Hlavní obsah

Další skandál Borise Johnsona. Kdo zaplatil dovolenou premiéra?

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice kvůli dalšímu údajnému porušování pravidel. Žhavou diskuzi tentokrát vzbudila otázka nejasného financování jeho předloňské dovolené v Karibiku.

Článek

V britském parlamentu dnes bylo zahájeno vyšetřování kauzy spojené se zdroji financování dovolené Borise Johnsona během vánočních prázdnin v hodnotě 15 tisíc liber (více než 445 tisíc korun). Jde o premiérův výlet na ostrov Mustique v Karibiku, kam se Johnson vydal krátce poté, co v prosinci předloňského roku vyhrál parlamentní volby. Zahájení vyšetřování oznámila parlamentní komisařka Kathryn Stoneová.

Pokud by se ukázalo, že k porušení kodexu skutečně došlo, Johnson se podle agentury Reuters bude muset omluvit. V případě, že by komisařka uznala údajné porušení za dostatečně závažné, mohlo by dojít k tvrdším sankcím, včetně dočasného pozastavení činnosti parlamentu. Podle britských médií by takový výsledek mohl výrazně poškodit pověst britského předsedy vlády.

O možném porušení pravidel v této kauze se v britských médiích spekulovalo již v loňském roce. Boris Johnson tehdy v reakci na nejasnosti oznámil, že jeho desetidenní dovolenou financoval dárce Konzervativní strany a bývalý místopředseda Carphone Warehouse David Ross, jenž na ostrově má luxusní vilu. Tam podle svých slov Johnson bydlel se svou třiatřicetiletou snoubenkou Carrie Symondsovou. Byznysmen Ross ale tuto informaci opakovaně popřel. Prohlásil také, že majetek, kde se během odpočinku zdržoval britský předseda vlády, nevlastní. Podle jeho slov otázku premiérova bydlení na ostrově jen pomáhal „usnadnit“.

Vyšetřování bylo zahájeno na základě společného prohlášení poslanců opoziční Labouristické strany. Podle nich parlamentní etický kodex vyžaduje, aby členové parlamentu zveřejnovali jméno osoby nebo organizace, která dar poskytla. Toto pravidlo se vztahuje také na předsedu vlády. Podle Johnsonova mluvčího všechny požadavky na transparentnost byly splněny.

„Veřejnost má právo vědět, kdo zaplatil za luxusní dovolenou Borise Johnsona v Karibiku a za renovaci jeho bytu. A co je nejdůležitější, musíme vědět, co těmto dárcům za jejich velkorysost slíbili,“ citoval dnes místopředsedkyni labouristů Angelu Raynerovou britský list The Guardian. Ta také zdůraznila, že Boris Johnson by musel přestat využívat úřad předsedy vlády jako příležitost k financování svého bohatého životního stylu a obohacení svých partnerů.

Aféra ohledně financování dovolené není jediným skandálem, v němž Boris Johnson figuruje. Otazníky visí i nad dalšími problémy, na které britská veřejnost a média upozorňovaly v posledních týdnech. Jde například o kauzu o údajném výroku: „Už žádné zas*ané lockdowny. Ať se ta těla nakupí po tisících!“ Informaci o tom přinesly bulvární listy Daily Mail a Daily Mirror, Johnson však odmítá, že by kdy něco takového řekl. Na Johnsonovu obranu vystoupil také ministr obrany Ben Wallace.

Řeší se také renovace premiérského bytu a její financování. Premiér měl totiž zamýšlet, což mimo jiné potvrdil i jeho někdejší poradce Dominic Cummings, že by proměnu příbytku financovali dárci Konzervativní strany. Podle britské volební komise, která dohlíží na finanční toky na politické scéně, je namístě podezření z nesrovnalostí a je třeba prověřit související transakce. Premiérova kancelář obvinění odmítá a již dříve uváděla, že Johnson renovaci bytu zaplatil sám.

Reklama

Doporučované