Hlavní obsah

Dálnice do Hradce je hotová. Farmářka Havránková stále cítí křivdu

Večerní zprávy 16. 8. 2017.

 

Reklama

Příští týden v pondělí vjedou auta na poslední kus dálnice D11, který chyběl na cestě z Prahy až do Hradce Králové.

Článek

Ráznou farmářku Ludmilu Havránkovou zná snad každý. Za dvacet let - od roku 1994 do roku 2014 - kdy vyjednávala podmínky, za nichž postoupí své pozemky stavbě dálnice u Hradce Králové, se její jméno stalo pojmem.

Ředitelství silnic a dálnic ve čtvrtek předvedlo médiím nejnovější zhruba čtyři kilometry dálnice D11, které přes bývalou půdu farmářky Havránkové vedou. Mají velký význam, protože řidiči se díky nim dostanou do Hradce Králové přímo a nebudou už muset do krajského města oklikou.

Seznam ve stejný den Ludmilu Havránkovou navštívil. Vzpomínala na to, jak v letech sporů se státem o pozemky dostávala výhružné dopisy.

„Že bych na to vzpomínala ráda? Nevzpomínám. Žiji dál,“ říkala u svého domu na okraji Hradce asi nejznámější farmářka v republice.

Budovatelé dálnic takové emoce nemají. „Říkáme konec dobrý, všechno dobré. A doufáme, že takhle složité případy už nebudeme muset nikdy při výstavbě dálniční sítě řešit,“ uvedl Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Nový kus D11 se začal stavět v roce 2014, stál přes miliardu korun a v pondělí odpoledne se pro veřejnost otevře. Zhruba na dvou a půl kilometrech jde o stavbu zcela novou, zbytek (něco přes kilometr) na ni čekal léta zakonzervovaný.

Reklama

Doporučované