Hlavní obsah
Online

Další skok o 149 případů. Každý druhý se bál kvůli koronaviru k doktorovi

Foto: Profimedia.cz

Od počátku pandemie bylo v Česku odhaleno 11 954 nakažených.

Reklama

aktualizováno •

Od počátku pandemie se nakazilo přes 10 milionů lidí po celém světě. V Česku téměř 12 tisíc. Situaci doma i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V úterý přibylo v Česku ve státní statistice 149 potvrzených případů koronaviru. Počet aktuálních případů dosahuje 3834 a obětí od začátku pandemie stát eviduje 394.

- Nejpostiženějším regionem je nyní Karvinsko. Za posledních sedm dní tam na 100 000 obyvatel připadá 270 nakažených. Na Karvinsku a také Frýdecko-Místecku tak platí zpřísněná opatření. V ostatních částech republiky se naopak od sředy pravidla uvolňují. S výjimkou Prahy. Podrobnosti ZDE.

- Unie otevírá hranice. Do členských zemí Evropské unie mohou ode dneška cestovat občané z patnácti zemí, na nichž se v úterý shodly státy Unie. Mezi nimi jsou Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Japonsko, Korea, Srbsko, Thajsko či Černá Hora. Podmínečně na seznamu figuruje i Čína.

  • Šíření nákazy ve Vodňanské drůbeži se nepotvrdilo

    Hygienici otestovali na koronavirus 113 zaměstnanců firmy Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert, který má premiér Andrej Babiš zaparkován ve svěřenských fondech. 112 z nich má negativní výsledky. U posledního z otestovaných budou znát hygienici stav dnes večer. Jedna zahraniční pracovnice ve firmě má covid-19. V karanténě je devět lidí. ČTK to dnes řekla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Výroba ve firmě omezena není.

  • Každý druhý se bál jít kvůli pandemii k lékaři

    Více než polovina lidí měla během pandemie nemoci covid-19 obavu z návštěvy lékaře. Vyplývá to z průzkumu, který pro síť lékáren Benu provedla agentura Ipsos. Strach z návštěvy zdravotnického zařízení mělo podle něj 50,4 procenta dotazovaných, 43,7 procenta respondentů návštěvu lékaře zrušilo, přičemž 14,8 procenta z nich stále nemá stanoven nový termín lékařské prohlídky.

  • Thajsko se pomalu vrací do normálu

    Dnešním dnem se v Thajsku znovu otevírají školy, bary, kluby nebo masážní salony. Přestože se země po koronavirové krizi pomalu vrací do normálu, vláda dnes oznámila prodloužení výjimečného stavu o další měsíc, uvádí The Guardian.

  • V Německu za uplynulý den přibylo 466 nakažených a 12 obětí

    V Německu za uplynulý den přibylo 466 nových případů koronavirové nákazy a dalších 12 lidí podlehlo komplikacím spojeným s nemocí covid-19, kterou virus SARS-CoV-2 vyvolává. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). V zemi s 83 miliony obyvatel se dosud nakazilo 194 725 lidí, z nichž zemřelo 8 985. Dnešní denní bilance nakažených je mírně nižší ve srovnání s čísly zveřejněnými v úterý, kdy RKI ohlásil 498 nových případů. Počet nově zemřelých zůstal za posledních 24 hodin stejný jako v pondělí, informuje ČTK.

  • Brazílie hlásí téměř 60 tisíc obětí

    Druhá nejhůře zasažená země po Spojených státech zaznamenala za posledních 24 hodin dalších 1 280 úmrtí ve spojitosti s koronavirem, informuje The Guardian. Celkový počet obětí v zemi tak podle čísel ministerstva zdravotnictví dosáhl 59 594. Počet nakažených stoupl o 33 846 na 1 402 041.

  • Řecko se připravuje na „velmi obtížnou“ turistickou sezónu

    Na tiskové konferenci to uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Podle něj země, která z cestovního ruchu obvykle vydělá kolem 18,1 miliardy eur ročně, bude mít štěstí, pokud letošní příjmy dosáhnou hodnoty 4–5 miliard eur.

  • Koronavirus se nadále šíří v Austrálii

    Australský stát Victoria se nadále potýká s přibývajícími případy nákazy koronavirem, za poslední den přibylo 73 nových případů, informuje The Guardian. Šlo tak o pátý nejvyšší nárůst nových případů od počátku pandemie. Stát provedl za den téměř 21 tisíc testů, nákaza má mít původ v jednom z hotelů.

  • V Číně přibyly během úterý tři případy nákazy

    V pevninské Číně během úterý přibyly tři nové případy koronaviru, o den dříve jich bylo 19. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Všechny tři nové případy byly zjištěny v hlavním městě Pekingu, přičemž za pondělí jich bylo sedm. Úřady rovněž oznámily, že za posledních 24 hodin nikdo s nemocí covid-19 nezemřel.

  • Čtrnáct států USA hlásí za poslední týden dvojnásobek počtu nakažených

    Počet případů koronavirové nákazy se během června zdvojnásobil ve 14 státech USA, včetně Kalifornie, Floridy či Texasu. Nejmenší přírůstek má naopak New York, který byl dlouho hlavním ohniskem nákazy v zemi, píše ČTK. Nejvyšší nárůst, a to o 294 procent, zaznamenala v červnu Arizona následovaná Jižní Karolínou a Arkansasem s 200procentním, respektive 179procentním přírůstkem. Více než dvojnásobný nárůst nových případů infekce hlásí také Alabama, Aljaška, Idaho, Nevada, Severní Karolína, Oklahoma, Oregon a Utah.

  • Unie otevírá své hranice

    Do členských zemí Evropské unie mohou ode dneška cestovat občané z patnácti zemí, na nichž se v úterý shodly státy Unie. Mezi nimi jsou Austrálie, Nový Zéland, Kanada, Japonsko, Korea, Srbsko, Thajsko či Černá Hora. Podmínečně na seznamu figuruje i Čína, která musí nejprve povolit vstup občanů unijních států na své území. I když je států na seznamu patnáct, Česko zatím hodlá vpouštět jen občany jmenovaných zemí mimo Čínu. Řecko obnovuje provoz na svých letištích, mezinárodní lety do země byly doposud možné jen do Atén a Soluně. Mezi Španělskem a Portugalskem se otevře pozemní hranice.

  • Nejpostiženější je Karvinsko

    Nejpostiženějším regionem je nyní Karvinsko. Za posledních sedm dní tam na 100 000 obyvatel připadá 270 nakažených. V sousedním okrese Frýdek-Místek je zhruba 37 nakažených na 100 000 obyvatel. Právě v těchto dvou okresech jsou nadále povinné roušky ve všech budovách kromě bydliště a veřejné dopravy, zakázány jsou také návštěvy v domovech důchodců a zdravotnických zařízeních. Na většině ostatního území ČR už lidé ode dneška roušky nosit nemusí.

    Více ZDE:

  • Nových 149 případů v Česku

    V úterý přibylo v Česku 149 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně za pět dní. Většina z nich byla opět v Moravskoslezském kraji, kde je ohnisko nákazy a cíleně se tam testuje. Dosud se v Česku od začátku epidemie nakazilo 11 954 lidí, vyléčilo se jich 7 771, obětí je 349. Aktuálně tak v zemi je 3 834 odhalených případů nákazy.

Reklama

Hlavní zprávy