Hlavní obsah

Cruz a jeho pomoc Texasanům po návratu z Mexika? Nafingovaná, soudí lidé

Foto: Profimedia.cz

Texasané umrzli. Ted uletěl.

Reklama

Když Texas zasáhly extrémní mrazy s desítkami obětí, odletěl texaský senátor Ted Cruz za teplem do Mexika. Zkritizovaly ho za to veřejnost i média. Američanům se teď nezamlouvá ani jeho okatá dobročinnost po návratu.

Článek

Zatímco Texasané neměli vodu, jídlo ani elektrický proud a řešili extrémní mrazy, Ted Cruz, jenž je zastupuje v americkém Senátu, vyrazil s rodinou za teplem do mexického Cancúnu. Na hlavu republikána se snesla výrazná kritika a Cruz se vrátil zpátky do Spojených států. S tím, že ho o odlet na dovolenou požádaly jeho dcery.

„Chci být dobrý táta. Letěl jsem tam s nimi minulou noc a dnes odpoledne se vracím zpět,“ uvedl Cruz před návratem minulý čtvrtek navečer s tím, že když o tom zpětně uvažuje, neodletěl by. Podle zjištění listu The New York Times měl původně letenku pro zpáteční cestu rezervovanou až na sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Ted Cruz před odletem do Mexika minulý týden.

Z jedné z fotografií senátora Cruze s rouškou s texaskou vlajkou z letiště se stala internetová senzace.

„Máte vůbec nějaký stud?“

O víkendu texaský senátor navštívil několik čtvrtí v Houstonu, kde místním rozdal balenou vodu a jídlo. Veřejnost, která Cruze nyní po kontroverzním výletu do Mexika sleduje ostřížím zrakem, ale dobročinnou akci dvakrát neocenila.

Lidé na sociálních sítích poukázali podle serveru Insider například na to, že fotky, které Cruz zveřejnil, působí – i kvůli prázdnému parkovišti – nafingovaně. „Nejdřív opustíte své voliče, pak krizi využijete jako příležitost se vyfotit? Máte vůbec nějaký stud?“ napsal na Twitter uživatel David Weissman.

„Jsem ráda, že dal někdo z jeho kanceláře Tedu Cruzovi konečně instrukce pro to, jak projevit falešný soucit, lidskost a vytvořit iluzi, že se o lidi, jimž má sloužit, zajímá,“ přisadila si odbornice na dezinformace Melissa Ryan.

Vědec Peter Gleick pak upozornil na to, že po návratu z Mexika by se měli Američané nejméně týden izolovat v rámci preventivní karantény. A že Ted Cruz toto celostátní nařízení porušil.

Uživatelé na sociálních sítích Cruzovy fotografie komentovali i s tím, že jde podat balenou vodu demokratické člence Sněmovny reprezentantů Alexandrii Ocasio-Cortezové. Ta totiž, ač z New Yorku, vyrazila na jih USA podpořit svou kolegyni z Demokratické strany Sylvii Garciaovou.

Foto: Profimedia.cz

„AOC“ v Texasu.

V Texasu společně rozdávaly podle veřejnoprávní stanice NPR hmotnou pomoc, například potravinové balíčky. Ve veřejné sbírce na podporu Texasanů se Ocasio-Cortezové potom podařilo za několik dní vybrat víc než 4,7 milionu dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované