Hlavní obsah

Další rána pro kina. Duna a další hity budou kromě kinosálů i online

Foto: Profimedia.cz

Herec Timothée Chalamet jako Paul Atreides ve filmu Duna, který bude mít premiéru v roce 2021.

Reklama

Jeden z největších světových producentů oznámil, že filmové hity, které mají dorazit do kin v roce 2021 neuvidí diváci pouze tam, ale také na streamovací platformě HBO Max. Distribuční revoluce se týká celkem sedmnácti filmů.

Článek

Studio Warner Bros znovu mění způsob filmové distribuce. Už v listopadu studio oznámilo, že první pokračování příběhu komiksové hrdinky s názvem Wonder Woman 1984 dorazí zároveň do kin a na streamovací službu HBO Max 25. prosince. Co nejprve vypadalo jako ojedinělý ústupek kvůli pandemii covidu-19, která tvrdě zasáhla kina po celém světě, se po čtvrtku stává strategií amerického producenta pro celý příští rok.

Studio podle serveru The Hollywood Reporter ve čtvrtek oznámilo, že sedmnáct jeho filmů, které míří do kin v roce 2021, se současně s kinopremiérou objeví také souběžně na streamovací službě HBO Max. Online by měly být k dispozici jeden měsíc a poté pokračovat dál jen v běžné kinodistribuci. Server ale zdůrazňuje, že některé premiéry může studio ještě přesunout na další rok, který by měl už podle Warner Bros proběhnout standardně.

Na streamovací platformě se tak objeví například film podle komiksu studia DC Sebevražedný oddíl, čtvrtý díl filmové klasiky Matrix, sci-fi snímek Godzilla vs. Kong, horor V zajetí démonů 3, filmové zpracování příběhů Toma a Jerryho a také jeden z nejočekávanějších filmů roku Duna. Adaptace klasického sci-fi románu Franka Herberta, které nově zpracoval režisér Denis Villeneuve, měla do kina dorazit už tento prosinec, studio Warner Bros se ale rozhodlo k odkladu na další rok.

Jeho krok podle The Hollywood Reporter zaskočil provozovatele kinosálů, pro které má jít o další ránu, právě kultura patří mezi oblasti nejvíce zasažené pandemií koronaviru. Podle předsedy Warner Bros Pictures Group ale není tento krok pro kina tak špatný. „Umožňuje nám to pustit naše filmy do distribuce po celém světě,“ cituje server Tobyho Emmericha. „Myslíme si, že kde jsou kina otevřená, tam se spousta lidé rozhodne do nich jít, zejména když jde o velké filmy,“ dodává Emmerich.

„Nikdo nechce filmy zpět na velké plátno víc než my,“ řekl serveru generální ředitelka WarnerMedia Studios Ann Sarnoffová. „Víme, že nový obsah je povzbuzením pro kina, musíme ale vzít v potaz realitu, která je taková, že většina amerických kin bude mít v roce 2021 sníženou kapacitu. S tímto jedinečným jednoletým plánem můžeme podpořit naše partnery a zároveň poskytnout divákům, kteří nemají přístup do divadel nebo nejsou připraveni se vrátit do kin, možnost vidět naše úžasné filmy,“ dodala Sarnoffová.

Podle zdrojů The Hollywood Reporter se ale bude muset společnost Warner Bros o část zisků podělit i s provozovateli kinosálů, jinak by prý hrozil bojkot z jejich strany. Podle insiderů z produkční společnosti je například rozdělení zisků ze vstupenek u filmu Wonder Woman 1984 mnohem štědřejší vůči kinům, než tomu byl dříve. Přesné částky ale obě strany tají.

Streamovací služba HBO Max je aktuálně dostupná pouze ve Spojených státech, právě ve spojitosti se čtvrtečním oznámením ale zahraniční servery spekulují o brzkém rozšíření do zbytku světa. Společnost HBO na Twitteru uvedla, že předplatitelé budou moci zmíněné filmy vidět ve stejný den jako kinopremiéru a vše bude v ceně předplatného.

Reklama

Související témata:

Doporučované