Hlavní obsah

Dali pět tisíc i milion. V Česku poprvé vyrůstá bytový dům díky hromadné sbírce

Na stavbu bytového domu v Nuslích se složilo 169 drobných investorů.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Crowdfunding se v Česku rozšířil i do realitního byznysu. Přes internetovou platformu lidé „z ulice“ napůjčovali developerovi, který teď i za jejich peníze staví dům.

Článek

Klasické crowdfundingové projekty - tedy takové, které jejich tvůrci dotáhli do konce díky penězům od fanoušků - jsou v Česku vidět už několik let. Mezi nejznámější patří miliony poslané na výpravu trabantů do Tichomoří nebo rekonstrukce pražské haly Jatka 78.

Absolutním českým rekordmanem je potom čerstvě vydaná videohra Kingdom Come: Deliverance, na jejíž vývoj lidé na americké platformě Kickstarter vybrali v přepočtu 37 milionů korun.

Postupem času začaly vznikat různé varianty crowdfundingu. Už delší dobu lze v Česku koupit přes web cenný papír firmy výměnou za peníze poskytnuté na její rozvoj. A to mimo klasickou burzu.

Nejčerstvějším počinem je potom crowdfunding v technologicky konzervativním, ale často zároveň investičně rizikovém realitním byznysu. Na platformě Upvest se první projekt povedlo zafinancovat a bytový dům, na který poslalo 169 investorů celkem 9,12 milionu korun, teď v pražských Nuslích vyrůstá.

Jak přesně realitní crowdfunding funguje, na co láká investory a v čem je atraktivní pro developery, uvidíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované