Hlavní obsah
Online

Během volebního dne se nakazilo přes 90 tisíc Američanů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Na většině území Portugalska dnes začíná kvůli šíření koronaviru platit uzávěra, kterou v sobotu oznámil premiér António Costa. Lidé by měli opouštět domovy pouze kvůli cestě do práce, do školy nebo na nákup. Obchody budou muset zavírat nejpozději v deset večer, restaurace o půl hodiny později. Vláda rovněž vyzvala firmy, aby přešly na práci z domova, pokud to je možné.

- Spojené státy v den letošních voleb zaznamenaly přes 90 000 nových nákaz virem SARS-CoV-2 a více než 1000 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Uvádí to univerzita Johnse Hopkinse (JHU) i deník The New York Times (NYT), přičemž první zdroj hlásil 91 500 infekcí a 1134 mrtvých. Denní bilance jsou opět výrazně vyšší než ty z minulého úterka, v USA dál rostla i vytíženost nemocnic.

- Nové restrikce začínají na dva týdny platit v Nizozemsku. Nově se například nesmí vídat více než dva lidé, kteří nejsou ze stejné domácnosti. Premiér Mark Rutte připustil, že jeho vláda také uvažuje o zákazu nočního vycházení a uzavření škol a avizoval uzavření muzeí, divadel, kin, zoologických zahrad a zábavních parků.

- Německo pátrá po výstavních halách či letištních terminálech, které by se daly využít jako centra pro hromadné očkování. Jakmile některá z vyvíjených vakcín dostane schválení v Evropské unii, Německo plánuje zahájit vakcinaci široké veřejnosti.

  • Dánsko vybije miliony norků kvůli mutaci koronaviru

    Dánsko vybije celou svou populaci norků čítající až 17 milionů zvířat. Objevila se u nich mutace koronaviru, která se přenesla i na lidi a vykazuje menší citlivost na protilátky. To by mohlo snížit účinnost budoucích vakcín, řekla na tiskové konferenci podle agentury Reuters dánská premiérka Mette Frederiksenová.

  • Británie hlásí nejvíc úmrtí od května

    Středeční přírůstek 492 zemřelých s covidem-19 v Británii je podle oficiálních údajů nejvyšším od 13. května. Zvýšil se o necelou stovku oproti úterku, kdy přibylo 397 obětí. Celková bilance zemřelých v zemi se 67 miliony obyvatel po středě vzrostla na 47 742, což je nejvíce v Evropě. Za posledních 24 hodin britské úřady registrovaly 25 177 nových případů koronavirové nákazy.

  • Itálie má 30 550 nově nakažených

    V Itálii za posledních 24 hodin přibylo 30 550 nových případů koronavirové nákazy a 352 úmrtí s nemocí covid-19. V úterý evidovalo italské ministerstvo zdravotnictví 28 244 infikovaných, přičemž dosavadním rekordem je sobotních téměř 32 000 případů. Denní bilance obětí zůstala takřka nezměněna - v úterý komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehlo 353 lidí, což bylo maximem od začátku května.

    Nejhůře postiženým regionem je stejně jako při jarní vlně epidemie severoitalská Lombardie, kde za poslední den přibylo 7758 nakažených. V druhé Kampánii na jihu země místní zdravotnické úřady nahlásily 4181 nově nakažených.

  • Slovensko prodloužilo omezení pohybu lidí bez negativního výsledku

    Výrazné omezení volného pohybu lidí bez negativního výsledku antigenního nebo PCR testu na koronavirus, které na Slovensku vstoupilo v platnost 24. října, vláda prodloužila do 14. listopadu. Kabinet zároveň rozšířil výjimky z tohoto nařízení, které se nově nebude vztahovat ani na zahraniční řidiče v nákladní či autobusové dopravě, dále na posádky letadel a vlaků, pokud slovenské území opustí do 48 hodin po příjezdu do země. Bez negativního výsledku testu obyvatelé Slovenska nadále nebudou moci jezdit ani do zaměstnání.

    Zavedením zákazu vycházení s řadou výjimek chtěla slovenská vláda přimět obyvatele starší deseti let k účasti na celostátním testování, do kterého se o uplynulém víkendu zapojily dvě třetiny populace. O nadcházejícím víkendu se plošné otestování obyvatel zopakuje ve 45 ze 79 slovenských okresů, a to v těch regionech, ve kterých byl podíl zjištěných nakažených během víkendového testování nejvyšší. Testovat se již nebudou muset například obyvatelé dvou největších slovenských měst, Bratislavy a Košic.

  • Papež věřící vyzval k dodržování koronavirových restrikcí

    Papež František ve středu vyzval, aby lidé dodržovali doporučení vlád a zdravotnických úřadů ohledně koronaviru. Vzpomněl i na oběti nedávných teroristických útoků ve Francii a Rakousku, informovala agentura AP. Vatikán v prohlášení oznámil, že kvůli epidemii covidu-19 se od čtvrtka uzavřou tamní muzea.

  • Slovenský premiér bude v karanténě kvůli kontaktu s infikovaným

    Slovenský premiér Igor Matovič bude kvůli kontaktu s osobou pozitivně testovanou na koronavirus v domácí karanténě. Matovič to napsal na sociální síti. Dříve během dne se předseda slovenské vlády zúčastnil jednání kabinetu a také vystoupil spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na tiskové konferenci.

    „Pravidla musejí platit pro každého stejně. Vzhledem k tomu, že jsem byl v kontaktu s pozitivně testovaným… Hlásím odchod do domácí karantény,“ napsal Matovič na sociální síti.

  • Polsko přitvrzuje v boji s koronavirem, zavírá divadla i kina

    Polsko zpřísňuje opatření proti šíření koronaviru. Od soboty se zavřou divadla, kina, muzea i většina obchodů v nákupních centrech, oznámil ve středu premiér Mateusz Morawiecki. Počty infikovaných Poláků rostou, ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 24 692 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 373 úmrtí s covidem-19 za poslední den. To je dosud nejvíce od vypuknutí pandemie.

  • V USA se ve volební den koronavirem nakazilo 90 tisíc lidí

    Spojené státy v den letošních voleb zaznamenaly přes 90 000 nových nákaz virem SARS-CoV-2 a více než 1 000 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Uvádí to univerzita Johnse Hopkinse i deník The New York Times, přičemž první zdroj hlásil 91 500 infekcí a 1 134 mrtvých. Denní bilance jsou opět výrazně vyšší než ty z minulého úterý, v USA dál rostla i vytíženost nemocnic.

    Počty nových nákaz byly na začátku týdne na vzestupu ve většině amerických států, přičemž nejhorší zůstávala situace v částech středozápadu. V Severní Dakotě, která má necelý milion obyvatel, v úterý přibylo skoro 1 200 nakažených a 16 mrtvých. Klíčový volební stát Wisconsin, kde žije skoro šest milionů lidí, ohlásil přes 6 000 nově odhalených nákaz a 62 úmrtí způsobených koronavirem.

  • Rakousko i Švýcarsko hlásí nejvyšší denní nárůsty nakažených

    Ve Švýcarsku přibylo za poslední den 10 073 potvrzených nákaz koronavirem a 73 úmrtí spojených s nemocí covid-19, informoval server švýcarské stanice SRF. Jde o dosud nejvyšší denní nárůsty úmrtí i nákaz od počátku pandemie. Také Rakousko oznámilo dosud nejvyšší denní nárůst počtu infikovaných, když přibylo 6 211 potvrzených případů, uvedla agentura APA.

  • V Maďarsku platí přísnější opatření proti koronaviru, padl rekord

    V Maďarsku od středy platí přísnější opatření proti šíření koronaviru. Vláda například zavedla zákaz nočního vycházení a zakázala koncerty a taneční kluby, kde si návštěvníci nemohou sednout a nelze v nich zaručit dodržení bezpečných rozestupů. Země zároveň oznámila 4 219 potvrzených případů koronavirové infekce za den, což je dosud nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie, uvedla agentura Reuters.

  • Szijjártó má koronavirus

    Maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó má koronavirus, napsal to na Facebooku. Nákazu u něj odhalili v Thajsku, kde podstoupil test před jednáním s thajskou stranou. Szijjártó pobyl krátce v nemocnici, kde ho navštívil thajský ministr zdravotnictví. V současnosti už je politik na cestě na letiště, odkud odletí zpět do Budapešti.

  • Polsko hlásí dva rekordy

    Polsko hlásí nový rekord v počtu nakažených koronavirem: za včerejšek jde o 24 692 nových případů. Nemoci covid-19 podlehlo během úterý 373 lidí, což je dosud nejvíc. Volných zbývá 8400 nemocničních lůžek a 469 plicních ventilátorů.

    Na 14. hodinu avizovala vláda tiskovou konferenci premiéra Mateusze Morawieckého a ministra zdravotnictví Adama Niedzielského. Očekává se další zpřísňování opatření.

  • Česko jedná s Bavorskem. Pomoc slíbili nejen v podobě 100 lůžek na JIP

    Premiér Andrej Babiš jedná se svým bavorským protějškem Markusem Söderem. Tématem je vzájemná spolupráce České republiky a Bavorska během nastávajících dnů pandemie. Dle zprávy velvyslance v Německu Söder nabízí České republice k využití 100 lůžek na jednotkách intenzivní péče, nadále přislíbil otevření hranic, podporu pendlerů a udržení společné i jednotné a funkční EU. „Naše setkání se koná ve velmi těžkých časech. Jsou těžké pro naši i vaši zemi. Obzvlášť Česko je velmi zasaženo,“ řekl Söder. „Setkali jsme se, abychom se setkali a pomohli si a vytvořili něco jako most, který nám pomůže toto období překonat.“ Söder také přijal pozvání do Prahy. Dle neoficiálních informací ČTK je termín stanoven na 18. prosince.

  • Koronavirus se rozšířil v dánské vládě a parlamentu

    Několik členů vlády, vůdce opozičních konzervativců i další poslanci dánského parlamentu měli v posledních třech dnech pozitivní testy na koronavirus. Nejnověji ve středu nákazu oznámil ministr spravedlnosti Nick Haekkerup. Zákonodárný sbor přerušil zasedání a politici, kteří přišli s nakaženými do styku, jsou v izolaci. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Itálie rozšíří noční zákaz vycházení, omezí obchody i dopravu

    Italský premiér Giuseppe Conte podepsal ve středu nad ránem dekret, kterým od čtvrtka v zemi zpřísňuje opatření v boji s koronavirem. Noční zákaz vycházení od 22:00 do 5:00 bude nově platit v celé Itálii, stejně tak uzavření obchodních center o víkendech a svátcích, píší agentury. Omezení by měla platit zatím čtyři týdny do 3. prosince.

    Během nočního zákazu vycházení smí od čtvrtka Italové opustit své domovy jen kvůli cestě do práce nebo ze zdravotních důvodů, pro obojí bude potřeba potvrzení. Ve vozech veřejné dopravy smí cestující obsadit nanejvýš 50 procent kapacity, výjimku mají školní autobusy. Jakékoliv cestování ovšem vláda nedoporučuje.

  • Tempo šíření koronaviru v Německu výrazně zpomaluje

    V Německu za úterý přibylo 17 214 nových případů nákazy koronavirem a dalších 151 lidí komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). Ačkoli bilance zůstává nadále vysoká, reprodukční číslo udávající, kolik lidí v průměru jeden nemocný nakazí, pokleslo pod kritickou hodnotu 1.

    Infekce byla v 83milionovém Německu dosud potvrzena u 577 593 lidí, z nichž 10 812 zemřelo. Za uzdravené RKI v úterý považoval 371 500 lidí.

  • Rusko i Ukrajina oznámily nejvíce infekcí i mrtvých za den

    Rusko i Ukrajina hlásí dosud nejvyšší denní přírůstky nových případů koronaviru i počet lidí, kteří s covidem-19 za poslední den zemřeli. Rusko zaregistrovalo 19 768 nově potvrzených případů koronaviru a 389 mrtvých s covidem-19. Ukrajina oznámila 9 524 pozitivních testů za posledních 24 hodin a 199 zemřelých s nákazou. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na příslušné úřady.

  • Australská Victoria již pátým dnem nemá nové případy koronaviru

    Stát Victoria, někdejší australské ohnisko koronaviru, již pátý den po sobě neodhalil ani jeden případ koronavirové nákazy, což dává zemi vyhlídky na rychlejší návrat k normálu, píše dnes agentura Reuters. V 5milionové metropoli Melbourne, kde již několik měsíců platí přísná uzávěra, se minulý týden sice otevřely restaurace a kavárny, na shromažďování a pohyb lidí se tam ale stále vztahují omezení.

  • Německo se zabývá otázkami hromadného očkování

    Německo pátrá po výstavních halách či letištních terminálech, které by se daly využít jako centra pro hromadné očkování. Jakmile některá z vyvíjených vakcín dostane schválení v Evropské unii, Německo plánuje zahájit vakcinaci široké veřejnosti, píše agentura Reuters. Berlín se domnívá, že první preparát proti koronaviru bude dostupný začátkem roku 2021, a požádal jednotlivé spolkové země, aby do 10. listopadu poskytly adresy 60 zařízení, kam by výrobci v budoucnu hotovou vakcínu dodali.

  • Polsko zvažuje zákaz vycházení v noci

    V Polsku by dnes podle místních médií premiér Mateusz Morawiecki mohl oznámit další restriktivní opatření, jejichž podoba zatím není jasná. Premiérova kancelář ale uvedla, že vláda by se chtěla vyhnout tvrdému lockdownu, tedy výraznému omezení pohybu lidí. Podle portálu Money.pl vláda uvažuje o uzavření nákupních center. Polsko se také podle agentury Reuters chystá povolat na pomoc armádu, která má zjistit, ve kterých nemocnicích jsou volná lůžka pro pacienty s covidem-19 a kde se jich naopak nedostává.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy