Hlavní obsah

Čtyři z pěti psychologů mohou pomáhat jen online. Diskriminace, stěžují si

Foto: Profimedia.cz

Většina psychologů je nyní kvůli vládnímu nařízení odkázána na online formu pomoci.

Reklama

Čtyři z pěti psychologů v Česku jsou OSVČ. Výjimku pro svou živnost ale nedostali a kvůli covidu ji tedy mohou vykonávat jen na dálku. Jejich profesní sdružení to považuje za chybu. Lidí, kteří potřebují pomoc psychologa, přibývá.

Článek

Stres, nejistota, frustrace… To jsou podle odborníků hlavní spouštěče psychických onemocnění. Podle výzkumů Rady vlády pro duševní zdraví se vlivem koronavirové krize na jaře zvýšil počet duševně nemocných v dospělé populaci z 20 na 30 procent a riziko sebevražd se ztrojnásobilo.

Nyní na podzim lze očekávat obdobnou situaci. Psychologové proto považují za velkou chybu, že nedostali výjimku a kvůli vládním nařízením může většina fungovat jen omezeně - na dálku.

Téměř 4000 psychologů totiž eviduje české Ministerstvo obchodu a průmyslu jako OSVČ. Živnost v oboru psychologického poradenství a diagnostiky však nedostala výjimku z vládního nařízení o zákazu poskytování služeb, který platí od čtvrtka 22. října. Jejich klienti jsou tak odkázáni na online konzultace.

V provozu jsou nyní pouze ambulance psychologů působících ve zdravotnictví. Dostat se k pomoci takového lékaře ale může trvat celé měsíce. „Nové klienty přijímám jen v případě, že se mi uvolní místo, a také záleží, jak jsou případy akutní. Čekací lhůta u těch méně závažných případů je třeba i dva měsíce,“ sdělila klinická psycholožka Ivona Šporcrová. U dětských psychologů může pacient čekat až půl roku.

Ministerstvo zdravotnictví ale opatření měnit nechystá. Vysvětluje to tím, že OSVČ psychologové nejsou zdravotníci.

„OSVČ psychologové neposkytují zdravotnické služby. Služby mohou poskytovat pouze kliničtí psychologové, kteří pracují ve zdravotnictví,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Brodský. Na stížnosti resort nereaguje.

„Je to diskriminace. Nemůžeme pracovat jenom proto, že nejsme ve zdravotnictví,“ zlobí se předseda Unie psychologických asociací ČR Michal Walter.

Psychologové mimo zdravotnický systém argumentují tím, že i v jejich řadách je řada atestovaných odborníků. „Pojišťovny s některými klinickými psychology nechtějí z různých důvodů uzavřít smlouvy, a tak jim nezbývá nic jiného než fungovat jako OSVČ. Je to škoda, protože jsou to lidé, kteří jsou připraveni pomáhat a systému by výrazně ulevili,“ míní primář kliniky Národního ústavu duševního zdraví Pavel Mohr.

Kolik je v Česku psychologů

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky pracovalo v roce 2019 v České republice 1064 psychologů ve zdravotnictví, zatímco asi 4000 jich v tomto oboru podniká na vlastní pěst.

„Klinických psychologů je celkově na Českou republiku málo. Naše stavy jsou podhodnocené. Navíc existují i velké regionální rozdíly v rozmístění ambulancí,“ říká prezidentka Asociace klinických psychologů Hana Jahnová.

Online se vše řešit nedá

Zatím ale OSVČ psychologům nezbývá než nabízet pouze online terapie či přes telefon. „Všechno se ale nedá vyřešit online. Někteří lidé nemají připojení, jsou starší nebo nemají možnost si doma zařídit soukromí a nechtějí se o problémech bavit z domu,“ upozornil na úskalí této formy Walter.

Podobnou zkušenost má i psycholožka Dana Ondráčková. „Mám asi desítku klientů, kteří byli na jaře v dlouhodobé izolaci. Teprve před nedávnem začali docházet na terapie a jsou na mě navázáni. Skype má samozřejmě skoro každý, ale jsou lidé, kteří jsou závislí na osobním kontaktu,“ řekla. Nové klienty na online terapie kvůli špatným zkušenostem s touto formou nepřijímá.

Že je pro lidi těžší se z domu otevřít, zaznamenala i Linka bezpečí. „Počet telefonátů se snížil. Lidé raději píšou a obracejí se na nás prostřednictvím chatu nebo e-mailů,“ uvedla mluvčí linky Regina Jandová. Telefonní i chatové kanály však stále fungují na plné obrátky. „Za den odbavíme zhruba 400 kontaktů, což je plná kapacita. Spousta lidí se ani nedovolá. Proto nabízíme pasivní poradenství prostřednictvím videí nebo podcastů,“ dodala Jandová.

Řekněte si o pomoc včas

Práce psychologů se podle psycholožky Hany Jahnové kvůli koronaviru částečně změnila. „Mění se potřeby pacientů. Více se objevují strachy a úzkosti. Psychologové jsou navíc nápomocni zdravotníkům v první linii, kterým poskytují krizové intervence,“ uvedla.

V dnešní době psychologové obecně doporučují, aby lidé vyhledali pomoc včas. „Psychické problémy mají vývoj. Neprojeví se ze dne na den. Pokud jsou tam dlouhodobé tlaky, tak se zdravotní stav může zhoršovat a nakonec to může skončit až na psychiatrii,“ uvedl Michal Walter.

I některá hospitalizační zařízení ale kvůli covidu fungují omezeně. „Omezili jsme chod nemocnice pouze na akutní péči a postupně vyčleňujeme lůžka pro covidové pacienty,“ sdělil ředitel brněnské psychiatrické nemocnice Pavel Mošťák.

A i v psychiatrii covid přináší v léčbě problémy navíc. „Léčíme nejen léky, ale i slovy. Verbální komunikace s nemocnými je velmi důležitá. To, že je lékař i sestra oblečená jako ze Star Wars a dívá se na pacienta jen skrz úzkou škvíru v obleku, to jen zhoršuje,“ doplnil Mošťák.

Reklama

Doporučované