Hlavní obsah

Covid pas bude platit doma i v cizině. Češi ale přesto mohou narazit

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Covid pas má zásadně zjednodušit a zrychlit kontrolu bezinfekčnosti v Česku i při cestování po EU. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Namísto papírových dokumentů jediný kód, s jehož pomocí se rychle prokáže, jestli je člověk bezinfekční. Připravovaný covid pas má sjednotit pravidla v rámci celé Evropské unie. Češi se přesto mohou v cizině dostat do potíží.

Článek

Prokázat a ověřit koronavirovou bezinfekčnost snadno, rychle a s platností po celé Evropské unii. To jsou hlavní ambice takzvaného covid pasu, který má začít platit od července.

Zatím používané dokumenty, které potvrzují prodělání nemoci, absolvování testu na koronavirus s negativním výsledkem nebo certifikát o očkování, se přetaví do jednoho strojově čitelného kódu. Člověk se s ním na vyžádání prokáže. Pokud je platný, rozsvítí se při kontrole zelená, pokud není, zasvítí naopak červená.

Takzvaný covid pas bude znamenat výhody pro lidi, kteří cestují do zahraničí, využívat ho budou moci ale i lidé, kteří budou potřebovat prokázat neinfekčnost v Česku, například při návštěvě divadla.

Základem je certifikát, který vydává Ústav zdravotnických informací a statistiky na stránkách ocko.uzis.cz, který obsahuje už zmíněný strojově čitelný QR kód. Ten lze vytisknout a mít v papírové podobně nebo si jej stáhnout do chytrého telefonu.

Dvě aplikace: Tečka a Čtečka

Během června by si lidé měli mít možnost stáhnout do svých telefonů rovnou dvě aplikace, které s covid pasem umí pracovat – jedna slouží zjednodušeně k ukazování pasu a druhá k jeho rychlému přečtení a vyhodnocení. První aplikace se má jmenovat podle mluvčího Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáše Trnky Tečka a druhá Čtečka.

„Stáhnete si Tečku do svého telefonu, projdete identifikací, že jste to vy, a to vám umožní si nahrát všechny certifikáty, které máte na ocko.uzis.cz. Jakmile vám tam přijde nový certifikát, aplikace si ho stáhne. Půjdete-li se otestovat nebo dostanete druhou dávku vakcíny, certifikát se nahraje do vaší aplikace,“ vysvětluje Trnka. Dodává, že kromě svého certifikátu bude možné mít v Tečce i kódy dalších členů rodiny, například svých dětí.

Covid pas uložený v Tečce budou umět číst nejen úřady v Česku, ale – jak už bylo zmíněno – i v celé Evropské unii. „Dán na hranici namíří svojí čtecí aplikaci na vaši Tečku a jemu to zezelená. Přečte QR kód,“ popisuje Trnka.

Druhá aplikace Čtečka pak má sloužit právě k rychlému vyhodnocení covid pasu. Mluvčí NAKITu přitom ubezpečuje, že aplikace samotná žádné údaje neuchovává, pouze vyhodnocuje platnost.

„Čtečku si může stáhnout kdokoliv, ale kdo bude mít oprávnění od vás zjišťovat, jestli vyhovujete epidemiologickým opatřením, tak to musí teprve vydat Ministerstvo zdravotnictví ve svém opatření,“ upozorňuje Lukáš Trnka.

Aplikace Čtečka má být volně dostupná do poloviny června, Tečka pak v průběhu druhé poloviny června.

Dvojí metr doma a v cizině přetrvává

V tomto týdnu europoslanci odsouhlasili společnou podobu covid pasu, který bude mezinárodně akceptovaný a vychází z doporučení komise.

Za neinfekční se chápou plně naočkovaní lidé (14 dní po druhé dávce), uzdravení lidé naočkovaní jednou dávkou, uzdravení lidé po dobu 180 dnů od pozitivního PCR testu, lidé s negativním PCR testem (72 hodin) a lidé s negativním antigenním testem (48 hodin).

Unijní podmínky také zavádí případnou záchranou brzdu pro případ, kdy se začne epidemie v některých zemích nebo oblastech zhoršovat, v takovém případě lze cestovní opatření požadovat i po naočkovaných a uzdravených.

Jednotlivé země přitom mohou mít své lokální podmínky. Například se mohou rozhodnout akceptovat neregistrované vakcíny. „Čili Maďaři mohou uznávat Sputnik a Slováci řeknou, že ho taky uznávají, ale ostatní země, že ne,“ popisuje Luděk Niedermayer, europoslanec a člen TOP 09.

Podobně se v České republice zatím uznává platnost PCR testu sedm dní a antigenního testu 72 hodin. Čeští politici také mluví o tom, že by se jako důkaz o prodělání nemoci měla přijímat i zvýšená hladina protilátek.

Niedermayer proto upozorňuje, že lidé mohou nabýt falešného dojmu, že plní mezinárodní podmínky a v zahraničí pak narazí, protože se ukáže, že naplňují podmínky jen v Česku.

Reklama

Doporučované