Hlavní obsah

V Jeruzalémě roste napětí, k výbuchu stačí málo, říká izraelská aktivistka

Foto: Profimedia.cz

Izraelští policisté zatýkají Palestince u Lví brány v Jeruzalémě.

Reklama

„Místo, aby se snažila situaci uklidnit, policie lidi ponižovala a používala přílišnou sílu,“ popsala dnešní zásah na Chrámové hoře Hagit Ofranová z neziskové organizace Peace Now, jež monitoruje izraelské osadnické aktivity.

Článek

Izraelská policie dnes zasahovala uvnitř mešity al-Aksá na Chrámové hoře. Jaké to bude mít důsledky, budeme v příštích dnech svědky dalšího násilí?

Těžko říci, co přinesou další dny. Dnes jsme ale zažili hodně násilí, policie se nechovala právě rozumně – místo toho, aby se snažila uklidnit napětí a dát lidem pocit svobody pohybu, naopak vytvářela na lidi tlak a ponižovala je. A to i v místě, které je pro Palestince nejen svaté, ale je i národním symbolem. Důsledky toho jsou velice vážné.

Říkáte vážné důsledky… Nebojíte se, že vypukne třetí palestinská intifáda?

Nikdo neví, jak se věci vyvinou. Já jen doufám, že násilí ubude, protože už jím utrpělo opravdu velké množství lidí. V Jeruzalémě panuje pod povrchem silné napětí, někdy stačí jen malý incident, aby rozpoutal oheň. Máme tendenci zapomínat na to, že Jeruzalém není sjednocené město, jak by si ho Izrael přál. V Jeruzalémě stále žije 360 tisíc Palestinců, kteří nemají plná práva a žijí v jiném druhu okupace (než Palestinci na Západním břehu, pozn. red.). Konflikt tady proto stále je, a dokud neskončí okupace, bude trvat.

Myslíte, že politiku izraelské vlády vůči Palestincům ovlivňuje i současná politická krize v Izraeli?

Někteří lidé říkají, že je to spjaté s politickou situací Netanjahua, já sama si tím spojením nejsem jistá. Spíš bych řekla, že je to kombinace napětí, které je tu stále, a nešťastného způsobu, jakým izraelská policie reaguje na situaci, s příliš velkou silou. K tomu se přidává možné vypovězení stovek lidí ze čtvrti Šajch Džarráh. Jak se blíží konečný verdikt soudu, napětí stoupá.

Slyšela jste už nějaké reakce od nových arabských přátel Izraele, jako jsou Spojené arabské emiráty nebo Maroko?

Neslyšela, nesledovala jsem je. Pokud jsou ale opravdoví přátelé Izraele, měli by se starat o to, co se tu děje. Měli by teď pozvednout svůj hlas a tlačit Izrael k tomu, aby svoji politiku ve východním Jeruzalémě změnil.

Foto: Archiv hagit Ofranové

Hagit Ofranová z organizace Peace Now.

Před plánovaným vypovězením palestinských rodin varovaly dokonce i USA. Izraelský soud svůj verdikt v neděli o 30 dní odložil. Co od něj očekáváte?

Za 30 dní by mělo proběhnout další slyšení. Věřím, že by mohlo dojít k dalšímu oddálení, nemyslím si ale, že by soud původní verdikt úplně změnil a zabránil vystěhování.

Krátce před naším rozhovorem jsem si přečetl, že do Šajch Džarráhu míří izraelští krajně pravicoví poslanci Bezalel Smotrič a Itamar Ben Gvir. Co si o tom myslíte?

Svojí návštěvou chtějí provokovat a zároveň ukázat, že Izrael má suverenitu nad celým Jeruzalémem. To myslím jen dokazuje, že izraelská suverenita není skutečná suverenita a že Jeruzalém opravdu není sjednocený. Myslím, že skutečnost, že v Knesetu sedí tak rasističtí a fašističtí politici, představuje opravdu ošklivou tvář Izraele. Oni jsou připravení pomocí těchto provokací eskalovat násilí, to je velmi zlé a také smutné.

Reklama

Doporučované