Hlavní obsah

Čtyři příběhy, jak naletět podvodníkům. Sami jste přiznali, že je to snadné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

V kobyliské kanceláři. Nalákají lidi ve finanční nouzi na nebankovní úvěr a peníze nikdy nepřijdou. Poplatek 7 tisíc za konzultaci však uhrazen být musí.

Reklama

aktualizováno •

Čtenáři Seznamu a zároveň lidé, kteří zaplatili tisíce za sjednání půjčky, kterou nikdy nemohli dostat. Napsali jste nám vlastní příběhy, jak se to stalo.

Článek

Nenápadnou kancelář v pražských Kobylisích navštívili letos na podzim reportéři Seznamu několikrát. Sídlí tu skupina lidí, kteří nabízejí lidem možnost, jak vyřešit finanční problémy.

Nabízejí výhodné půjčky, ale jak se „tváří v tvář“ přesvědčili reportéři, pomoci klientům nemají v plánu. Nechají si zaplatit 7 tisíc korun, které vykládají jako poplatek za přípravu půjčky, ve skutečnosti – jak se později klient dozví ze smlouvy – je to však částka za konzultaci trvající několik minut, tedy vlastně za to, že klienty přijmou.

Smlouva, kterou lidé v často zoufalé situaci podepíšou, je napsána tak, že ji prakticky nelze napadnout.

Trvá to 10 let a lidé hledající pomoc stále do kobyliské kanceláře přicházejí.

Poté, co Seznam reportáž zveřejnil, jste nám sami napsali své příběhy. Jsou o tom, jak snadné je naletět, když je člověk v zoufalé situaci.

Reportáž Seznamu si můžete připomenout ZDE:

V zoufalství jsem naletěla dvakrát

Jela jsem tam z Ostravy po telefonní domluvě, že mohu úvěr dostat, ale musím přijet hned. Prý proto, že limit půjček je omezený a bude se zavírat.

Vyhledala jsem si nejbližší spoj a vyrazila do Prahy. Asi pětkrát mi volali, kde jsem. Vždy se ujišťovali jestli mám s sebou 7 tisíc korun, že bez tohoto poplatku mě nebudou moci mezi žadatele zařadit. Ale pokud prý mám na poplatek, počkají na mě i po pracovní době, aby mi vyhověli, že mají pro mě všechno připravené.

Opravdu měli. Až mě to zaskočilo, byla to taková rychlost, že jsem si doklady dávala do složky až pak venku na chodníku. Tak rychle mě vypakovali, jen co jsem podepsala nějaký konzultační doklad. Říkali mi, že se nemám obávat, že hned zítra mi budou připsány peníze na účet.

Samozřejmě připsáno nebylo nic. Dovolat se nešlo. Za několik dnů mi zavolali znovu, že se něco změnilo v obsazení pracovníků, a ten pan Mižigar, který to se mnou vyřizoval, už tam údajně nepracuje. Měla jsem tedy přijet znovu, že mi pomohou s vyřízením. To teda pomohli… Zaplatila jsem dalších 7 000 Kč s tím, že mi tu předchozí platbu vrátí. Nevrátili, scénář stejný, jen jiný člověk.

Firma působila zvenčí důvěryhodně, když se prezentují tak naplno. Bohužel skutečnost byla jiná. Nedali mi čas na přečtení smlouvy s tím, že se nic nemění, že ten úvěr dostanu a že to musí takto udělat, protože agendu přebírá jiný pracovník.

Stalo se letos v létě. Předala jsem záležitost policii, aby se tím zabývala, ale jak čtu na Seznamu, pánové okrádají lidi dál.

Smlouvu mi pořád nějak otáčeli

I já jsem u nich byla, i já jsem jim dala svých posledních 7 tisíc a i já jsem od nich v životě nic neviděla.

Jela jsem přes sto kilometrů s vyhlídkou půjčky, a když jsem se jich ptala, že se ve smlouvě nepíše nic o úvěru, pořád se na něco vyptávali, podstrkávali papíry a jen je otáčeli, že to prý číst nemusím a podobně.

Tam už se mě zmocnil strach

Vzhledem k dluhům z podnikání, jsem se i já obrátila na „půjčku od soukromých osob” a zažila na vlastní oči tytéž praktiky.

Do telefonu pán působil velmi sympaticky a profesionálně, takže jsem nakonec na schůzku do jejich kanceláře přijela. Ale tam už se mě zmocnil strach. V kanceláři seděli 3 muži a 2 velcí psi (prý je majitel nemohl nechat doma).

Představil se mi jakýsi muž (jméno si již nepamatuji) s tím, že moji žádost má na starosti. Vypisovali jsme řadu papírů a v tom množství jsem bohužel podepsala i zmíněnou smlouvu, která vám půjčku nezaručuje, ale tvrdí, že se jedná pouze o poradenství.

To jsem samozřejmě zjistila až později. Vše v kanceláři působilo normálně, další muži telefonovali s dalšími klienty (ale mohly to být jen fingované telefonáty), a tak jsem oproti potvrzení zaplatila zmíněných 7 000 Kč s tím, že do hodiny budu mít peníze na účtu.

Když jsem ani po několika hodinách peníze neměla, začala jsem na „firmu” opakovaně volat. Stále jsem byla ale uváděna v omyl s tím, že peníze určitě přijdou. Když jsem ale ani po několika dnech nic na účtu neměla, napsala jsem důrazný e-mail, že se jednalo o podvod a že to celé předávám právníkovi. Druhý den se mi ozval pán a sdělil mi, že si mohu stěžovat kde chci, ale že stejně nemám šanci uspět, protože jsem podepsala tu zmíněnou smlouvu.

Byla to tvrdá zkušenost. Dnes už mám situaci vyřešenou, ale na tyto šmejdy, kteří parazitují na lidech ve složité situaci, opravdu nezapomenu.

Mozek přepnul na autopilota

Jsem přesně v té „zoufalé situaci”, kdy se snažím odrazit ode dna, kam jsem se dostala díky potřebě pomáhat druhým.

Dostala jsem se do velmi těžké finanční situace. Vlastně vše, co znám o finanční gramotnosti, jsem porušila. Nejsem na sebe pyšná, naopak. A finální exces? V pátek 30. listopadu 2019 (dva dny před vydáním reportáže Seznam Zpráv, pozn. red.) jsem naletěla těm odborníkům na konzultace se slepou vidinou pomoci! Mozek v tu chvíli přepnul na autopilota a já jsem si naběhla!

Okrádat lidi, kteří jsou z jakéhokoli důvodu ve finanční tísni, a ještě to obhajovat jejich hloupostí je prostě odporné. Jsem ráda, že jste Vaši reportáž pustili do světa. Pro mě sice o pár dní později, ale jsou tu podle mě tisíce lidí, kteří ze zoufalství a v naději na vyřešení situace mohou podlehnout. nabídka na úvěr zní jednoduše… výše splátek je reálná, peníze budete mít na účtu připsány ihned, jde o soukromého investora…

Vlastní hloupost jsem si uvědomila v následující hodině, kdy jsem čekala telefonát na dořešení „úvěru”. Ještě ten samý den jsem proto napsala e-mail se žádostí o vrácení poplatku. Směšné, viďte?

Posledních deset let „hraji v úplně jiném filmu, než jsem chtěla”, ale snažím se postupně se vším srovnat. Nechci nic zadarmo, jen bych byla ráda, kdybych se mohla nadechnout. V pohádce O hloupé havířce jsme my lidé nepoučitelní, ale doufám, že spoustu lidí vaše informace odradí od toho nesmyslného kroku a nenaletí podvodníkům, kteří jsou si jistí svou nepostižitelností!

Reklama

Související témata:

Doporučované