Hlavní obsah

Další rána pro olympiádu. Pořadatelé ztratili po Tokiu i tribuny ve Fukušimě

Foto: Profimedia.cz

Bývala volejbalová reprezentantka na olympijských hrách Motoko Obajašiová s olympijskou pochodní v prefektuře Fukušima v březnu 2021.

Reklama

Japonská prefektura Fukušima stejně jako hlavní město Tokio nepovolí divákům vstup na olympijská sportoviště. Možnost navštívit sportoviště jako divák tak už nabízejí pouze tři japonské prefektury.

Článek

O nevpuštění diváků na olympijská sportoviště v prefektuře Fukušima rozhodl v sobotu místní guvernér Masao Učibori. Důvodem je stejně jako v japonské metropoli Tokiu zhoršující se epidemická situace v zemi.

Rozhodnutí je podle deníku The Guardian další ranou pro pořadatele největší sportovní akce světa, kteří chtěli i na příkladu pořádání části her ve Fukušimě ukázat, jak se region zotavil z ničivého zemětřesení a tsunami, které zasáhlo severní pobřeží Japonska v roce 2011. Vlna tsunami tehdy zničila místní jadernou elektrárnu, kvůli čemuž došlo v Japonsku k největší světové jaderné katastrofě od výbuchu elektrárny v Černobylu.

Organizátoři olympijských her už ve čtvrtek uvedli, že v hostitelském městě Tokio nebudou na stadionech a sportovištích žádní diváci. Zhoršující se situace totiž donutila předsedu vlády Jišihideho Sugu k vyhlášení nouzového stavu v metropoli a jejím okolí. Nouzový stav bude podle místních médií platit po celou dobu trvání olympijských her.

Ještě ve čtvrtek ale vláda organizátory uklidňovala, že diváky na sportovištích přivítají ostatní japonské regiony. Hry sice oficiálně hostí Tokio, některé disciplíny ale organizátoři umístili i do ostatních částí země. Už v pátek ale bylo jasné, že diváci neuvidí ani fotbalové zápasy olympijského turnaje, které se odehrají na nejsevernějším japonském ostrově Hokkaidó.

Vedení fukušimské prefektury, která má hostit utkání softbalového a baseballového turnaje, požádalo organizátory, aby v regionu zakázali vstup diváků na sportoviště. Žádosti bylo vyhověno, uvedl guvernér Masao Učibori. „Situace s rostoucími počty nakažených v prefektuře nedovoluje žádný optimismus,“ řekl Učibori na tiskové konferenci.

Rozhodnutí Fukušimy, na které měl podle Učiboriho vliv i verdikt na ostrově Hokkaidó, vyšlo na veřejnost jen den poté, co naději na diváckou kulisu ve Fukušimě vyjádřil prezident australského olympijského výboru John Coates. Právě v této prefektuře se mají 21. července utkat australské softbalistky s domácími reprezentantkami. „Utkání ve Fukušimě, které je prvním zápasem našich dívek na olympiádě v Japonsku, bude moci přivítat až deset tisíc diváků,“ říkal ještě v sobotu Coates, který je také viceprezidentem Mezinárodního olympijského výboru.

Organizátoři uvedli, že zatím nedošlo k žádné změně opatření ohledně návštěvy sportovišť v prefekturách Mijagi, Šizuoka a Ibaraki.

Reklama

Doporučované