Hlavní obsah

Putin přemlouvá Rusy, aby se očkovali. Počty obětí covidu jsou rekordní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Jen třetina populace Ruské federace má za sebou kompletní očkování. Se zrychlující se epidemií v zemi proto Kreml i místní samosprávy přijímají tvrdší opatření.

Článek

V Rusku v sobotu přibylo dalších 1072 úmrtí spojených s nemocí covid-19, což je v zemi druhý nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. O den dříve krizový štáb oznámil 1075 úmrtí. Šlo o rekordní počet zemřelých pátý den v řadě. Podle dat Univerzity Johnse Hopkinse od jara 2020 zemřelo v zemi na covid-19 225 417 lidí, nejvíce na celém evropském kontinentu.

Koronavirem, který chorobu způsobuje, se v první víkendový den nakazilo 35 660 lidí. V zemi se 146 miliony obyvatel jsou počty denních přírůstků infikovaných a zemřelých pacientů s covidem v posledních týdnech mimořádně vysoké. Od středy tři dny po sobě přitom rekordní údaje jak o nakažených, tak o zemřelých stoupaly.

Přestože lokální samosprávy již určité formy restrikcí přijaly, uvést v platnost je chystají i velká města včetně metropole Moskvy. Ta přijme od 28. října na déle než týden tvrdé restrikce, v rámci kterých se zavřou kromě obchodů i školy a fitness centra. Restaurace a kavárny budou mít povoleno vydávat objednávky pouze s sebou. Do divadel a muzeí bude možné vstoupit jen s dokladem o očkování nebo o prodělání infekce. „Situace v Moskvě se dále vyvíjí vstříc nejhoršímu scénáři,“ okomentoval ve čtvrtek situaci v metropoli její starosta Sergej Sobjanin.

Přitvrzuje i Petrohrad, který plánuje uvést v platnost digitální kódy sloužící k prokazování se očkováním. Pouze s nimi bude od 1. listopadu možné se účastnit konferencí, sportovních událostí a od 15. listopadu bude doklad o očkování nutný pro vstup do kin, divadel, muzeí a fitness center. Od začátku prosince bude nutný doklad o očkování pro vstup do restaurací, kaváren a některých obchodů, informuje server Euronews.

Zasáhnout na celostátní úrovni se rozhodl i Kreml. A to i přesto, že se přijetí protikoronavirových opatření dlouhodobě bránil kvůli jejich nepopularitě. Prezident Vladimir Putin tak od 30. října vyhlásil celostátní placený týden volna, který má pomoci epidemii zpomalit.

Kromě zrychlující epidemie se Rusko potýká i s nízkou mírou proočkovanosti tamní populace. Země přitom schválila vakcínu proti covidu-19 jako první země světa již v srpnu 2020. „Je zvláštní, že lidé s dobrým vzděláním se nechtějí očkovat. Naše vakcína je efektivní a bezpečná. Apeluji na vás, abyste se očkovali. Je to otázka vašeho života i vašich blízkých,“ cituje slova Putina z tohoto týdne britský server The Guardian. Kompletní očkování má nicméně za sebou pouze 36 procent ze 144milionové populace.

Podle oficiálních statistik celkový počet osob infikovaných koronavirem v nejrozlehlejší zemi světa k sobotě překročil hranici 8,2 milionu. Přestože statistiky uvádí dosavadní počet obětí bezmála 230 tisíc pacientů, ruský statistický úřad Rosstat eviduje téměř dvojnásobek obětí, neboť zahrnuje i osoby, u kterých se covid zjistil až po smrti.

Reklama

Doporučované