Hlavní obsah

Při protestech ve Venezuele zemřeli čtyři lidé, na ulicích jsou stovky zraněných

Protesty ve Venezuele si vyžádaly čtyři oběti.Video: AP

 

Reklama

Nejméně čtyři oběti a na 230 zraněných si vyžádaly za předchozí dva dny ve Venezuele střety protivládních demonstrantů a prorežimních sil, informovala dnes místní nevládní organizace. Do ulic Caracasu vyšly ve středu tisíce lidí podpořit opozičního lídra Juana Guaidóa, který vyzval ke generální stávce a svržení autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Ten opozici vzkázal, že bez váhání nechá uvěznit všechny zrádce. Justice dnes nařídila znovu zatknout opozičního vůdce Leopolda Lópeze.

Článek

Dlouhodobě napjatá situace v zemi sužované politickou a ekonomickou krizí se vyostřila v úterý. Guaidó, jehož více než 50 zemí uznává za prozatímního prezidenta, vyzval armádu a lid ke svržení Madurovy vlády. Na Guaidóovu stranu se přidala skupina vojáků, naprostá většina armády se ale nepřipojila. Právě role armády je pro budoucnost režimu klíčová.

Guaidóova výzva vedla ke dvěma dnům mohutných demonstrací v ulicích měst celé země. Podle nevládní organizace Observatoř sociálního konfliktu (OVCS) byli dva lidé zastřeleni ve městě La Victoria a další dva byli zasaženi při střelbě v Caracasu. Aktivisté tvrdí, že na 230 lidí bylo při potyčkách mezi policií a demonstranty zraněno a 205 osob policie zadržela.

Maduro dnes vystoupil s projevem, vysílaným ve státní televizi, na letecké základně La Carlota v Caracasu, u níž v úterý Guaidó obklopen několika vojáky vyzval armádu, aby se postavila na stranu opozice a pomohla mu obnovit v zemi demokracii. Za přítomnosti ministra obrany Vladimira Padrina dnes na stejném místě Maduro uvedl, že armáda musí být připravena bojovat proti zrádcům.

Guaidó ve středu při zahájení masových demonstrací vyzval ke generální stávce za svržení Madura, jehož opozice viní z násilného potlačování protestů a humanitární krize. Maduro, který je u moci od roku 2013 a jehož nový mandát v lednu parlament označil za nelegitimní kvůli nesvobodným volbám, kroky opozice označuje za pokus o převrat podporovaný z USA.

„Pokud to justice nařídí, tak bez jakéhokoli zaváhání pošlu za mříže osnovatele zločinného převratu,“ řekl Maduro svým stoupencům na středeční manifestaci u příležitosti prvomájových oslav v Caracasu. Na jiných metropole přitom byly slyšet výstřely a křik demonstrantů.

Soud v Caracasu dnes vydal zatykač na opozičního předáka Leopolda Lópeze kvůli tomu, že porušil podmínky domácí vězení. V něm byl od roku 2017, ale v úterý opustil domov v Caracasu a objevil se po boku Guaidóa na demonstraci. Nyní je v rezidenci španělského velvyslance v Caracasu.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu prohlásil, že USA jsou připraveny ve Venezuele vojensky zasáhnout. O podobné možnosti ale už hovoří Washington od ledna. Rusko, které stejně jako Čína v současné krizi stojí na straně Madura, varovalo, že vojenská intervence by měla pro USA vážné následky. Pompeo má ale se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem o situaci ve Venezuele hovořit začátkem příštího dýdne na setkání ministrů zahraničí zemí Arktické rady ve Finsku, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na americký diplomatický zdroj.

Reklama

Doporučované