Hlavní obsah

Cukroví bude letos domácí. K vlastním pekárnám přibyl nový hit: máslo ghí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní pandemie zahnala Čechy do kuchyní. Poté, co uzavření restaurací přineslo renesanci domácího vaření, chystají se lidé ve větším množství připravovat i vlastní vánoční cukroví.

Článek

K obvyklým dárkům se letos v předvánočních nákupech připojil nadprůměrný zájem o netradiční komoditu. Portál Zboží.cz zaznamenal meziroční nárůst 46 procent u produktů určených na pečení. Boom zažívají zejména domácí pekárny. „Zájem o ně stoupl dokonce o 383 procent. Plechy na pečení vykazují růst o 61 procent a ostatní potřeby na pečení pak 40procentní nárůst zájmu nakupujících. Častěji se vyhledávají i přísady na pečení,“ říká Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Domácím pekařům přejí i ceny surovin. Doba, kdy se stály fronty například na máslo, které i přes vysoké ceny okamžitě mizelo z regálů, je dávno zapomenuta. „Oproti loňsku klesla akční cena másla cca o 13 procent, a oproti roku 2018 dokonce o 17 procent na průměrných 34,50 Kč. Nákupem v akci je možné ušetřit průměrných 33 procent,“ popisuje analytik retailových cen Kupi.cz Petr Miklík.

Analytik zaznamenal letos i vyšší zájem o prémiovější varianty surovin. Jde například o přepuštěné máslo ghí, které si mezi lidmi získává stále větší oblibu. „Nabídka ghí vzrostla a to se projevilo i na promočních aktivitách, jejichž počet se několikanásobně zvýšil,“ vysvětluje Miklík.

Co je ghí

Bezvodý tuk získaný z másla pomalým přepouštěním. Finální podoba je čirý tuk žluté barvy.

Oproti tradičnímu máslu se později přepaluje (200–250 °C oproti 150–180 °C). Správně skladované ghí vydrží i několik měsíců.

Ghí je využívané zejména v Indii a některých dalších regionech jižní Asie. Ani v Česku však nejde o nový trend, první zmínky o přepuštěném másle jsou již v Domácí kuchařce M. D. Rettigové z první poloviny 19. století.

Ceny surovin, bez kterých se pečení vánočního cukroví neobejde, se letos nijak výrazně neměnily. Podle dat Českého statistického úřadu zaznamenalo výraznější výkyv pouze již zmíněné máslo, ale i jeho cena v současné době klesá.

Reklama

Doporučované