Hlavní obsah

Covidová party v Austrálii se zvrhla, ministr chce hříšníky deportovat

Foto: Profimedia.cz

Australští policisté na pláži (ilustrační foto).

Reklama

Vánoční party na pláži Bronte v australském Sydney nejspíš bude mít dohru. Tamní ministr pro imigraci Alex Hawke hrozí britským účastníkům deportací.

Článek

Tančilo se, popíjelo a zpívalo. Stovky lidí se na Boží hod bavily pod širým nebem na pláži u australského města Sydney. Problém je v tom, že právě Sydney po měsících relativního klidu opět bojuje s nárůstem počtu lidí nakažených koronavirem a před Vánoci se tam zavedla přísná protiepidemická opatření.

Na místo plážové zábavy sice dorazil policejní vrtulník, ale strážcům zákona se skupiny lidí dlouho nedařilo rozptýlit. Policie nakonec ani nerozdala pokuty, protože bylo účastníků příliš mnoho. Podle svědků se party na oblíbeném turistickém místě účastnili zejména Britové a další cizinci.

Plážová akce vzbudila pobouření úřadů, australských politiků i vlnu hněvu na sociálních sítích. Lidé si stěžovali na to, že zatímco oni jsou na Vánoce odříznuti od svých rodin, jiní lidé bez obav „paří“. „Je příšerné vidět takovou skupinu lidí, takové velké shromáždění, kterému je zbytek Sydney ukradený,“ komentoval věc Brad Hazzard, ministr zdravotnictví státu Nový Jižní Wales, ve kterém největší australské město leží. Kritika ale mířila i na policii kvůli absenci postihu.

Ministr hrozí cizincům deportací

Nový australský ministr pro imigraci Alex Hawke šel ještě dál – zvažuje totiž deportaci cizinců, kteří se party účastnili. Ministerstvu vnitra nařídil, aby na identifikaci lidí kvůli porušení vízových podmínek spolupracovalo s policií a zdravotními úřady. Podle labouristické opozice jde však ze strany ministra jen o planou hrozbu, kterou nebude moci splnit.

Austrálie se zatím vyhnula nejhorším dopadům pandemie díky uzavření hranic, karanténním opatřením, rozšířenému testování a dodržování sociálních odstupů. Pětadvacetimilionová země od vypuknutí pandemie zaznamenala na 28 300 potvrzených případů koronaviru a 909 úmrtí.

Reklama

Doporučované