Hlavní obsah

Další mobilní operátor může být v Česku ještě letos. Zahýbe to s cenami

Aukce kmitočtů by měla přilákat dalšího operátora na český trh.

 

Reklama

Od dalšího hráče na telekomunikačním trhu se očekává tlak na ceny služeb a oživení konkurence. Příležitostí pro jeho příchod je blížící se aukce.

Článek

Nový operátor, od kterého se očekává, že rozhýbe ceny českých telekomunikačních služeb, by mohl na trh vstoupit ještě letos. Příležitostí se stane nová aukce kmitočtů.

„Na obzoru jsou aukce, které by mohly přinést vstup nového hráče. Jedna aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz je plánovaná už na letošní rok,“ řekl ve studiu Seznam Zpráv Jiří Peterka, radní Českého telekomunikačního úřadu.

Další hráč pro operátory představuje nový tlak na ceny. To potvrzuje i Václav Zakouřil, ředitel regulatorních záležitostí v O2. „Čtvrtý operátor znamená zvýšení konkurence,“ říká Zakouřil.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka může další operátor prorazit jedině cenou. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že považuje za chybu regulátora, že už předcházející aukce neskončily příchodem nového hráče.

„Musíme vést diskuzi, jestli nebyly nastavené špatně podmínky soutěže, protože bylo po čtvrtém operátorovi požadované velké pokrytí v okrajových oblastech,“ tvrdí Mládek.

ČTÚ: Dělali jsme maximum

Český telekomunikační úřad se ale brání, že pro vstup nového operátora udělal, co mohl.

„Ty podmínky byly nastavené rozumně. Není to jenom na úřadu, aby vygeneroval zájemce,“ brání se Jiří Peterka.

Příchod nového operátora se řeší v době, kdy vrcholí politický tlak na ceny zejména datových služeb. Ty české ceníkové totiž z mezinárodního srovnání vycházejí neslavně.

Například v Polsku získá zákazník deset gigabajtů dat a neomezené volání v přepočtu za zhruba 500 korun. V Rakousku za tisícikorunu může zákazník získat až dvanáct gigabajtů dat. U nás za stejnou cenu zákazník získá tři až pět gigabajtů.

Zlevní chystaná novela ceny obyčejným zákazníkům? Má regulátor dostatek možností zasáhnout? Podívejte se na speciální studio Seznam Zprávy:  

Ve studiu Seznam Zprávy diskutovali Jiří Peterka, radní Českého telekomunikačního úřadu, Petr Rafaj z Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a již zmíněný Václav Zakouřil, ředitel regulatorních záležitostí v O2.Video: Redakce Seznam

Reklama

Doporučované