Hlavní obsah

ČSA přestanou kvůli koronaviru létat do Jižní Koreje

Ilustrační foto.

Reklama

České aerolinie s okamžitou platností zastavily kvůli šíření koronaviru provoz své linky do jihokorejského Soulu. Další linka z Prahy do Soulu od Korean Air zatím funguje beze změn.

Článek

Nejdříve přišla stopka letů do Číny, nyní je na řadě Jižní Korea.

České aerolinie se podle své mluvčí Vladimíry Dufkové rozhodly omezit provoz po důkladné analýze situace. „ČSA tímto krokem reagují na rostoucí obavy v souvislosti se šířením koronaviru a prudký propad poptávky po letech ČSA do a ze Soulu. Zdraví a bezpečnost našich zákazníků a zaměstnanců je pro ČSA nejvyšší prioritou,“ uvedla Dufková. Opatření platí zatím na dobu neurčitou. ČSA dosud létaly do Soulu čtyřikrát týdně.

Klientům, kterých se bude zrušení letů týkat, umožní podle mluvčí dopravce vrácení peněz za letenky v plné výši. Možností bude také přesměrování na lety jiných dopravců.

Praha dosud měla dvě linky do Soulu. Vedle ČSA létá na trase také dopravce Korean Air, který zatím své lety neruší. „Aktuálně na lince nejsou žádné změny, ale situace se může rychle změnit,“ řekl Michal Ohnesorg z českého zastoupení Korean Air serveru Zdopravy.cz.

Jižní Korea patří po Číně k zemím s nejvyšším výskytem nemocných nákazou Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Nemocných je podle tamních úřadů 1 766.

Koronavirus nutí aerolinky k úsporám

Největší německé aerolinky Lufthansa v reakci na šíření nového koronaviru ohlásily úsporný program. Firma ve svém dnešním sdělení uvedla, že mimo jiné přestane nabírat nové zaměstnance a těm stávajícím nabízí neplacené volno. Lufthansa už dříve oznámila, že až do konce března ruší veškeré lety do pevninské Číny. Škrty dnes v obavách z dopadů koronaviru na své podnikání oznámila i nizozemská letecká společnost KLM.

Aby zmírnila ekonomické dopady koronaviru v rané fázi, plánuje Lufthansa také snížit rozpočet pro administrativu a rozšířit nabídku práce na částečný úvazek. Až do dubna 2020 se ruší školení nových zaměstnanců, zatímco účastníky školení, která už se konají, firma zatím nezaměstná. O deset procent podnik sníží objem administrativních projektů a o 20 procent klesnou materiálové náklady.

Skupina Lufthansa Group už kvůli šíření nákazy novým koronavirem zrušila lety společností Lufthansa, Swiss a Austrian Airlines do pevninské Číny, a to až do skončení zimního letového řádu, což je do 28. března. Na zemi má Lufthansa Group nyní 13 strojů.

Reklama

Doporučované