Hlavní obsah

Další vlna pandemie visí ve vzduchu. Německo přitvrzuje, Anglie rozvolňuje

Foto: Profimedia.cz

Počty případů v Anglii klesají, život v zemi se vrací zpět do normálu.

Reklama

Extrémně nakažlivá varianta delta se šíří po celém světě a přináší s sebou hrozbu další vlny pandemie. Jednotlivé země na to reagují po svém. Zatímco Anglie se vrací k normálnímu životu, Německo, Francie a USA utahují šrouby.

Článek

Velké změny čekají cestovatele mířící na Ostrovy už od příštího týdne. Jak napsal deník The Times, britská vláda už nebude po příchozích z USA a Evropské unie vyžadovat karanténu, pokud jsou tedy plně očkovaní. Ministr a šéf Úřadu vlády Michael Gove označil lidi, kteří se očkovat odmítají, za sobecké.

Výrazné rozvolnění pro samotné Brity pak nastalo už před více než týdnem. Od 19. července zde došlo ke zmírnění covidových opatření, o kterém mnozí mluví jako o velkém hazardu premiéra Borise Johnsona či smířlivěji jako o experimentu, jež může sloužit jako příklad zbytku světa. K uvolnění zde došlo navzdory šíření nakažlivé varianty delta a stále poměrně vysokému počtu případů.

„Chci, aby lidé měli možnost činit samostatná informovaná rozhodnutí, o tom, jak se chovat při boji s virem,“ uvedl Johnson pár dní před rozvolněním restrikcí. Naléhal přitom na občany, aby zůstali i nadále opatrní.

Od minulého pondělí v Británii přestala existovat omezení ohledně počtu lidí, kteří se dohromady mohou setkávat či účastnit akcí. Vláda i nadále očekává a doporučuje nošení roušek v přeplněných uzavřených prostorech, ze zákona už to ale povinné není. Nutné už není ani dodržování více než metrové vzdálenosti od ostatních občanů. Výjimkou jsou však místa jako nemocnice či pasové kontroly.

Výrazné změny se týkají také návštěvy restauračních zařízení, hromadných akcí nebo cestování. Od 19. července se mohly znovu otevřít noční kluby, lidé v restauracích a hospodách si mohli opět objednávat i jinak než od stolu. Pro pořadatele koncertů, divadelních představení a sportovních akcí přestaly platit omezení týkající se počtu účastníků. To samé i pro svatby a pohřby.

Pokyny doporučující necestovat do oranžově zbarvených zemí byly taktéž zrušeny. Ti, kterým je méně než 18 let nebo jsou plně vakcinovaní už nemusí po návštěvě země z „oranžového seznamu“ nastoupit do karantény.

Testy pro všechny, kteří přicestují do země

Pro naprosto odlišný přístup k pandemii se rozhodlo například Německo. Bavorský premiér Markus Söder (CSU) v televizi ARD v úterý řekl, že Německo by mohlo uspíšit rozšířenou povinnost testů na koronavirus při cestách do země z ciziny. Lidé, kteří nebudou očkovaní či neprodělali covid-19, budou muset mít asi už od 1. srpna potvrzení o negativním testu i při cestách autem či vlakem. Informovala o tom německá agentura DPA. Podle DPA se povinnost testů i pro cesty pozemní dopravou do Německa původně zamýšlela od 11. září.

„Pravidlo je relativně jednoduché, každý, kdo dorazí, ať autem, vlakem či letadlem, bude potřebovat test,“ řekl Söder. Nyní platí tato povinnost jen pro lidi, kteří do Německu přiletí letadlem. Bavorský premiér se nevyjádřil, zda se tato povinnost bude týkat i očkovaných a lidí, kteří covid-19 prodělali. Už dříve ale podle DPA spolkový ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) uvedl, že kdo prokáže očkování či vyléčení z covidu-19, „samozřejmě žádný test nepotřebuje“.

Podle Södera i Seehofera budou kontroly potvrzení o bezinfekčnosti na silnicích namátkové. Kontroly na hranicích Söder vyloučil.

Do restaurace jen s covidovým pasem

Zpřísnění koronavirových opatření čeká od srpna také Francii, kde začne platit nový covidový zákon. Ten rozšíří povinnost prokázat se zdravotním pasem o další místa, například restaurace nebo obchodní centra. Nyní tato povinnost platí v případě kin, muzeí, sportovišť a všech míst, kde je více než 50 lidí. Zákon musí nicméně ještě 5. srpna posvětit Ústavní rada.

Zdravotní pas obsahuje informace o prodělání nemoci covid-19, absolvovaném očkování a testech. Od 1. srpna bude podmínkou pro návštěvu restaurací a nákupních center či pro cesty do francouzských zámořských území a na Korsiku. Prokázat se pasem budou muset Francouzi také ve zdravotnických zařízeních, při vnitrostátních letech nebo při delších cestách vlakem. Státní společnost SNCF už oznámila, že bude provádět „namátkové, ale masivní“ kontroly.

Změny ve svém sektoru oznámil dnes také ministr školství Jean-Michel Blanquer. Tou nejdůležitější bude, že pokud se na středních školách objeví pozitivní případ koronaviru, neočkovaní studenti budou muset strávit následujících sedm dní na distanční výuce. Ti, kteří vakcínu mají, budou naopak moci docházet do školy jako před tím. Ministr naopak odmítl nápad, aby bylo očkování podmínkou vstupu do školy, stejně jako zařazení pedagogů mezi profese, které se musejí povinně očkovat.

Roušky i pro očkované

Ve strachu z velmi nakažlivé delty změnily svá opatření i Spojené státy. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v úterý zpřísnilo pravidla pro nošení roušek. Nově doporučilo jejich nošení ve vnitřních prostorách i lidem, kteří jsou plně očkovaní.

Tato pravidla se týkají oblastí s „vysokým“ či „značným“ přenosem covidu-19, uvedla ředitelka CDC Rochelle Walenská. V současné době pod tuto definici podle dat Centra pro kontrolu a prevenci nemocí spadají dvě třetiny amerických okresů. Až 46 % okresů se nyní potýká s vysokým přenosem nákazy, u 17 % je přenos covidu-19 značný.

Nová opatření vešla v platnost přesně dva měsíce potom, co prezident Joe Biden ohlašoval „skvělý den pro Ameriku“, když CDC rozvolnilo svá doporučení ohledně nošení roušek u plně očkovaných lidí, a vyšlo tak vstříc naládě ve společnosti.

„Vím, že zpráva o tom, že roušky budou součástí života i pro očkované lidi, není příliš šťastně přijímána,“ uvedla k nedávnému kroku Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jeho ředitelka. „Náš zdravotní systém je ale na mnoha místech zahlcen, přitom by se tomu dalo předcházet,“ dodala Walenská.

Otázka nošení roušek se stala ve Spojených státech amerických značně politickým problémem. Očekává se, že rozhodnutí vrátit se k rouškám se potká s drsnou odezvou republikánů. „Věřím, že všichni Američané žijící v oblastech, kterých se týkají změny pravidel podle CDC, budou doporučení následovat,“ uvedl k situaci prezident Biden.

Reklama

Doporučované