Hlavní obsah

Dálniční policie Velký Beranov bude mít novou budovu za 60 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dálniční oddělení policie ve Velkém Beranově na Jihlavsku bude mít do dvou let nové zázemí. Náklady na dnes zahájenou přístavbu a rekonstrukci přesáhnou 60 milionů korun.

Článek

Stavbu bude provádět společnost Starkon, má na to asi 2,5 roku. Oddělení má 65 policistů, kteří dohlížejí na 93 kilometrů dálnice D1. Podle krajského policejního ředitele Miloše Trojánka se počet systematizovaných míst pro dálniční oddělení zvýšil o deset, obsazení bude závislé na postupu náboru nových policistů.

Společnost Starkon s asi 100 zaměstnanci bude nejprve stavět novou budovu v sousedství současného oddělení. Do ní se policisté přesunou, aby bylo možné rekonstruovat budovu původní. Součástí rekonstrukce bude muset být také odstranění škodlivého azbestu nebo výstavba dvoupodlažního krytého parkoviště. „Zhotovitel tady nebude mít jednoduché podmínky, protože rekonstrukce bude probíhat za provozu. Podle smluvního ujednání je na výstavbu maximální doba 900 dní, tu by neměl překročit,“ řekl Miloslav Klodner, náměstek krajského policejního ředitele pro ekonomiku.

„Je to velmi významné hlavně pro zajištění činnosti našich policistů, ale samozřejmě i pro veřejnost, která v těchto prostorách musí řešit všechny problematiky dálnice,“ řekl Trojánek.

Dálniční oddělení spravuje kromě velkého úseku dálnice také 15 odpočívek podél ní, na kterých má zajišťovat veřejný pořádek. Na dálnici kontrolují policisté rychlost jízdy, přetíženost kamionů, zaměstnává je také pohyb migrantů a dopravní nehody. V letošním roce se na dálnici stalo přes 800 nehod, při kterých zemřeli tři lidé. Podle podle vedoucího odboru služby dopravní policie Davida Jiráka je obětí letos o dvě méně než loni, nehod je srovnatelně.

Ve Velkém Beranově sídlí také dozorčí služba, která pomocí kamer a monitorů kontroluje provoz na dálnici. Využívá kamer policie i Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Reklama

Doporučované