Hlavní obsah

Co se teď nosí na kole? 10 typů českého cyklisty

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Jaký typ jezdce jste? Poznejte se podle oblečení.

Reklama

Zejména v době covidové zaplavily cesty a silnice tisíce cyklistů, kteří v kole našli dobrou příležitost, jak se provětrat, shodit kila a vyrazit do přírody, kde se nebudou tlačit s ostatními.

Článek

Dobře jsme se dívali kolem sebe a vybrali 10 typů cyklistů, jež charakterizuje (mimo jiné) oblečení.

Ačkoli jsme se zaměřili hlavně na muže, do vzorových dresů jsme rafinovaně oblékli ženu. Tereza je sportovní, ráda jezdí na kole a v oblékání se vyzná. Pojďte si s námi projít deset základních typů cyklisty v Česku. Poznáte se v některém z nich?

1) Profík

Už jste ho při vyjížďce určitě viděli. Muž nejčastěji 30-55 let, nadšený cyklista, který dává svým oblečením najevo zaujetí pro závodní cyklistiku a obdiv k oblíbené profesionální stáji či konkrétnímu jezdci. V době Tour de France má nejšťastnější období roku. Bere si dovolenou nebo chodí z práce dřív, jde trénovat a ihned po tréninku sleduje přímé přenosy z etap. Když se budete dobře dívat, uvidíte v té době kolem sebe plno Peterů Saganů, Petrů Vakočů, Romanů Kreuzigerů… My jsme vybrali trošku méně známý dres stáje EF Education – Nippo, ve kterém na nynější Tour de France jede například jeden z favoritů - Kolumbijec Rigoberto Uran.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Profík. (dres: Rapha EF EDUCATION-NIPPO MEN'S PRO TEAM AERO JERSEY, kalhoty: Rapha EF EDUCATION-NIPPO MEN'S PRO TEAM BIB SHORTS II, přilba: POC Ventral Air Spin, brýle: POC Crave, tretry: Fizik Aria R3)

2) Turista

Je to nejširší a také nejpestřejší skupina, a proto ji nebudeme omezovat věkem ani barvami. Ať už na horském, trekkingovém kole nebo na elektrokole, dává přednost volnějšímu, méně upnutému oblečení. Na kole se většinou nehoní, netrénuje, ale jezdí ať už s kamarády, partnerkou nebo celou rodinou na výlety. Ten, kdo jezdí často, si rád potrpí na kvalitní funkční a barevně sladěné oblečení. A pozor, některý tzv. turista vás může i pěkně prohnat.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Turista. (dres: Maloja AlmenrauschM, kalhoty: Maloja AnemonaM, přilba: Smith Network MIPS, brýle: Smith Wildcat, tretry: Northwave Rebel 2)

3) Sjezdař

Milovník jízdy z kopce v divoké přírodě nebo v bikeparku. Věk? Většinou 15-39… po více úrazech už to manželky nedovolí. Nesnáší silnici a jízdu do kopce akceptuje jen tehdy, když mu výšlap divočinou přinese nakonec fantastický sjezd. K výbavě patří volný dres, integrální helma a prstové rukavice. Vždy má helmu a často páteřák, ale čím je lepší a odvážnější, tím vozí méně ostatních chráničů, protože vyznává heslo: „Stejně se dřív nebo později rozstřelíš, pak ti žádný chránič nepomůže.“ Po drsných jízdách v bikeparku nebo na singletrailech rád odpočívá se sobě podobnými dole u lanovky s plechovkou piva nebo energetického nápoje a vypráví hrdinské historky o praskajících kostech.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Sjezdař. (dres: FOX Defend Ls Jersey, kalhoty: FOX Flexair Lite Short, přilba: FOX Proframe, brýle: Smith Squad MTB, tretry: Specialized 2FO DH)

4) Venkovan

Venkovan je pro ostatní cyklisty prakticky kdokoli, kdo nejede na nablýskané silničce nebo na horském kole. A vlastně také každý, kdo se mimo město nepohybuje na kole pro zábavu a potěchu, ale proto, aby dojel do obchodu nebo do hospody. Na cyklomódu samozřejmě naprosto kašle, stačí mu tepláky a svetr a šlape rychlostí šneka.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Venkovan. (Domácí tepláky a svetr, tretry: Specialized 2FO DH)

5) Hobbík

Typický český hobbík, to je cyklista nejčastěji ve věku 35-60 let, který jezdí hodně, lépe řečeno i trénuje. Nebojí se změřit síly ať už při víkendových jízdách s kamarády nebo při veřejných závodech, kam s oblibou vozí partnerku či celou rodinu, jež mu tam poskytují zázemí. Volí spíš přiléhavé a barevné dresy, kterými dává na odiv příslušnost k místnímu týmu, například „Cykloohaři Dolní Kalná“, nebo jen sounáležitost s některou oblíbenou značkou. Pro cyklistický průmysl je český hobbík významnou skupinou. Neustále jezdí do servisu, něco vylepšuje, nakupuje nové vybavení a stále pošilhává po ještě lepším kole.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Hobbík. (dres: Cannondale CFR Replica Jersey, kalhoty: Cannondale CFR Replica Bib Shorts, přilba: Giro Syntax, brýle: 100% Speedcraft, tretry: Northwave Rebel 2)

Řekla bych, že lidi dnes víc a víc zajímá dobrý materiál, aby oblečení bylo pohodlné, dobře přiléhalo, odvádělo pot. A v profi pelotonu se hodně hledí na to, aby byl materiál „rychlý“, dobře padnoucí, vše bylo správně dlouhé. Profíci potřebují, aby byl materiál co nejfunkčnější, aby v tom nebylo teplo, zima, aby to neprofouklo a dobře pasovalo a sedělo.
Michaela Kreuzigerová, manželka proficyklisty Romana Kreuzigera

6) Triatlonista

Velmi specifický cyklista, který i při tréninku jezdí oblečen podobně jako při triatlonovém závodě, tedy do speciální kombinézy s holými rameny. Prakticky vždy ho potkáte v okamžiku, kdy tvrdě trénuje - jede svoji soukromou časovku, dupe do pedálů soustředěně zalehnutý do speciálního triatlonového nástavce na řídítkách, aby měl co nejmenší odpor vzduchu. S ostatními cyklisty se moc nebaví, protože jimi opovrhuje – myslí si, že je většinou lepší, a kdyby se dal „jen“ na cyklistiku, tak by to všem ostatním nandal. Nejvíc ho naštvete tím, že se mu pověsíte do háku.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Triatlonista. (dres: Specialized Triathlon Pro Skinsuit, kalhoty: přilba: Giro Vanquish MIPS, brýle: tretry: S-Works 7 Road)

7) Elegán

Elegáni se dnes rojí jak houby po dešti a jsou asi nejvíc trendy skupinou. Jsou to nejčastěji muži ve věku 25-50 let (ale stále častěji i ženy), nadšení cyklisté, většinou silničáři, lépe situovaní, manažeři, lékaři, svobodná povolání, nebo prostě a jednoduše ti, kteří mají smysl pro vyladění barev a kvalitní značky. Barvy jsou většinou střízlivé a vždy sladěné i s kolem.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Elegán. (dres: Isadore Signature Jersey, kalhoty: Isadore Echelon Bib shorts, přilba: Giro Aether MISP, brýle: Oakley Sutro, tretry: S-Works 7 Road)

Je dost vidět ústup od „závodních“ dresů typu hobbík s reklamami a velkými logy. Většina zákazníků volí spíš jednodušší, čistší design a obléká se u nás dost podle toho, co jezdí za kolo. Co se týče barev, stále je nejoblíbenější u dresů a bund černá.
Karel Studnička, nákupčí Ski a Bike Centra Radotín

8) Opatrňák

Jdou napříč ostatními kategoriemi, ale prostě si potrpí na maximální bezpečnost. Vozí výkonné svítilny, blikačky, které vás na 500 m zcela oslepí, důsledně i reflexní oblečení. Cykloprůmysl je na ně připraven, jedním z nejnovějších hitů je například helma s integrovanými světly. Jsou extrémně hákliví i na dopravní prohřešky s výjimkou těch vlastních…

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Opatrňák. (dres: Specialized HyprViz SL Air Jersey, vesta Specialized HyprViz Deflect Wind Vest, kalhoty: Specialized HyprViz SL Bib Shorts, přilba: Lumos Kickstart MIPS, tretry: Northwave Rebel 2)

9) Retromuž

Nostalgický milovník starých časů, staré dobré cyklistiky, Merckxe, Smolíka nebo Pantaniho. Doby, kdy ještě nebyly karbonové rámy, a přehazovalo se páčkami na spodní rámové trubce. Nerad vozí helmu a kromě stylového dresu a čepičky se chlubí i naleštěným hliníkovým speciálem z roku „raz dva“. Fanouškovi retra může být od 25 do 70 let a často se překrývá s kategoriemi profík nebo elegán.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Retro. (dres: Rapha Classic Jersey, kalhoty: Rapha Classic Bib Shorts, tretry: Rapha Classic Shoes)

10) Pouliční jezdec

Kategorie, která se zrodila v Holandsku. Zejména v době covidu se roztrhl pytel s městskými cyklisty všeho věku, kteří používají kolo jako dopravní prostředek, i u nás. Kola mají různá – mtb, silničky, gravely (silnička, která zvládne i terén), městské stroje… Rádi jezdí v oblečení, v němž mohou i na schůzku, do práce, do kavárny, na rande. Kolo je součástí jejich životního stylu.

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Pouliční jezdec. (dres: PedalEd Jary Jersey V2, bunda PedalEd Jary All-road Jersey Hoddied, kalhoty: Maloja KugelblumeM, přilba: Omne AIR SPIN, brýle: POC Know Polarized, tretry: Giro Gauge)

Reklama

Doporučované