Hlavní obsah

Covid srazil investice do nemovitostí na půlku. Byty jdou proti proudu

Jiří Horák, ředitel oddělení investičních nemovitostí poradenské společnosti JLL popisuje, co se děje na trhu v době pandemie koronaviru.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Objem investic do nemovitostí ve střední a východní Evropě v roce 2020 poklesl oproti předchozímu roku o 32 procent na 9,7 miliardy eur. Tvrdí to poradenská firma JLL v analýze, kterou má SZ Byznys k dispozici.

Článek

Může za to i mimořádně silný rok 2019. Když přišla následující rok pandemie, propady tak působily i opticky o to hůř.

V prvním čtvrtletí roku 2020 ještě nebylo tak zle, dobíhaly totiž dobře rozběhlé transakce z roku předchozího. Ten byl z hlediska investic velmi silný, když celkový objem v tuzemsku dosáhl 3,1 miliardy eur.

„Na začátku první vlny pandemie se mnozí investoři domnívali, že se bude jednat jen o krátkodobé omezení a vše se vrátí do normálu v druhé polovině roku, což se nestalo a vedlo to ke zpomalení investiční aktivity. V první polovině roku dosáhly investice 20,3 miliardy korun ve druhé půlce roku poklesly na 18,7 miliardy korun,“ upřesňuje situaci na trhu Mike Atwell, vedoucí oddělení kapitálových trhů JLL a dodává: „Na počátku roku 2020 byla ještě dokončena rekordní transakce bývalých bytů OKD, kterou od společnosti Residomo za 1,3 miliardy eur (34 miliardy korun) odkoupila švédská skupina Heimstaden, což ale považujeme za projekt předchozího roku a do celkové bilance ji nezahrnujeme.“

Komerční investice za rok 2020 ve střední a východní Evropě

Celkem: 9,7 miliardy EUR.

Pokles oproti předchozímu roku: o 32 %

Největší objem investic podle zemí:

Polsko (5,6 miliardy EUR)

Česko (1,5 miliardy EUR)

Maďarsko (1,25 miliardy EUR)

Rumunsko (900 milionů EUR)

Slovensko (520 milionů EUR).

Zdroj: JLL

V Česku spadl trh na polovinu

Nejde jen o třetinový pokles investičních nemovitostí ve střední a východní Evropě. V tuzemsku se trh propadl dokonce o 52 procent na 1,493 miliardy eur oproti roku 2019.

„Investoři byli celkově opatrnější. Neřekl bych, že za tím poklesem stojí jeden sektor, i když je pravda, že nejvíc se to dotklo kanceláří,“ říká pro SZ Byznys Jiří Horák, ředitel oddělení investičních nemovitostí poradenské společnosti JLL.

Kanceláře? Problém

Přesto, že podle průzkumů z domova pracovala v podzimní vlně téměř polovina Čechů a na homeoffice poslala alespoň část svých zaměstnanců devět z deseti firem, čísla lídra v oboru poradenských služeb v oblasti nemovitostí ukazují, že největší zájem byl mezi investory o kanceláře.

„Nicméně je nutno říci, že útlum poptávky jsme registrovali již od druhého čtvrtletí roku 2019 a pandemie de facto tuto situaci jen umocnila. Společnosti do určité míry pozastavily své rozhodovací procesy ohledně případných expanzí a aktivně nehledají nové kanceláře,“ uvádí zástupce lídra na trhu v oboru Mike Atwell.

Celková poptávka za celý rok 2020 klesla podle JLL o čtvrtinu. Nejcitelněji pandemie zasáhla trh s novými pronájmy. „Největší objem nových nájemních smluv se obvykle uzavírá ke konci roku, což neplatilo v posledním čtvrtletí roku 2020. Celková poptávka oproti pětiletému průměru klesla o 16 procent. Nově uzavřené smlouvy poklesly oproti pětiletému průměru dokonce o 39 procent,“ doplňuje konkrétní čísla Atwell.

Tím, že řada firem přešla alespoň částečně na home office, rozhodli se poskytnout volné prostory na podpronájmy. Aktuálně je na trhu 95 tisíc metrů čtverečních nevyužitých prostor, které konkurují novým projektům.

JLL

Finanční a poradenská firma, která se zaměřuje na realitní služby a investiční poradenství.

Založena v roce 1783, je tak jednou z nejstarších poradenských společností na světě.

Členem Fortune 500.

Roční obrat: 16,3 miliardy dolarů.

Institutem Ethisphere označena jako jedna z nejetičtějších společností světa 11 let po sobě.

V ČR působí od roku 1992.

V pražské pobočce pracuje v 11 odděleních 74 lidí, roční obrat představuje 185 milionů Kč.

Silný zájem investorů pocítily také logistické a průmyslové areály a to především ve druhém pololetí, tedy v průběhu druhé vlny pandemie koronaviru, kdy se objem investic oproti předchozímu pololetí zdesetinásobil. Investice do hotelů se druhé polovině roku naprosto zastavily.

Výrazný pokles investic se projevil v roce pandemie především v oblasti retailu, kde koronavirus nemilosrdně ovlivnil celou Evropu. Citelně zasáhl nejen nákupní centra, ale také obchod s luxusem. Za celý rok se snížil objem investic na 10,2 miliardy korun, tedy polovinu roku předchozího.

„Na druhou stranu jsme zaznamenali silný zájem o retailové parky v lokalitách, které přitahují velké objemy zákazníků, obzvláště s dlouhodobými nájemci,“ říká pro Byznys Seznam Zpráv šéf oddělení investičních nemovitostí Jiří Horák.

Bydlení jde proti proudu

Investice do bydlení stouply oproti roku 2019 podle poradenské firmy JLL naopak téměř pětinásobně. Největší zaznamenané transakce zahrnovaly 70 bytů v Praze Barrandově, které od developera Finep pořídila Zeitgeist Asset Management za přibližně 20 milionů eur a projekt MINT Living Brno Campus, který se skládá ze 120 bytů, kanceláří a obchodních prostor, které prodávali individuální investoři společnosti Mint Investment za 19 milionů eur.

Reklama

Doporučované