Hlavní obsah

Zákon o covid pasu. Nezbytnost, nebo zbytečná buzerace lidí?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Sněmovna by zítra měla schválit zákon o covid pasu. Pokud se poslanci neshodnou, podle ministra zdravotnictví se budou muset zpovídat z toho, že lidé budou mít problémy při cestování. Podle opozice však zákon potřeba není.

Článek

Poslanecká sněmovna se ve středu sejde na hned třech mimořádných schůzích. V 15 hodin má začít projednávat změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou je podle Ministerstva zdravotnictví potřebné udělat pro přijetí takzvaných covid pasů, tedy aplikace, s níž se Češi mohou vydat na dovolenou či za kulturou.

Poslanci se nad tiskem měli sejít už minulý týden, avšak klub ANO ho z programu stáhnul. Nebyla totiž shoda na tom, zda novelu projednat ve stavu legislativní nouze, jak si přeje ministr zdravotnictví. Zda se shodu podaří najít nyní, ještě není jasné. Proti projednání v legislativní nouzi jsou opoziční strany. Část opozice je i proti tomu, aby se novela vůbec přijímala.

„Nepřesvědčili nás, zda jde o vůbec o změnu nutnou. Připravujeme analýzu o potřebnosti změny zákona, kterou bychom do středečního odpoledne měli mít,“ říká poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), který je členem Anticovid týmu složeného z poslanců a odborníků koalice Spolu.

Přesvědčeni o její potřebnosti nejsou ani Piráti. „Nedokázali nám vysvětlit, proč bychom změnu zákona vůbec měli dělat,“ říká pirátský poslanec a specialista na digitalizaci Ondřej Profant. Podle něj se totiž potvrzení o absolvování očkování dá stáhnout z ministerských stránek už dnes a je jen potřeba mít řádný a funkční informační systém, který bude v souladu s evropským nařízením, jež začne platit od 1. července. To bude zelené certifikáty, neboli covid pasy, ošetřovat.

Pirátům vadí, že stát má podle novely zákona o lidech evidovat informace, které podle nich nepotřebuje. V odůvodnění novely je uvedeno, že pro správnou a jednoznačnou identifikaci osoby je potřeba vedení alespoň trojí sady údajů. Mezi ně počítá datum narození, místo a okres narození, jméno a příjmení, adresu či pohlaví.

Středeční mimořádné schůze

9:00 107. schůze – 3. čtení zákona o střetu zájmů

12:00 108. schůze – Zpřísnění trestu za násilné chování vůči ženám a dalším možným obětem a nepodmíněné tresty za znásilnění

15:00 109. schůze – Novela zákona o ochraně veřejného zdraví

„Nepotřebují sbírat informace jako místo a okres narození. Člověka jednoznačně identifikujete podle rodného čísla,“ míní poslanec. Piráti se podle něj chtějí s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) sejít ještě ve středu před mimořádnou schůzí. V současné době ale nevidí důvod, proč návrh ministerstva podpořit.

Koalice Spolu ještě o podpoře rozhodnutá není. Vysvětluje to poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09): „Státy EU jsou od 1. července povinné vystavovat svým občanům certifikát, kde musí být uvedena informace o očkování, prodělané nemoci či negativním testu. V České republice lze tento certifikát vystavovat na základě informací v ISIN (Informační systém infekční nemoci, pozn. red.). Je otázka, zda toto vše lze realizovat bez přijetí jakéhokoliv zákona, a nebo je nutný zákon, který vystavování certifikátů podle výše uvedených pravidel definuje. Zítra se proto chceme setkat ještě jednou s ministrem zdravotnictví a zástupci ANO a vše prodiskutovat. Pokud nás přesvědčí, že pro vystavování výše popsaného certifikátu EU, který umožní snadné cestování po Evropské unii, je nutné přijmout předkládaný zákon, podpoříme ho. Nic jiného ale ne.“

Jak koalice Spolu, tak Piráti zároveň prosazují i zavedení hladiny protilátek jako dalšího parametru do prokázání bezinfekčnosti. Nyní se lidé mohou prokázat pouze negativním testem, očkováním nebo maximálně 180 dny po prodělání nemoci.

V evropském nařízení se hovoří o „vyléčení z onemocnění“, do nějž by podle Profanta mělo jít protilátky zahrnout. „Pokud má člověk naměřeno hodně protilátek, je jasné, že nemoc prodělal, byť třeba nebyl vytrasován. Stačilo by, aby lékař hodnotu naměřených protilátek zavedl do systému,“ míní.

Česko by nebylo první evropskou zemí, která by hladinu protilátek hodnotila. „Pokud nás přesvědčí, že změna zákona je nutná, proč tam není zahrnuta hladina protilátek, jako to mají třeba v Rakousku nebo Slovinsku?“ ptá se Kaňkovský, podle nějž koalice není ještě jednoznačně rozhodnuta, jak bude ve středu hlasovat.

I koalice už s ministrem a jeho kolegy několikrát jednala. Ke shodě však prý nedošlo. „Ministr mě nepřesvědčil, že by se chtěl s opozicí dohodnout. Padaly tam i hodně odborné názory, na některých věcech jsme se neshodli ani s hlavní hygieničkou,“ dodává lidovecký poslanec.

Seznam Zprávy oslovily s žádostí o reakci i ministra Vojtěcha, který napsal, že je to nyní celé o politickém konsensu. „My jsme již na předchozím jednání předložili zúžený kompromisní návrh, který reagoval na připomínky opozičních poslanců. Jednal jsem také minulý týden se zástupci opozičních stran a snažil jsem se je přesvědčit, že je skutečně nutné do konce června tuto novelu schválit. Návrh k protilátkám jsem připraven podpořit,“ uvedl.

Podle ministra novela umožní bezproblémové cestování Čechů v rámci Evropské unie. „Pokud se tak nestane, bude se muset Sněmovna zpovídat z toho, že naši lidé budou mít při cestování problémy,“ upozorňuje Vojtěch.

Opozice to však nevidí tak dramaticky. „To ale není pravda, protože už dnes si lze stáhnout mezinárodní potvrzení o očkování. My nechceme ministerstvu házet klacky pod nohy, ale chceme, aby to byla co nejmenší buzerace občanů,“ míní Kaňkovský.

Reklama

Doporučované