Hlavní obsah

Další kolo souboje a neústupná nevraživost Česka a Ruska, píší Němci a Slováci

Foto: Profimedia.cz

Diplomatický vůz s rusou vlajkou před českým ministerstvem zahraničí (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

Jako o největším konfliktu za poslední roky a dalším kole souboje informují německá média o pokračování diplomatické roztržky mezi Českou republikou a Ruskem. Do „neústupné nevraživosti“ spor přerostl podle slovenských médií.

Článek

„Diplomatický souboj mezi Českem a Ruskem se vystupňoval,“ informovala televize ZDF o českém ultimátu, na které Moskva nereagovala a které povede k paritnímu srovnání počtu pracovníků českého a ruského velvyslanectví. Za další kolo rozmíšky mezi Prahou a Moskvou označila čtvrteční vývoj diplomatického sporu také německá rozhlasová a televizní stanice Deutsche Welle (DW), jež si pokládá otázku, zda nepřichází nová studená válka. Doplnila, že se mezi Českem a Ruskem roztočila spirála vzájemného obviňování a sankcí.

Rozhlasová stanice Deutschlandfunk ve svém příspěvku posluchačům vysvětlila, že za výbuch ve Vrběticích připisuje Česko odpovědnost ruským tajným službám. „V tomto konfliktu s Ruskem se země NATO postavily za spojenecké Česko,“ uvedla stanice, která poznamenala, že státy Severoatlantické aliance ale zatím žádné konkrétní kroky vůči Moskvě neoznámily.

O tom, že NATO stojí za Českem, informovaly také stanice DW a ZDF nebo tisková agentura DPA. ZDF se zmínila i o solidárním kroku Slovenska, které na podporu Česka vykázalo trojici ruských diplomatů.

Magazín Der Spiegel čtenářům sdělil, že Praha se může opřít i o Německo, jež chce pomoci s udržením chodu českého diplomatického zastoupení v Moskvě. „České a německé velvyslanectví jsou v kontaktu,“ citoval magazín německé ministerstvo zahraničí. Uvedl rovněž, že kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru přislíbila českému premiérovi Andreji Babišovi solidaritu.

Incident, v jehož pozadí je výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, se dnes ale na titulní stránky tištěných deníků nebo webových portálů nedostal.

Do neústupné nevraživosti konflikt mezi Prahou a Moskvou přerostl podle slovenského listu Pravda. List Sme zase označil eskalaci česko-ruského konfliktu za zcela nevídanou v mezinárodních vztazích. Tisk také poznamenal, že Slovensko jako první země vyjádřilo solidaritu s Českem vyhoštěním tří ruských diplomatů.

„Co se nestalo během čtyř desetiletí studené války, stalo se nyní, 30 let od jejího skončení. Ještě nikdy žádný stát nevyhostil tolik ruských diplomatů a dalších pracovníků ambasády, jako se rozhodlo Česko,“ uvedla Pravda k postupu Česka, které nejprve vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví a po odvetě Ruska rozhodlo o srovnání počtu diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko má čas na stažení 63 pracovníků do konce května.

Pravda očekává ochlazení vztahů mezi Českem a Ruskem. „Vždy je ovšem lepší ‚studená válka‘ než ‚horký mír,“ dodala. Tím, že Slovensko vyhostilo tři ruské diplomaty, vyjádřilo podle listu nejen solidaritu s Českem, ale ukázalo, že mu jde i o vlastní bezpečnost. Krok Bratislava zdůvodnila také informacemi od zpravodajských služeb.

V Rusku mezitím média píší o poklesu česko-ruských vztahů na nejnižší bod v historii. Tak v pátek popsal diplomatickou roztržku ruský list Kommersant. Dodal, že diplomatický konflikt přestal být výlučně dvoustranný.

Vývoj česko-ruských vztahů sledují dnes poměrně pozorně všechna hlavní ruská média. Podle státní televize Rossija 1 se Česko vydalo cestou zničení vztahů s Ruskem. Některá média si všímají rovněž kroku Bratislavy, která se rozhodla vyhostit ze Slovenska tři ruské diplomaty.

Další ruské podmínky

Rusko sice podle všeho ve čtvrtek přistoupilo na symetrické zastoupení Čechů v Rusku a naopak. Ale podle Moskvy má Praha nově snížit počet místních, tedy ruských, zaměstnanců v Moskvě.

Podle informací Seznam Zpráv má jít celkem až o devadesát lidí. To by mohlo dále ochromit fungování českého zastoupení v Rusku.  O požadavku na osekání místních sil se mělo ve čtvrtek mluvit na ruském ministerstvu zahraničí, kam byl předvolán český velvyslanec Vítězslav Pivoňka.

Podle České tiskové kanceláře to plyne také z prohlášení ruského ministerstva zahraničních věcí. „Bylo zdůrazněno, že ultimáta jsou pro nás nepřijatelná. Jako odpověď na nepřátelské činy Prahy bylo požadováno snížení početního stavu české ambasády v Moskvě s ohledem na existující disparitu,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Doporučované