek projednali, zda má Koudelka ve funkci pokračovat.

Druhou možností je podle Babiše odsunutí rozhodnutí na novou vládu. Mandát Koudelkovi končí už 15. srpna, na jeho konec tlačí prezident Miloš Zeman.

Premiér se názorem bezpečnostního výboru nemusí řídit, podle kritiků si ale chce zajistit politické krytí pro případný spor s prezidentem. Jaký je poměr sil ve výboru, zatím není jisté. A to především kvůli nejasnému postoji poslanců za hnutí ANO.

Pět ze sedmi členů výboru za hnutí ANO nedokázalo na dotaz Seznam Zpráv jasně říci, zda má Koudelka ve funkci pokračovat. Někteří odmítli odpovědět, jiní prý souhlasí s postupem svého stranického šéfa Andreje Babiše.

Ten ale po pondělní schůzce u prezidenta neřekl nic konkrétního. Na opakované otázky novinářů, zda si on osobně přeje Koudelkovo pokračování, opakoval, že jsou dvě možnosti a z celé věci se stalo politikum.

Z poslanců hnutí ANO Koudelku jasně podpořil jen Robert Králíček. „Pan Koudelka má mou důvěru a byl bych rád, kdyby pokračoval dalších pět let. Jiné jméno nemám, jiné jsem neslyšel, pana Koudelku jsme čtyři roky v různých usneseních podporovali, takže nevidím důvod to měnit,“ řekl Seznam Zprávám.

Naopak poslanec Marek Novák z ANO by Koudelku znovu nejmenoval. „Nebudu pro variantu, aby se panu Koudelkovi automaticky prodloužil mandát na dalších pět let. Bez ohledu na jeho kvality, jako šéfa si ho vážím. Mělo by se ale uskutečnit výběrové řízení, když pan Koudelka vyhraje, nemám nic proti,“ řekl Novák Seznam Zprávám.

Přiznal, že klub ANO není v případě Koudelkova dalšího pokračování jednotný. Jeho kolega Králíček doufá, že se s nimi jejich stranický šéf ještě před jednáním sejde.

Bezpečnostní výbor má 18 členů, v plné sestavě by pro schválení stanoviska bylo třeba získat deset hlasů. Je pravděpodobné, že sedm poslanců opozičních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů by dle dosavadních vyjádření Koudelkovi mandát navrhlo prodloužit na další pětileté období.

Naopak poslanci SPD a KSČM, kteří mají dohromady tři hlasy, budou zřejmě proti Koudelkovu pokračování.

Kromě hnutí ANO zatím nemá jasný postoj ani jediný zástupce sociálních demokratů Jan Birke. Ten se bude řídit tím, co mu řekne ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček. Který se bude nejdříve radit s Babišem.

„Očekávám rozhovor s naším předsedou. My jsme si pana Koudelku chválili, nicméně pokud by došlo k nějaké změně názoru, Honza Hamáček mi to řekne, jak bude mít po jednání s premiérem. Jinými slovy budu v souladu s tím, co mi řekne předseda strany,“ řekl poslanec a náchodský starosta Seznam Zprávám.

Předseda SPD Tomio Okamura pak dnes požádal Miloše Zemana, aby prezidentská kancelář bezpečnostnímu výboru dodala své argumenty proti řediteli BIS Koudelkovi.

Reklama

Doporučované