Hlavní obsah

Čtyři páteřní nemocnice v Libereckém kraji nabídnou placené testy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve všech čtyřech páteřních nemocnicích v Libereckém kraji se budou moci nechat zájemci otestovat na covid-19. Na placené testování se nejprve musí telefonicky objednat a zaplatit 3000 korun.

Článek

Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. Otestovat se budou moci lidé nechat v Krajské nemocnici v Liberci, v českolipské nemocnici a také v nemocnicích v Jablonci nad Nisou a Jilemnici.

„Budeme mít čtyři odběrová místa, kde si každý bude moci po telefonickém objednání a platbě předem testování PCR domluvit. Nemocnice se dohodly, že platba za jedno vyšetření bude 3000 korun,“ doplnil Sobotka. Tím, že se podařilo rozložit placené testování po celém kraji, by podle něj nemělo být ohroženo testování pacientů nařízené praktickými lékaři nebo hygieniky. Podrobné informace by podle Sobotky měly být ještě dnes zveřejněny na internetových stránkách Libereckého kraje.

K odběrům na PCR testy budou sloužit odběrové stany, které už jsou u nemocnic, pouze liberecká nemocnice vytvoří podle Sobotky pro placené odběry speciální místo. Testy v Libereckém kraji zpracovávají laboratoře krajských nemocnic v Liberci a České Lípě. Laboratoř největší nemocnice v Liberci kvůli tomu přešla na nepřetržitý provoz. Denně zpracuje až 350 testů. Kapacitu by měly zvýšit dva nové přístroje za 960.000 korun, které nemocnice pořídí z peněz se sbírky. Liberecký kraj má ale navíc nasmlouvané i kapacity laboratoří v Praze a v Plzni.

Placené testy potřebují zejména takzvaní pendleři, kteří jezdí za prací do sousedního Německa a potřebují pro překročení hranic potvrzení, že nejsou nakažení. V Libereckém kraji zatím placené testování možné nebylo, testy nařizovali jen hygienici nebo lékaři. V kraji zatím testováním na nový koronavirus prošlo 5398 lidí, ve 194 případech byly výsledky pozitivní, 103 lidí už se z nemoci vyléčilo. Nejvíc potvrzených případů je zatím na Jablonecku, nejlépe je na tom Českolipsko.

Reklama

Doporučované