Hlavní obsah

Další tradiční řemeslo mizí ze světa. Na vině je ale jiná nákaza

Řemeslo dvakrát starší než Metuzalém zabíjí vir z minulého tisíciletí.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Ruční výrobci klecí v Hongkongu se bojí, že jim brzy zazní jejich vlastní labutí píseň. Za úpadkem jejich práce stojí epidemie – nikoliv však ta koronavirová.

Článek

Od vypuknutí epidemie ptačí chřipky na přelomu tisíciletí se prý zájem o chov opeřenců jako domácích mazlíčků nepřetržitě snižuje. A stejně tak to je podle agentury AP se zájmem mladší generace o tradiční povolání.

Další tradiční řemeslo mizí ze světa.

Řemeslo dvakrát starší než Metuzalém

Osmasedmdesátiletý Chan Lok Choi je jedním z posledních ručních výrobců ptačích klecí v Hongkongu. Tajemství řemesla mu předal jeho strýček už v roce 1955 a podle zdejšího muzea se tradice může datovat až do doby okolo 200 let před Kristem.

„Abyste vyrobili klec, ve které mohou ptáci žít, musíte dbát na její konstrukci. Musí vystihovat jejich krásu i to, jak jsou stavění. Velikost klece musí odpovídat velikosti ptáka. Liší se podle druhů a neexistuje nic jako univerzální velikost,“ vysvětluje Chan Lok Choi.

Mladí nemají o tradiční práce zájem

Chan Lok Choi chodí do práce každý den. A to i přesto, že jeho řemeslo zažívá v posledních letech úpadek. Občas chodí i jenom krmit ptáky. A bojí se, že on sám už své umění nikomu nepředá.

„Nejde jenom o naši práci, lidé už se nechtějí učit ani další řemesla, protože dnešní generaci nezajímají. Je zkrátka jiná doba a tradiční řemeslné práce mizí. Jsme jedněmi z těch povolání, pro které už slunce zapadá,“ dodává výrobce.

Ptáky převálcovali psi a kočky

Chov ptáků zažíval napříč celou Asií rozmach až do konce minulého tisíciletí. Mít klec s vlastním pěvcem bylo dokonce symbolem elit. V roce 1997 ale do Hongkongu vtrhla epidemie ptačí chřipky. Osm let po ní už byl podíl ptáků mezi mazlíčky desetinový a za dalších jedenáct let, tedy v roce 2016, klesl pod sedm procent. Kočky a psi si za stejnou dobu polepšili o 72 procent, píše deník South China Morning Post. Dnes už by tak mohl leckdo považovat sousedy, z jejichž bytů se rozléhá ptačí zpěv, za výstřední.

Ptactvo mezi mazlíčky v Hongkongu.

„Od vypuknutí nákazy ptačí chřipky si nevzpomínám, že bych nějaké ptáky viděl,“ přidává svoji zkušenost Cheng Po Hung, odborný poradce pro Hongkongské historické muzeum.

Chan Lok Choi však stále věří, že jeho řemeslo má hodnotu. Někteří zákazníci se za ním třeba i kvůli opravě svých ptačích klecí pravidelně vrací.

Reklama

Doporučované