Hlavní obsah

Koudelkův konec v čele BIS? Babiš jde v pondělí za Zemanem

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš se podle informací SZ rozhodl „obětovat“ šéfa BIS Michala Koudelku.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se v pondělí setká s prezidentem Milošem Zemanem kvůli napjaté situaci kolem BIS. Podle důvěryhodných informací Seznam Zpráv se Babiš nakonec překvapivě rozhodl obětovat jejího šéfa, Michala Koudelku.

Článek

U zahraničních spojenců oceňovanému řediteli vyprší první pětiletý mandát v čele kontrarozvědky 15. srpna a premiér Babiš, který měl s Koudelkou dlouhodobě dobrý vztah a šéfovi Bezpečnostní informační služby v mnoha otázkách naslouchal, dosud veřejně neřekl, zda ho ponechá ve funkci dalších pět let. Jasné odpovědi se vyhýbal.

Teď se podle informací Seznam Zpráv rozhodl Koudelky zbavit. S Milošem Zemanem už chce premiér jen řešit, jak to udělat – a samozřejmě, co za to dostane. Oplátkou očekává prezidentovu podporu hnutí ANO, a to nejen v probíhající kampani.

Hlavně potřebuje přízeň v povolební situaci, kdy prezident rozhoduje, koho jmenuje premiérem. Kvůli trestnímu stíhání a dotacím (tedy ziskům pro Agrofert) je v životním zájmu Andreje Babiše udržet se u moci. „Premiér se obává, že ho prezident po volbách nepodrží,“ řekl Seznam Zprávám zdroj dobře obeznámený s celou citlivou situací.

Že dosud neavizovaná schůzka Babiš-Zeman v pondělí skutečně proběhne, potvrdil Českému rozhlasu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Že se na setkání může řešit taky vedení BIS nevyloučil pro ČTK sám předseda vlády.

„Premiér kolem šéfa BIS dlouhodobě mlčel a mlžil. Evidentně vyčkával na dobu uprostřed léta, kdy lidé budou na dovolených, budou mít jiné starosti a jeho krok nezpůsobí takovou bouři,“ reaguje šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek, člen bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny.

Bartošek už minulý týden tušil, že se něco chystá, a požádal o rychlé svolání bezpečnostního výboru s přizváním premiéra, který měl poslancům vysvětil postup výběru a jmenování nového ředitele BIS. Jenže svolání schůze odmítli poslanci ANO, SPD a komunisté.

Nový šéf, nebo zástup

Existuje více variant, jak se Babiš může zbavit Koudelky, a vyhovět tím zájmům Hradu, Ruska a Číny. První možností je jmenovat někoho jiného. Druhou možností celou věc „vysedět“, tedy do poloviny srpna nic neudělat.

„Koudelkovi tak projde mandát a BISku bude muset řídit jeho současný zástupce,“ popisuje anonymně jeden z členů vlády. Sám ale neví, co přesně Babiš chystá. Koudelkovým zástupem je dnes Jan Pavlíček, jehož jméno jako adepta na šéfa BIS zmínily minulý týden Lidové noviny patřící Agrofertu.

V nich se většinou oznamují vládou chystané personální změny, o nichž zpravidla nevědí ani jejich aktéři.

Třetí možností je, že místo řádného jmenování nového šéfa na pět let kabinet jen někoho dočasně pověří řízením BIS. Premiér Babiš tuhle možnost, která je ovšem mimo pravidla, už v minulosti připustil s argumentací, ať definitivního ředitele kontrarozvědky vybere nová vláda, jež vzejde z parlamentních voleb. Dočasně pověřený tak nakonec může být i sám Michal Koudelka, ale není jasné, jestli neplnohodnotný ředitel vůbec má oporu v zákoně a může disponovat všemi kompetencemi.

Jméno Michala Koudelky je dlouho jediným velkým konfliktem mezi prezidentem a premiérem, jinak pragmatickými politickými spojenci, kteří si navzájem zbyli a mimo to si ve všem vycházejí vstříc.

Miloš Zeman dlouhé roky zesměšňuje pracovníky BIS termínem „čučkaři“ a Koudelku opakovaně odmítl jmenovat generálem, jak neúspěšně navrhovala Babišova vláda. Hradu vadí, že BIS varuje před čínským a ruským vlivem a rozbíjí sítě jejich agentů, jako naposledy po kauze Vrbětice. To vše Zemanovým spolupracovníkům kazí byznys s autoritářskými režimy.

Naopak premiér Babiš doposud chválil Koudelku, stejně jako zahraniční spojenci v čele s americkou CIA. Od ní šéf BIS na jaře 2019 převzal ocenění za zahraniční spolupráci. Teď se Andrej Babiš zřejmě rozhodl, že víc než uznání západních spojenců za práci české kontrarozvědky bude po volbách potřebovat přízeň prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované