Hlavní obsah

Cukrovkou trpí stále víc malých dětí. Může za to i přehnaná péče a čistota?

Léčba cukrovky se za poslední roky výrazně zlepšila. Proč se ale nedaří zastavit růst počtu pacientů?Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Cukrovka patří mezi nejrozšířenější civilizační choroby v Česku i ve světě a objevuje se už u dvouletých dětí. Statistiky dokonce ukazují, že počet dětí s diabetem se za posledních dvacet let ztrojnásobil. „Péče o takové děti je velmi náročná a komplikovaná,“ říká diabetolog Martin Prázný.

Článek

Podle některých odborníků může za nárůst případů dětských diabetiků paradoxně přehnaná péče a čistota.

„Tomu se říká hygienická hypotéza. Když se snažíme děti příliš chránit před vnějším světem a pořád vše kolem nich čistíme, nevybudují si správnou imunitu a jsou pak náchylnější k různým nemocem,“ vysvětluje docent Martin Prázný, který působí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a na 1. lékařské fakultě UK.

Léčba cukrovky ale v posledních letech prošla obrovským vývojem. Rodiče třeba mohou sledovat hladinu cukru u dětí přes telefon díky speciálním zařízením a pro inzulinové pacienty jsou také různé nové typy inzulinu.

Například diabetikům nově usnadňuje život moderní krátkodobě působící inzulin, díky kterému nemusí přesně plánovat, kdy si inzulin píchnout.

„Lidé si mohou dávat inzulin bezprostředně před jídlem, bez čekání - a to je velké usnadnění života,“ popisuje Prázný.

Proč se nedaří zastavit rostoucí počet případů cukrovky? Můžeme sami ovlivnit, jestli nás tato porucha metabolismu postihne? A jaké jsou nejnovější novinky v léčbě? Podívejte se na Víkendový rozhovor ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované