Hlavní obsah

Pacienti s covidem teď do Německa nemůžou. Česko pro to neudělalo klíčový krok

Foto: Shutterstock.com

Pacient na covidovém oddělení. Ilustrační foto.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček informoval, že se 19 českých covidových pacientů bude posílat do německých nemocnic. Jak ale zjistily Seznam Zprávy, podle německé strany Česko zatím nepodalo oficiální žádost do příslušného systému.

Článek

„Máme s Německem dojednaných 19 míst pro české pacienty s covidem-19,“ potvrdil na tiskové konferenci vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Počet pacientů potvrzuje i německý velvyslanec v Česku Christoph Israng: „V prvním kroku může převzít Bavorsko 10 a Sasko 9 pacientů. Další pacienty bychom mohli přijmout po odpovídajícím prověření,“ říká ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Israng ale také sdělil, že k tomu, aby Německo mohlo převzít české pacienty, musí česká vláda nahlásit tuto potřebu do systému včasného varování reakce EU (EWRS – Early Warning Response System). „Následně bude aktivovaná pomoc. Toto se ale zatím nestalo,“ říká Israng Seznam Zprávám.

„V tuto chvíli jednotlivé kraje specifikují své požadavky na případné využití možnosti převozu pacientů do Německa. Ty se shromažďují na Ministerstvu zdravotnictví, které je, jak věřím, v brzké době zadá do systému EWRS a našim nemocnicím se alespoň trochu uleví,“ napsal Seznam Zprávám ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Problém s tím, že Česko dosud do systému EWRS nevložilo žádného českého pacienta, se podle informací Seznam Zpráv řešilo také na středečním Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ), kterému šéfuje Jan Hamáček.

„Na dnešním jednání se to proto řešilo, že pokud chceme začít pacienty převážet do Německa, musí Ministerstvo zdravotnictví vyplnit potřebné údaje do evropského systému, což se ale ještě nestalo, protože jsme až dneska řešili, že ministerstvo do systému nikoho ani nenapsalo,“ popsal Seznam Zprávám jeden z účastníků jednání.

Seznam Zprávy se proto Ministerstva zdravotnictví ptaly, proč do systému oficiálně nevložili žádost o převoz českých pacientů, na dotazy zatím resort nereagoval.

Jednání středečního ÚKŠ potvrdil také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Pokud chceme pomoci od našich sousedů, tak se musí pacienti vyplňovat do evropského systému, protože jinak to fungovat nemůže,“ řekl Seznam Zprávám Půta.

Seznam Zprávy se také ptaly na reakci šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka, proč Česko do systému oficiálně žádné pacienty nevložilo. Hamáček na to reagoval pouze slovy, že to je na odpovědnosti a gesci Ministerstva zdravotnictví.

Podle české vlády se ale připravují čeští pacienti na převoz do Německa. „Dnes jsme dostali čtrnáctibodový seznam, který musí nemocnice splnit – jde hlavně o zdravotní dokumentaci, která musí být přeložená do angličtiny, někdy i do němčiny,“ říká Seznam Zprávám hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Podle Kulhánka je nyní otázkou, jak rychle dokáží podmínky převozu zprocesovat a splnit. O tom budou podle hejtmana jednat na středečním krizovém štábu. Na otázku Seznam Zpráv, zda se právě o zdlouhavém byrokratickém procesu nevědělo dříve, řekl: „O přepravu do zahraničí se snažím od začátku ledna, mohli jsme být připraveni.“

Německo nabízí České republice pomoc již týdny. Německý velvyslanec Israng mnohokrát opakoval, že jsou německé nemocnice v Bavorsku a Sasku ochotné a připravené pomoci západočeským nemocnicím od covidového zápřahu: „Německo, zejména sousední spolkové země Bavorsko a Sasko, nabídly již v minulém roce na podzim příjem českých pacientů s nemocí covid-19. Nabídka i nadále platí,“ zopakoval diplomat ve středu Seznam Zprávám.

„Jasný signál pro občany této země, postará se o vás Česká republika, není třeba za každou cenu cestovat do zahraničí. Česká republika si váží každého života, každého českého občana a o každého z nich se postará“, reagoval již 4. února český ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

O reálné přepravě prvních pacientů se tak začalo jednat ve chvíli, kdy již dva české kraje – Karlovarský a Plzeňský – hlásí nulovou kapacitu covidových lůžek. Další dva kraje – Pardubický a Olomoucký – se vyčerpání blíží.

„Ministerstvo zahraničních věcí se stará hlavně o základní logistiku a komunikaci s německými úřady, zbytek má v gesci Ministerstvo zdravotnictví,“ reagovalo tiskové oddělení českého MZV na dotaz Seznam Zpráv, v jakém stadiu se přesně jednání nacházejí. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ostatně zmínil již v úterním rozhovoru pro Radiožurnál, že „hlavní slovo“ má Ministerstvo zdravotnictví.

Pracovní skupina, která má na Ministerstvu zdravotnictví na starosti právě dokumentaci pro převoz pacientů do zahraničí, vznikla podle iRozhlasu až v druhé polovině února.

Reklama

Doporučované