Hlavní obsah

Premiérem nesmí být ten, kdo má za normální plat 15 tisíc. Zaorálek poslal vzkaz Babišovi

Start kampaně ČSSD v Brně.

 

Reklama

Vítěz posledních voleb, ČSSD, dnes zahájil dvouměsíční kampaň před říjnovými volbami. Lídr strany a kandidát na premiéra - Lubomír Zaorálek - si pro start vybral Brno.

Článek

Sociální demokraté vědí, že coby tradiční strana pokračují v trendu úpadku obliby u voličů - a cílem je pád alespoň zbrzdit. Ve volbách 2006 strana ještě získala 33 procent hlasů, v roce 2010 to bylo 22 a minule už jen 20,4 procenta. Letošní průzkumy jí dávají šance získat zhruba 14 procent hlasů. Strana se s komunisty a ODS pere o druhé místo za jasným favoritem, Babišovým hnutím ANO.

Nervózní sociální demokraté vsadili v červnu na výměnu lídra, ovšem rošáda to byla pro voliče těžko srozumitelná. Bohuslav Sobotka rezignoval na post předsedy ČSSD, ale zůstal premiérem. V čele strany ho nahradil ministr vnitra Milan Chovanec a v roli volebního lídra ministr zahraničí Zaorálek. Žádný obrat v preferencích to však zatím nepřineslo.

Zaorálek zrušil tradiční mítinky a chce po kolezích, ať za lidmi sami chodí - aby to vypadalo, že se vnucují. Je v tom cítit inspirace dosavadní kampaní Andreje Babiše.

„Chceme volby vyhrát. Premiérem země se nesmí stát nikdo, kdo píše, že normální rodina je, když má muž plat 15 tisíc a žena 12 tisíc,“ řekl Zaorálek v narážce na knihu Andreje Babiše O čem sním.

Strana jde do voleb s tradičními tématy, hlavním slibem je růst mezd pod heslem Konec levné práce. Kampaň levice dnes začala ve všech krajích, kde se ukázali místní lídři. Například pražská jednička ČSSD Petr Dolínek si pro start vybral místo na okraji Prahy u Běchovic, kde pořád chybí část dálničního obchvatu hlavního města.

Reklama

Doporučované