Hlavní obsah

Čtyři body z Downing Street. Co myslí Mayová, když říká: A dost!

Čtyři body z Downing Street. Co myslí Mayová, když říká: A dost!Video: Ruptly

 

Reklama

Britská premiérka promluvila o tom, jak porazit radikální islamisty. Nelze předstírat, že věci mohou pokračovat jako dosud, řekla.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová vystoupila s ráznou reakcí na teroristický útok v Londýně, při kterém tři teroristé zabili 7 lidí a dalších téměř padesát bylo zraněno.

Jak zachytili útoky v Londýně civilní reportéři.Video: Jaroslav Gavenda

Noční útok v Londýně byl už třetí v Británii - první se stal 22. března v Londýně a ten zatím poslední se odehrál před necelými dvěma týdny v Manchesteru.

Mayová řekla, že je sice nespojuje žádná síť, ale přesto mají jedno společné: Spojuje je zlá ideologie, která překrucuje islám a překrucuje pravdu.

„Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud," uvedla Mayová v prohlášení předneseném před svým sídlem v Downing Street.

Podle ní nastal čas říct, že „už toho bylo dost".

Video: Tělo mrtvého teroristy z Londýna vyfotil italský fotograf

Snímek mrtvého teroristy, který v Londýně pořídil italský fotograf Gabriele Scioto.Video: Reuters

Britská premiérka vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům.

Protiteroristická strategie podle ní musí být přezkoumána v několika směrech. Premiérka zmínila boj proti extremistické ideologii a kladení důrazu na britské hodnoty, zvýšení globálního úsilí proti šíření extremismu na internetu, přezkoumání protiteroristických zákonů a pravomocí policie a vyšší tresty za některé trestné činy.

Británie podle ní byla vůči extremistům „až moc tolerantní". Policie podle premiérky od letošního března zmařila pět věrohodných teroristických spiknutí.

Británii v následujícím týdnu čekají předčasné parlamentní volby. Drtivá většina stran kvůli útokům přerušila kampaň, ale Mayová řekla, že v pondělí znovu začne. Dodala pak, že volby se budou konat podle plánu ve čtvrtek 8. června.

Reklama

Doporučované