Hlavní obsah

Na horách krouží „supi“. Mají chuť nakupovat rekreační nemovitosti

Foto: Shutterstock

Zájem o komerční nemovitosti stoupl během posledního roku o třetinu. Na horách o vyšší desítky procent.

Reklama

Investoři jsou na pozoru. O komerční rekreační nemovitosti na horách roste zájem, majitelé se jich ale nevzdávají. Data vycházejí z analýzy největšího českého realitního portálu Sreality pro Seznam Zprávy.

Článek

Je to poslední dobou čím dál častější úvaha investorů. Koupit rekreační zařízení, pokud možno na horách. A ještě lépe v Krkonoších.

Jejich úvaha je zřejmá. Provozovatelé horských penzionů mohou být vzhledem k situaci za poslední rok a restrikcím v době pandemie koronaviru ve finanční tísni, a budou tudíž chtít nemovitost prodat. Jenže tato úvaha je, alespoň podle realitní společnosti Remax, lichá.

„V ohrožení jsou jen ti, kteří si pořídili nemovitost na úvěr nebo provedli větší rekonstrukce a nyní mají problém splácet své závazky. V ostatních případech se na rozdíl od restaurací drží a předpokládají, že si ztráty vynahradí za několik týdnů až měsíců,“ říká mluvčí realitní společnosti Tomáš Hejda s tím, že i když makléři i veřejnost očekávali „výprodej“, menší ubytovatelé na něco podobného nepřistoupili.

Zvýšený zájem potvrzuje i společnost Bezrealitky.cz. „V nabídce jsme už měli například horské chalupy určené pro hromadnou rekreaci, menší sjezdovku, nebo dokonce zahraniční apartmány. Rozhodně však nejde o masový výprodej, spíše jednotlivé nabídky. Často původních vlastníků, které současná situace motivuje k ukončení podnikání a odchodu do důchodu,“ komentuje situaci mluvčí František Brož a dodává: „Osobně očekávám, že změnit by se to mohlo teprve v případě, kdy by se zcela pokazila letošní jarní a letní sezona – vše však nasvědčuje tomu, že by to hrozit nemělo.“

Poptávka po koupi rekreačních nemovitostí určených ke komerčním účelům ke konci loňského roku rostla v meziročním srovnání s předchozím rokem na Sreality.cz téměř o třetinu. U nemovitostí v horských oblastech dokonce o vyšší desítky procent. Stejně tak se o polovinu zvýšily i počty zhlédnutí jednotlivých inzerátů za jeden den.

Podle analýzy, kterou pro SZ Byznys zpracovaly Sreality.cz, je znát, že lidé v této době hledají zajímavé investiční příležitosti ke koupi. „Největší nárůst zájmu jsme zaznamenali v oblasti Jizerských hor a v Krkonoších, kde se ke konci roku počet zhlédnutí inzerátů na komerční horské nemovitosti více než zdvojnásobil,“ uvádí pro SZ Byznys Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Navzdory zvýšenému zájmu je však na realitním portálu Seznamu nemovitostí k mání méně. Pokles nabídky je patrný ve všech horských oblastech, které analýza zohledňuje.

Analýza komerčních nemovitostí

Analýza zohledňuje komerční nemovitosti k ubytování, jako jsou penziony, hotely, chaty a chalupy.

Pro část analýzy byla vyčleněna kategorie horských oblastí podle okresů: Šumava (Český Krumlov, Prachatice, Klatovy), Krušné hory (Karlovy Vary, Sokolov, Chomutov, Most, Teplice), Jizerské hory (Liberec, Jablonec nad Nisou), Krkonoše (Semily, Trutnov), Orlické hory (Rychnov nad Kněžnou), Jeseník (Jeseník, Bruntál, Šumperk), Beskydy (Frýdek-Místek, Vsetín).

Zdroj: Sreality.cz

V meziročním srovnání s rokem 2019 se v nich v posledních měsících objevuje o desetinu až třetinu méně nemovitostí. „Majitelé lukrativních komerčních nemovitostí určených k rekreaci na horách se nemovitostí nyní příliš nezbavují,“ říká Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Nejvíce nabídek na komerční rekreační nemovitosti se nacházelo v Jihočeském kraji, poté v Libereckém a Ústeckém. Při upřesnění na okresy šlo o Český Krumlov, Karlovy Vary nebo třeba o Břeclav.

Podle společnosti RE/MAX přichází dva typy potenciálních kupců. Lidé, kteří chtějí vlastnit nemovitost na horách a s ohledem na vysoké a stále rostoucí ceny chat a chalup je jim jedno, zda kupují původně nemovitost určenou pro pronájem, nebo soukromé ubytování.

„Druhou skupinou jsou investoři, kteří mají dostatek kapitálu a vidí investiční příležitost. Chtějí levně koupit, pár let provozovat a následně se ziskem prodat,“ uvádí pro Byznys Seznam Zpráv mluvčí Remaxu Tomáš Hejda.

Komerční nemovitosti na horách o desetinu zdražily

Pokud se podíváme na průměrnou prodejní cenu za metr čtvereční napříč všemi inzeráty na rekreační nemovitosti, tak v meziročním srovnání vidíme růst přibližně o pětinu a pohybuje se okolo 26 tisíc korun za metr čtvereční.

V horských oblastech cena poskočila o víc než desetinu a průměr se pohybuje okolo 23 tisíc korun. „Inzeráty jsou však velmi rozmanité. V nabídce najdeme malé nemovitosti například s jedním až dvěma apartmány i velké horské chaty s kapacitou několika desítek hostů, a podle toho se samozřejmě liší i cena,“ komentuje data analytička Smutná.

Podle Františka Brože z Bezrealitky.cz je potřeba si uvědomit, že ceny rekreačních zařízení rostou už druhým rokem v řadě. „A netýká se to zdaleka pouze nejnavštěvovanějších turistických lokalit. Takže tlak na prodej je výrazně menší při vědomí, že se může nemovitost ještě další roky zhodnocovat,“ doplňuje pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované