Hlavní obsah

„Odmítám ukrajování lidských svobod.“ Lidé demonstrovali kvůli covid pasům

Demonstrace na pražském Malostranském náměstí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Stovky lidí demonstrovaly ve středu na pražském Malostranském náměstí v těsné blízkosti jednající Poslanecké sněmovny kvůli protikoronavirovým opatřením a covidovým certifikátům.

Článek

Protesty začaly hned ráno. Pořádalo je hnutí Chcípl PES a Volný blok. Okolo náměstí projížděla troubící auta s českými vlaječkami, některé tramvaje musely kvůli provozu na chvíli zastavit.

„Svobodu! Svobodu!“ demonstrovali lidé pod okny Sněmovny. Podle předsedy Volného bloku Lubomíra Volného měla akce za cíl zabránit schválení zákona o ochraně veřejného zdraví, který by podle něj rozdělil společnost na více tříd. A to se podařilo.

Novelu dnes měli projednat poslanci, ale opozice ji odmítla schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Podle opozice je nadbytečná. Předmětem zákona je stanovit právní rámec pro vydávání covidových certifikátů. Protestující novelu ostře kritizovali, jde podle nich o omezení svobody občanů.

„Tahle novela zákona má rozdělit společnost na tři skupiny – na ty vyvolené vakcinované, kteří si nechali bodnout do těla experimentální genovou emulzi, na ty, kteří budou ochotni falšovat vlastní bezinfekčnost, a na ty, kteří chtějí žít poctivě. A ti poslední se nepodívají ani na zahrádku ani do kina ani na bazén,“ promlouval ke svým podporovatelům poslanec Volný, který je přišel podpořit ještě před jednáním sněmovny o daném zákonu.

Protestující drželi zejména vlajky, někteří měli transparenty upozorňující například na to, že kvůli koronaviru byly dlouho zavřené školy. Zazněly česká i slovenská hymna. Demonstraci přihlížely desítky policistů i členové antikonfliktního týmu.

Foto: Seznam Zprávy

Účastníci demonstrace zpívají píseň Kdož jste boží bojovníci v podání Daniela Landy.

Za svobodu, za děti

Část náměstí nad tramvajovou zastávkou byla kolem 16. hodiny zaplněná demonstranty. Někteří měli připíchnuté odznaky podporující Lubomíra Volného. Hodně lidí přišlo s českou vlajkou nebo transparentem.

„Jsem tu proto, aby neschválili tu novelu zákona, která nás všechny bude omezovat. Bude omezovat naše děti. Proto jsem tu. Jsem tu za svoje děti, hlavně,“ říká příjemně vystupující mladá žena.

Lidé bedlivě sledují projev poslance Volného ve Sněmovně z promítacího plátna v rohu náměstí. Hlasitě tleskají a pískají.

„Vy píšete pro Seznam Zprávy? Tak to běžte k šípku,“ říká muž ve středních letech, který přišel zahalený do české vlajky. Několik kolemstojících mužů a žen s vlajkami a odznakem ‚Volný blok‘ souhlasně přikyvuje. S novináři se bavit nechtějí.

Zato mladý Slovák v černé ocelové vojenské přilbě je mnohem sdílnější. „Jsem Slovák žijící v Česku, v Praze. Snažím se svoji občanskou a politickou angažovanost vyjadřovat na tom místě, kde právě jsem,“ vysvětluje.

Jeho slova každých pár vteřin přeruší hlasitý aplaus směrem k promítacímu plánu.

„Přišel jsem proto, že odmítám žít podle podmínek, které mi nadiktuje nějaká menšinová vláda, která nemá žádnou legitimitu rozhodovat o našich životech. Odmítám ukrajování základních lidských práv a svobod, které jsme si vybojovali v roce 1989,“ pokračuje v rychlém tempu.

Manželský pár ve středních letech postává v zadních řadách. Jako většina ostatních bedlivě poslouchají, pán si Volného projev natáčí na mobil.

„Demonstrujeme proti schválení pandemického zákonu a dalších blbostí, co pořád vymýšlejí. Za svobodu, za děti, proti očkování, proti všemu. Nechceme, aby to tady pokračovalo, jako to tu pokračuje tento rok,“ říká jeho manželka.

EU schválila covid pasy

Evropský parlament dnes definitivně schválil zavedení takzvaných covidových pasů, které by měly lidem od začátku července usnadnit cestování za hranice. Bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci budou muset vydávat a uznávat všechny unijní země. Podle poslanců bude zavedení certifikátů zásadním krokem k obnovení svobody pohybu a pomůže nejen turistům, ale i přeshraničním pracovníkům či studentům.

Pokud někdo tvrdí, že takzvané covidové pasy někoho nutí k očkování, uvádí veřejnost v omyl a nemluví pravdu, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Jsou tam všechny tři možnosti, tedy očkování, test a prodělání onemocnění,“ uvedl. K ničemu jinému než cestování navíc opatření neslouží.

Bez zákonného zmocnění vydávat certifikáty podle něj hrozí, že soudy praxi označí za protiprávní. „Budu dělat vše, abych přesvědčil kolegy, aby pro to hlasovali,“ dodal ještě před hlasováním. To se mu ale nepovedlo. Sněmovna odmítla novelu ve stavu legislativní nouze projednat.

Reklama

Související témata:

Doporučované