Hlavní obsah

Covid testy i vzorky přepraví dron. Skotští lékaři mají nové pomocníky

Foto: Skyports

Snímek dronu připraveného ke službě pro NHS.

Reklama

V odlehlých oblastech Skotska se poprvé ve Spojeném království mohou začít používat drony k převozu vzorků a testovacích sad na covid-19. Informují o tom britská média.

Článek

Po fázi pokusů z minulého roku se převoz zdravotnického materiálu v rámci protiepidemických opatření drony dostává o krok dál.

Na zavedení do ostrého provozu se chystá nemocnice Lorn & Islands v pobřežním městě Oban, odkud mohou drony obousměrně přepravovat zdravotnický materiál do dalších zdravotnických zařízení na ostrově Mull ležícím několik kilometrů na západ od pobřeží nebo na jih do Clachan-Seil a Lochgilphead.

Náklad drony podle BBC zvládají přepravovat na vzdálenost 64 kilometrů a unesou asi tři kilogramy materiálu.

Povolení od tamního Úřadu pro civilní letectví k zajištění takové dopravy dostala firma Skyports. Přeprava do odlehlých končin, která by po silnici a trajektu v mezních případech trvala až 36 hodin, je podle Skyports pro drony otázkou 15 minut.

„Zkušenosti z této důležité iniciativy nás mohou posunout o krok blíž k permanentním operacím, ze kterých, doufáme, bude zdravotnický systém NHS již brzy moci profitovat,“ řekl k tomu podle skotské zpravodajské stanice STV News šéf Skyports Duncan Walker.

Zaměstnanci NHS budou podle firmy zaštiťující projekt moci online spravovat předem naplánované i narychlo vyžádané lety dronů, na jejichž automatický provoz po předem vytyčených trasách bude firma dohlížet z operačního střediska ve městě Oban. Komunikaci mezi drony a operačním centrem bude zajišťovat 4G síť Vodafonu.

Tříměsíční projekt má podle šéfa strategického plánování místních zdravotnických úřadů Stephena Whistona podat „kritické důkazy o skutečných výhodách, které tato technologie může přinést nejen správní oblasti Argyll a Bute, ale celému Skotsku“.

Do projektu společně investovaly Vesmírná agentura Spojeného království a iniciativa Evropské vesmírné agentury ESA Space Solutions.

Reklama

Doporučované