Hlavní obsah

Další supertajfun v Pacifiku. Zdevastoval Severní Mariany a ohrožuje Guam

Severní Mairany zdevastoval supertajfun Yutu.Video: Klára Mališová, Reuters, NASA

 

Reklama

Ve středu v noci zasáhl tichomořské souostroví Severní Mariany supertajfun Yutu, jedna z nejsilnějších tropických cyklón letošního roku. Tajfun s vichrem dosahujícím rychlosti až 280 kilometrů v hodině zanechal tisíce domácností bez vody a elektřiny, nyní směřuje na severozápad směrem na Filipíny a Tchaj-wan.

Článek

Tajfun Yutu, spadající svou silou do páté, tedy nejsilnější kategorie tropických cyklón, je zároveň jednou z nejsilnějších bouří, která kdy zasáhla americké území. Souostroví je samostatným svrchovaným státem, který je však volně přidružený ke Spojeným státům americkým.

Tajfun nejvíce zasáhl dva největší ostrovy Severních Marian – Saipan a Tinian, na jejichž území žije zhruba 55 tisíc lidí. „Tajfun Yutu ostrov Tinian zcela zdevastoval,” řekl zpravodajskému serveru CNN mluvčí starosty ostrovů Tinian a Aguigan. „Spoustu domovů je zničených, klíčová infrastruktura na ostrově se zhroutila. V současné době jsme bez vody a elektřiny,” dodal.

Do několika oblastí ostrova Tinian není možné se dostat. Těžká technika proto začala ze silnic odstraňovat sutiny a úřady pomalu odhadují celkové škody. Podobná situace panuje i na ostrově Saipan, varování o neustávajícím silném větru platí i pro další ostrov Guam.

Supertajfun Yutu zatím nemá žádné oběti, několik zraněných čeká na ošetření na ostrově Saipan.

Podle předpovědi serveru CNN má supertajfun setrvat ve své síle alespoň dalších dvacet hodin, než začne zvolna oslabovat. V současné době se nachází asi 175 kilometrů západně od souostroví a směřuje k Filipínám a Tchaj-wanu.

Reklama

Doporučované