Hlavní obsah

Další pokus naučit psy odhalovat covid. Do výcviku se pouští celníci

Foto: Petr Švihel

Kynologové celní správy chtějí zařadit onemocnění covid-19 mezi „zájmové komodity“. Šestici vybraných zkušených služebních psů čeká trénink.

Reklama

Celníci plánují vycvičit psy, kteří budou schopní vyčenichat lidi nakažené covidem-19. Využívat je chtějí na letišti, ale i v domovech pro seniory.

Článek

Má za sebou odhalení téměř pětikilové zásilky marihuany, 25 kilogramů extáze či 14 kilogramů pervitinu v autě. Řeč je o Kukym, sedmiletém kříženci. Nyní by se jeho cílem měly stát i covid pozitivní osoby.

Kukyho a dalších pět psů, kteří patří celní správě, čeká několik týdnů intenzivní rekvalifikace. Ke specializaci na vyhledávání drog, zbraní nebo bankovek si chtějí připsat i schopnost vycítit nový typ koronaviru. Jenže jak už dosavadní pokusy v tomto směru v Česku ukázaly, není to nic jednoduchého.

Detaily až později

Podobně jako v zahraničí celníci plánují, že by zvířecí detektory na covid-19 využívali na pražském Letišti Václava Havla, případně v domovech sociální péče, kdy by mohli sloužit jako „příjemnější“ způsob zjišťování nakažených pacientů, než jaký se aktuálně využívá.

Celý program výcviku psů je ovšem v počátcích a zůstává celá řada nejasností, na které zástupci celní správy nechtěli jednoznačně odpovědět. Například jestli budou psi „očuchávat“ přímo lidi, nebo jen jejich osobní věci.

Kříženec Kuky předvádí své schopnosti. Jeden z faktorů při výběru psů podle celníků bylo i to, aby na lidi působili příjemně. Využívat je totiž kromě letiště chtějí i například v domově pro seniory.Video: Petr Švihel

„Těch možností je celá řada. Podle toho, jak bude výcvik úspěšný, uzpůsobíme strategii kontroly. Jedna z možností je na osobách, ale také to může být na rouškách nebo na stěrech. To závěrečné rozhodnutí bude, až budeme v závěrečné fázi výcviku,“ nechtěl být konkrétnější Petr Müller, ředitel odbor dohledu z Generálního ředitelství cel.

Není ani jasné, kde by na letišti psy nasadili. Podle ředitele Müllera se spíše uvažuje o využití při příletu do země než ze země.

„Určitě by byly rizikové země, rizikové situace, určitě by to nebylo 100 procent cestujících, kteří projdou mezinárodním letištěm,“ vysvětluje ředitel odboru dohledu.

V pořadí už třetí český tým

Celníci jsou v Česku už třetím týmem, který chce psy naučit rozpoznávat lidi nakažené covidem-19.

První dva fungují pod hlavičkou projektu Dog for Doc, který spolupracuje s Nemocnicí na Bulovce, Centrem pro výzkum chování psů České zemědělské univerzity v Praze, specialisty z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR a IT experty. Jejich cíl je zejména ověřit, že lze psy využívat k detekci nového koronaviru.

První tým vede už od jara Gustav Hotový, který působil jako lektor služební kynologie na Ministerstvu vnitra. V říjnu ohlásil úspěch a potvrdil, že psi umí covid-19 vycítit.

Celníci chtějí navázat na jeho zkušenosti. „Hovořili jsme s ním poměrně dlouho. Oslovili jsme ho ke spolupráci,“ říká Petr Müller.

Vzorky jako citlivá informace

Celníci jsou optimističtí a věří, že u ostřílených zkušených psů bude výcvik hotový zhruba do konce roku. Na druhou stranu nevylučují, že mohou mít podobné problémy jako předchozí týmy.

Jde zejména o potíž s dostatkem vzorků s koronavirem, ale paradoxně i se vzorky, které jsou zaručeně negativní.

Nemůžete rozlišovat pach zdravého člověka, když nevíte stoprocentně, že je zdravý,“ vysvětloval pro Seznam Zprávy problém Gustav Hotový.

V tomto ohledu byli celníci v odpovědích na otázky novinářů velmi neurčití. „Tak jak jsme si to nadefinovali, ale nechci být konkrétní, tak bychom neměli mít problém s pozitivními ani negativními konzervami. Do toho počítáme i s klamavými pachy dezinfekce a dezinfekčních zařízení,“ reaguje na dotaz Seznamu Petr Müller, ředitel odbor dohledu.

Foto: Petr Švihel

Pes má sledovat oči svého psovoda. I proto celníci plánují cvičit v ochranných oblecích, aby si ověřili, jak se budou psi chovat.

Následně ale dodává, že nemůže vyloučit, že na podobné problémy časem nenarazí. „Jsou tam určitá rizika. Dál bych to nerozváděl,“ dodal ředitel Müller s tím, že detailněji o výcviku bude ochoten mluvit až v prosinci, kdy by měli být v závěrečné fázi.

O něco dříve na tiskové konferenci se k otázce ohledně vzorků vyjadřoval podobně vyhýbavě, to argumentoval zahraničními partnery, se kterými čeští celníci spolupracují na výcviku.

„S ohledem na citlivost informací i od zahraničních partnerů jsme se rozhodli v této úvodní fázi nic nesdělovat a neposkytovat. V závěrečné fázi vám to sdělíme, až si budeme stoprocentně jistí. Detaily o výcviku a o vzorcích bych vám nesdělil.“

Reklama

Doporučované