Hlavní obsah

Čtyřicet tisíc Francouzů protestovalo v ulicích Paříže. Vadí jim politika prezidenta Macrona

Čtyřicet tisíc Francouzů protestovalo v ulicích Paříže. Vadí jim politika prezidenta MacronaVideo: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Nespokojení lidé proti svému prezidentovi demonstrovali dva dny před uzavřením Macronova prvního roku ve funkci. Demonstranti v sobotu prošli centrem francouzského hlavního města a nesli při tom transparenty s nápisy jako „Stop Macronovi".

Článek

Protestního pochodu proti politice prezidenta Emmanuela Macrona se v Paříži podle policejních odhadů zúčastnilo na 40 tisíc lidí. Parlamentní radikálně levicové hnutí Nepodrobená Francie, které demonstraci podpořilo, na Twitteru hovořilo o 160 tisících účastnících. Demonstrovali proti reformám; prezident podle nich svou politikou straní firmám a lidem s nadprůměrnými příjmy.

Nespokojení občané proti svému prezidentovi demonstrovali dva dny před uzavřením Macronova prvního roku ve funkci. Demonstranti v sobotu prošli centrem francouzského hlavního města a nesli při tom transparenty s nápisy jako „Stop Macronovi".

Protestní průvod zajišťovalo velké množství policistů. Po velkých výtržnostech z pařížských prvomájových demonstrací byla bezpečnostní opatření zesílena a policie oznámila, že v metropoli nasadí dva tisíce policistů.

Sobotní protest byl namířen proti různým reformám prezidenta Macrona a jeho vlády. Mezi účastníky demonstrace byli studenti a zástupci železničářů, kteří v posledních týdnech opakovaně stávkovali.

Pozorovatelé v demonstracích spatřují mimo jiné zkoušku toho, zda se roztříštěná levice v odporu vůči liberálnímu Macronovi dokáže sjednotit. Na dnešní akci vystoupil i šéf hnutí Nepodrobená Francie Jean-Luc Mélenchon.

Samotná hlava státu dnes byla od protestů vzdálena tisíce kilometrů. Macron totiž ukončoval svou návštěvu francouzského zámořského území Nová Kaledonie v jižním Pacifiku.

Francie v poslední době sice vykazuje optimistické ekonomické ukazatele, ale zároveň jí zmítají velké protesty proti prosazovaným reformám a polovina Francouzů podle průzkumů nepovažuje Macronovo působení za šťastné.

Zaměstnanci státních železnic bojují o své výsady, vláda s nimi ale nevyjednává. Potíže má i letecká společnost Air France, jejíž pracovníci usilují stávkami o zvýšení platů. Macron vyhnal do ulic k protestům i důchodce přinucené platit vyšší nemocenské pojištění. Na ekonomické úrovni se ale Francii daří. Hospodářský růst loni dosáhl dvou procent, klesla nezaměstnanost a obchodní investice jsou rekordní.

Reklama

Doporučované